Kambas Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Napisano 5 Czerwiec 2012 Witajcie, wyszedł szklany pojemnik z b. cienkiego szkła, na spodzie ma sygnowaną literę S. Raczej to nie szklanka ma jakby wrąb u samej góry no i jest b cienka. Wyszła w niemieckim okopie z innymi fantami. Pozdrawiam
melajda95 Napisano 23 Czerwiec 2012 Napisano 23 Czerwiec 2012 Białostocka Wytwórnia Octu i Musztardy.Musztarda francuskaPrawdopodobnie jeszcze z lat 50-dziesiątych lub początek 60-dziesiatych
Kambas Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Napisano 5 Czerwiec 2012 Witajcie, wyszedł szklany pojemnik z b. cienkiego szkła, na spodzie ma sygnowaną literę S. Raczej to nie szklanka ma jakby wrąb u samej góry no i jest b cienka. Wyszła w niemieckim okopie z innymi fantami. Pozdrawiam
cuma Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Witam! Na temat musztardówki mogę się wypowiedzieć. W 1976r. poszedłem do pracy. Tam własnie koledzy przywitali mnie toastem. Z musztardówki właśnie. Szkło było bardzo grube! Może póżniej i z cieńszego szkła je robili, ale to było bardzo masywne i dużo siły użyc trzeba było by je stłuc. Moja sugestia jest taka: może kiedyś,ktoś na tym miejscu znicz zapalił? Tak tylko przypuszczam. I przepraszam, że się wtracam, ale na musztardówkę to mi nie wygląda.
dzieci3 Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Musztardówka miała tzw.szprychy" pod które nalewało się napoje niekoniecznie gazowane.Pózniej natomiast ile wytwórni musztardy tyle opakowań szklanych różnych kształtów i smaków.
ZUBIKED Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Gdybyś zrobił zdjęcie z boku tego szkła " już dawno wszystko było by jasne
wojtek1234321 Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Jedna z najbardziej popularnych musztardówek", ale było dużo, dużo innych.http://mlodelata.pl/eksponat/2116/musztardowkahttp://pl.wikipedia.org/wiki/Musztardówkahttp://tamteczasy.pl/zdjecie/2055/przedmiot
wojtek1234321 Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 ...bywało dużo innych, choćby taka...http://www.photoblog.pl/olazklasyfoto/108306777
gregor2 Napisano 6 Czerwiec 2012 Napisano 6 Czerwiec 2012 Zrób zdjęcie z boku ale wygląda na odstojnik do pompki paliwowej od jakiegoś pojazdu.
gregor2 Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 Nie musztardówka tylko odstojnik uaz ma bardzo podobne.Jeśli kolega nie da fotki z boku to nie będziemy wiedzieć.
cuma Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 dzieci3 pełen szacun! Masz rację! U nas to się nazywało pod obręcze". I te, nie koniecznie gazowane, ze smakiem człek spożywał! A dzisiaj, z czegoś takiego, to nawet popychacza" wypić się nie chce! Żałuję, ze na pamiątkę musztardówki prawdziwej sobie nie zachowałem! Pozdrawiam!
Catadero Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 Kilka dni temu też trafiła się musztardówka z lat pięćdziesiątych...
Catadero Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 ...do tego kilka szklanych pokrywek (z których tylko 4 pasowały na tę szklankę)...
Catadero Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 ...oraz oryginalne zamknięcie z tworzywa stosowane w latach sześćdziesiątych.W rupieciach z tej chaty znalazłem też przedwojenne korkowe zamknięcie musztardy z nalepką.
Kambas Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 Witajcie,dzięki za info, z tą musztardówką to zaprząta mi myślenie cieńkiego tego szkła, ona naprawdę jest b cieńka. dodaję zdjęcie od spodu. Pozdrawiam
zaraz Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 To musztardówka z moich zbiorów.Pamiętam je ze sklepow.Nakrywane były z góry okrągłą tekturką która opierała się o wewnętrzny rant.Były to b.popularne naczynia do spełniania toastów. Kol.Kambas napisał że pojemnik z b.cienkiego szkła.A o ile pamiętam klosze pomp i odstojników muszą wytrzymałe, by z byle powodu nie tłukły się.Pozdr.
ZUBIKED Napisano 6 Czerwiec 2012 Napisano 6 Czerwiec 2012 gregor blisko blisko. Odstojnik filtru paliwa http://agrol.bazarek.pl/opis/1676293/filtr-paliwa-kompletny-massey-ferguson-4-cylursus-451245145321-numer-orginalny1876507m91.html
PATRON Napisano 6 Czerwiec 2012 Napisano 6 Czerwiec 2012 jak dla mnie musztardówka a nie żaden odstojnik
SPoskier Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 ...brało się musztardówkę i pudełko zapałek, stawiało się przy musztardówce i jak było na boku była pięćdziesiątka a w pionie setka :) miarka z dawnych czasów :)
Catadero Napisano 23 Czerwiec 2012 Napisano 23 Czerwiec 2012 Na 100% musztardówka. Te ze szprychami" to wynalazek lat siedemdziesiątych. 'Zaraz' dobrze napisał-przykrywane tekturką. Później wymyślono pokrywki tłoczone z cienkiego, przepuszczającego światło tworzywa w kolorze, hm, musztardy. Wiem, bo miałem pół dachu w garażu z tego zrobione (w końcu mieszkałem parę metrów od gdańskiej DAGOMY)-nie było trzeba w garażu światła w dzień używać. I szkło wcale nie jest cienkie. Wcześniejsze musztardówki miały właśnie zielonkawy odcień szkła. Potem były białe. A potem weszły do użytku te szprychowane".C.
Pytanie
Kambas
Witajcie,
wyszedł szklany pojemnik z b. cienkiego szkła, na spodzie ma sygnowaną literę S. Raczej to nie szklanka ma jakby wrąb u samej góry no i jest b cienka. Wyszła w niemieckim okopie z innymi fantami.
Pozdrawiam
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.