panzer0873 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Napisano 7 Czerwiec 2012 Witam !Zamierzam zmienić piszczałę na jeden z sprzętów wymienionych w temacie ,interesuje mnie która zabawka lepsza :do metalu (bagnet,hełm,itd) ,kolor (monetki,itd).Cena i wykonanie nie jest dla mnie argumentem.Zapraszam do dyskusji.
KIKAPL Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 Bawiłem sie obydwoma i sadze ze Argo jest niebo lepsze od Tejona .Tejon to już zabytek z dobrymi osiągami na śmietnikach.Argo bardziej uniwersalny i ma dobre osiagi.Wziął bym Argo
luhubama Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 argo w trybie dynamicznym na filtrze 3 rzedu czesze łanie monetki , dziś wykopałem haralda VII z 1906 w drammen no ale jest też minus wykopałem też kupe kapsli bo jak wywale z dyskryminacji wybiórczej pomosy to przestane widzieć monetki, ale powiem ci że idzie odróżnić monety od polmosów trzeba sie tylko dobrze wsłuchać i wyczuć bo na monetkach i złocie sygnał jest bardzo stabilny, a na militarke to polecam tryb statyczny ale wtedy kopiesz wszystko bo nie ma dyskryminacji . ogólnie na czystym terenie chodze na statyku a na zaśmieconym na dynamiku z dobrze zestrojoną dyskryminacją wybiórczą
panzer0873 Napisano 8 Czerwiec 2012 Autor Napisano 8 Czerwiec 2012 2:0 dla argoCzy nikt się nie wypowie na temat tejona ???Luhubama na jakiej głębokości był herald i napisz cy niema problemów z wzbudzaniem się Rutusa o czym wszyscy pisza
MilKam88 Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 Z Tejonem nie miałem doczynienia więc się nie wypowiadam na jego temat. Z Argo 3.0 biega mój kolega i szczerze polecam ten sprzęt. Ładnie kosi zarówno drobnicę jak i militarkę. Potrafi mile zaskoczyć zasięgiem.Pozdrawiam.
luhubama Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 słyszałem że niektóre rutusy cierpią na nadmierne wzbudzanie ale mój nie sprawia żadnych problemów używam ok. 42 czułości choć przy większej też nie ma problemu ale nie max... bo w norwegi warstwa gleby jest bardzo cienka a pod spodem są duże skały bardzo metaliczne i wtedy jest problem,mam rutusa od kwietnia chodze w każdej wolnej chwili,myślałem o zakupie etraca deusa v3i vx3 ctx 3030..tesoro niestety nie znam ale powoli z każdym wyjściem dochodze do wniosku że na pare lat jednak go zostawie choć korci mnie zakup typowego monetkowca z górnej półki bo nigdy takiego nie miałem w ręku a nastawiłem sie tylko na monety i wiem z you tuba że topowe wykrywki znakomicie sobie radzą w dodoatku ctx jest po polsku i deus w nowych wersjach też a nie wiem który z listy lepiej sobie radzi z rozróżnianiem tego co sie ma pod nogą bo u mnie głębokość nie gra roli ps nie herald tylko harald VII a co do głębokości to nie była za wielka max 10 cm, choć argo spokojnie głębiej coś znajdzie ale testów nie było wiec sie nie wypowiem, aaa i jest jedna drobna bolączka chodziłem z nim po plaży do 50cm pod wodą nie na piasku ale drobnej skale i sie nie da chodzić nic nie działa ani statyk ani dynamik bo wykrywka szaleje może trzeba by coś nastawach pozmieniać ale schodziłem z czułości i tonu sygnału wiodącego i nic może zmiana cewki by pomogła np CC albo DD... ps2 jak już mówiłem na czystym terenie chodze na statyku ale jak coś zapiszczy to najpierw zmieniam na dynamik żeby sprawdzić czy dyskryminacja odżuca a dopiero później kopie...nie wiem czy to właściwe postępowania ale jak narazie sie sprawdza bo chodze na monety i w między czasie ciekawe łuski kopie ..no wczoraj z 1916 ale to nie polska i co tu robi łuska z tych lat przecież niemcy do 1940 tu nie latali
desmo Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 Argo ma identyfikację w trybie statycznym, więc przełączanie na dynamik nie ma zupełnie sensu. Jak coś jest odrzucone w statyku to w dynamiku też będzie. Na żelastwo Argo na pewno dużo lepszy od Tejona.
luhubama Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 przełączam ze statyka na dynamik żeby używać pinpointa czy jak mu tam bo na statyku go nie ma , wieże bardziej uszom a w dodatku na statyku nie działą dyskryminacja więc siłą rzeczy przemieniam tryby pracy zanim zaczne kopać a to że na statyku mam sygnał od +20 do + 88 to nic bo wole go sprawdzić co powie wybiócza....może sie myle ale to mój sposób który sie sprawdza
desmo Napisano 9 Czerwiec 2012 Napisano 9 Czerwiec 2012 Pinpoint to nic innego jak tryb statyczny. Wciskając spust w dynamiku przełączasz się z powrotem w tryb statyczny. Na statyku jest identyfikacja i dyskryminacja jest zbędna. To co pokazuje wyświetlacz + dźwięk wystarcza. Jak na wyświetlaczu nic nie ma i jest sygnał, to znaczy że przedmiot jest odrzucony. Po przełączeniu na dynamik też będzie odrzucony.
pawcion123 Napisano 9 Czerwiec 2012 Napisano 9 Czerwiec 2012 Tejon od Proximy jest na pewno głębszy,znaczy się jeżeli Argo jest głębszy od Proxy o 10% to sprzęty są porównywalne z przewagą Tejona na naprawdę drobne przedmioty wysoka częstotliwość".Na żelastwo Argo na pewno będzie bardziej wskazane :)pozderki.
Szukanko Napisano 9 Czerwiec 2012 Napisano 9 Czerwiec 2012 Tejon od Proximy jest na pewno głębszy,znaczy się jeżeli Argo jest głębszy od Proxy o 10% to sprzęty są porównywalne z przewagą Tejona na naprawdę drobne przedmioty "wysoka częstotliwość\"Witam.Argo na standardowej sondzie jest od Proximy na sondzie st. głębszy od ok.20-40% . Pozdrawiam.
pawcion123 Napisano 9 Czerwiec 2012 Napisano 9 Czerwiec 2012 U lala!!To z ilu cm średnio zobaczy 1 gr wsp?Oczywiście w gruncie.pozderki.
brodkasz Napisano 9 Czerwiec 2012 Napisano 9 Czerwiec 2012 Oj te 40% to chyba jakieś ostro podrasowane Argo :)
sza.man Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 A więc wystarczy zmienić nazwę wykrywacza, a osiągi wzrosną o 40 procent!?WoW!Serdecznie gratuluję Rutusowi kolejnej udanej forumowej nagonki marketingowej.A koledze Panzerowi proponuję porównać rzeczone sprzęty w realu- wtedy zobaczy jak ma się rzeczywistość do rzeczywistości wirtualnej.
Szukanko Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 pawcion123-mój Argo na zakopany 1gr wsp. daje poprawny powtarzalny sygnał na kolor z 25 cm przy czułości 41 w filtrze relikt.Moja Proxima widziała 5gr wsp. z 19-20cm Argo widzi ją z 29cm.Nie ma czarów podobne zasięgi podawali także na tym forum inni użytkownicy Argo wystarczy poszukać.
pawcion123 Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 To są bardzo dobre wyniki!!!!Gratuluję właścicielom Argo, ja na razie przecieram szlaki Tejonem.pozderki :)
Raned Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Nie musisz niczego przecierać. Szlaki już dawno zostały przetarte. żaden antyk, wykrywacz został wypuszczony w 2004 roku w nowej technologii H.O.T. Ten rocznik to pikuś w porównaniu z XLT, Sovereignem, Minelabem Eksplorerem, Garrettem GTI2500 i paroma innymi.
tomala_kikol Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Argo jest głębszy od Proximy i to napewno! Miałem Proximę teraz mam Argo i pomimo, że miałem uszkodzony 2,1 trzepał po Proximie fanty na czułości 30-35... Mam wymieniony na 3.0 i stabilnie pracuje na czułośći 45 więc pewnie mile mnie zaskoczy na miejscówkach przeszukanych Proximą.Pozdro
beaviso Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Fakt, że wykrywaczem nr 2 znajduje się fanty na miejscówce odwiedzonej wcześniej z wykrywaczem nr 1 wcale nie świadczy o przewadze wykrywacza nr 2 nad wykrywaczem nr 1, tylko o tym, że im więcej się chodzi, tym więcej się znajduje.M.
desmo Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 To też po prostu nieraz kwestia szczęścia. Ile ja razy na miejscówce przeszukanej" wcześniej Proximą wyciągałem fantów i to tym samym wykrywaczem.A co do zasięgów to Argo jest głębszy, ale te 40% to mocna przesada.
Szukanko Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 40%nie jest przesadą.Argo głęboko widzi wsp. polskie monety podałem przykład wsp. 5gr który łatwo sprawdzić czytając wnikliwie to forum,ale muszę także uczciwie wspomnieć o tym,że zakopana przeze mnie moneta 5 srebrnych marek z 1935 średnica 29mm była widziana przez Argo z 25cm!Duża moneta i tylko 25cm.Nie wiem jaki zasięg na nią miała Proxima,ale to i tak bardzo mało np. w porównaniu np z zakopanym guzikiem pruskim z koroną śr 20mm który Argo widzi z 28cm.Ja osobiście pragnął bym aby następna wersja Argo lub następca Argo miał możliwość regulacji różnych ustawień metali coś bliżej XLT lub przynajmniej kilka wgranych ustawień do wyboru.Chodząc po plaży wybierał bym ustawki na współczesne moniaki powyżej 5gr bo na cholerę mi te najdrobniejsze których wolałbym nie kopać.Znajdując 5 marek podkręcałbym lub tylko przełączał najlepsze ustawienia do kopania marasów.Znajdując w danym miejscu jakiś ciekawy fant ustawiał bym optymalne ustawienia dla takiego przedmiotu.Podstawowym ustawieniem mogło by być obecne w Argo bo jest dla mnie dobre,jak ktoś mniej kumaty to chodził by sobie na podstawowym i tyle.Rutus musiałby się postarać i dobrze w instr. obsługi opisać zależności takowych ustawień tak żeby użytkownik wiedział,że podkręcając zasięgi na metale x,y,z traci zasięg na metale a,b,c.Przydało by się aby przyciski do wyboru filtrów trafiły na przedni panel.Nie obchodzi mnie to ,że ktoś będzie gadał ,że Rutus robi kopie XLT.Ja osobiście wolę polski porządny wykrywacz z polskim menu(wszak to polska a nie Anglia) za ok.2000zł niż zachodni za ponad 3000zł z podobnymi zasięgami.
pawcion123 Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Może i masz trochę racji...ale...po co Rutusowi bawić się w przeróbki, jeżeli teraz świetnie sprzedaje swój wyrób!
pawcion123 Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 ps.Nie mam 5 marek mam za to 2 marki z 1899r.Tejon widzi je w gruncie poprawnie z 28cm.Tak jak mówiłem, sprzęty są porównywalne.pozderki.
tomala_kikol Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Fakt, że wykrywaczem nr 2 znajduje się fanty na miejscówce odwiedzonej wcześniej z wykrywaczem nr 1 wcale nie świadczy o przewadze wykrywacza nr 2 nad wykrywaczem nr 1, tylko o tym, że im więcej się chodzi, tym więcej się znajduje." I tu się z Tobą kolego nie zgodzę:) Miejscówka była trzepana kilkakrotnie z zespołach kilkuosobowych;) I mogę zaręczyć, że sam tą skarpę kilkakrotnie jechałem" Proximą solo i to bardzo skrupulatnie... Argo potrafi zaskoczyć i nie ma wątpliwości:)Pozdro t_k
Szukanko Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Nie mam 5 marek mam za to 2 marki z 1899r.Tejon widzi je w gruncie poprawnie z 28cm.Tak jak mówiłem, sprzęty są porównywalne."Niby to marki i to marki ale one się bardzo różnią!Nie można porównywać tych starszych z tymi z lat trzydziestych!Ja z kolei nie mam 2 marek z tych lat co Ty,ale mam 1 markę z 1878 r. to chyba jest ten sam stop(srebro z czymś tam) tyle ,że że moja marka jest po prostu mniejszym nominałem tej serii (i pewnie ma też mniejszą średnicę) śr 24mm i dla niej zakopanej Argo daje pewny powtarzalny sygnał na kolor z 27-28 cm.Możesz podać średnicę tych dwóch marek?Jakiś czas temu jak kupiłem Argo postanowiłem sprawdzać zasięgi dla różnych monet i nie tylko po to,aby w przyszłości jak będę zmieniał wykrywkę mieć swój własny punkt odniesienia.Skoro tak już próbujemy znaleźć jakąś monetę na którą mamy zmierzony zasięg i jedziemy po sreberkach(a tak naprawdę to srebra w nich nie jest za wiele)to podam jeszcze kilka moniaków które sprawdzałem:20 pfening 1875r śr 16mm -zasięg 25cm50 pfening 1875 śr 20mm-zasięg 28cm1/2 silber groschen 1825 śr 15mm-zasięg 21cm1 silber groschen 1843 śr 18mm-zasięg 26-26,5cm24 einen thaler 1783 śr 19mm 21cmklamra pruska od pasa ok 64mm*53mm 46cm(widzi ją z ok.50cm lecz daje wtedy sygnał na stal)Wszystkie fanty oczywiście były zakopane,tryb dynamik.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.