zbyniek Napisano 6 Czerwiec 2012 Share Napisano 6 Czerwiec 2012 Jeżeli dzika nie zajdziemy od tylca to nikłe są szanse na atak. Dzik zwierzyna leśna i człowieka boi się jak diabeł święconej wody. W zeszłym roku miałem 2 spotkania drugiego stopnia i w każdym przypadku zwierzak dawał dyla.Nie podlega dyskusji, że maciora z warchlakami jest bardziej agresywna, ale wystarczy robić odpowiedni hałas dreptając po lesie i do spotkań nie dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 6 Czerwiec 2012 Share Napisano 6 Czerwiec 2012 Bardziej niż dzików obawiam się pijanego myśliwego,w pijackim widzie może nam przewietrzyć czaszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 O kurczaczek a kolega Wykop to już za co dwie karteczki załapał :((? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Ostatnio przedzieraliśmy się przez podmokły teren chcąc odnaleźć miejscówkę"Gęste zarośla,nagle szelest,stanęliśmy nasłuchując,może z 10metrów od nas zerwała się wielka locha z dwoma młodymi,na szczęście pobiegły w drugą stronę.Stwierdziliśmy że dla bezpieczeństwa obejdziemy tą drogę szerokim łukiem gdy z barłogu wystartował jeszcze jeden wielki dzik,niezauważony do tej pory.Można powiedzieć że nie obeszliśmy naokoło ale obiegliśmy:)Skończyło się na szczęście na strachu.A drzewa były proste jak drut,nie byłoby jak się wdrapać,teren podmokły,brak upatrzonej z góry pozycji"Słyszałem że przed dzikiem trzeba zwiewać zygzakiem bo wtenczas nie jest on zdolny tak kręcić łbem by ogarnąć kierunek(cel)"Prawda czy fałsz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Prawda. Podobnie, jak nie jest w stanie popatrzeć się w niebo :D Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Słyszał ktoś wogóle o poturbowaniu człowieka przez dzika o ile ten pierwszy go nie prowokował.Mi obiła się o uszy historia jak to bachor za przyzwoleniem rodziców zaczął karmić z ręki ¨oswojonego¨ dzika i ten odgryzł mu paluchy,ale tu może być mowa o głupich ludziach a nie agresywnych zwierzakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 A to pewnie dzika trza karmić jak konia,z otwartej ręki.Jak podsuniesz mu żarcie w dwóch palcach to odgryzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Było pokazywane na forum, podajże z detektorveb.cz jak dzik rozszarpał szablami dupsko, nie wiem czy koleś prowokował w każdym bądź razie ostrożności nigdy za wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Odpowiadam:Prowokował.http://www.detektorweb.cz/images/stories/upload/2012/46607/obr14b.jpghttp://www.detektorweb.cz/images/stories/upload/2012/46607/obr13b.jpgNie bez powodu od małego uczyli nas, że jeżeli gdzieś pojawią się pasiaki, to należy jak najszybciej brać nogi za pas, bo w pobliżu na pewno jest locha, która będzie bronić małych za każdą cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 zbyniek,było pokazywane:)Nawet w tymże wątku2012-06-03 04:24:38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Ale co jest fajne przy tych pasiakach? System ucieczki. Kiedyś spotkalem loche z malymi , naszczescie bylem dosyc daleko . Pasiaków było z 6 albo 7 ale mialem niestety psa który rozgonił towarzystwo. Pasiaki przynjmniej kilka razy to zaobserwowalem nie biegna nigdy w jednym kierunku. Kazdy z nich się rozbiega w innym kierunku , na różne strony świata:) I Całkiem fajnie to wyglada.mieszkając dwadziescia pare lat lata na wsi, w środku lasu człowiek już się naogladał troche cudów:)pozdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 żadnych nerwowych ruchów stanąć i popatrzeć,zwierzaki miną człowieka chociażby na wąskiej grobli to było i pobiegną w swoją stronę,dziki to nie stado bizonów nie zatratują na śmierć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Miałem kilka razy przygody z dzikami co prawda nie w lesie ale na drodze między polami którą rowerem jeżdżę do pracy gdzie te zwierzęta czesto hasały . Dwa razy lochy z małymi przekraczały drogę a że było już widno z daleka je widziałem i wolałem sie zatrzymać aż przekroczą drogę i pójdą sobie dalej . Locha stanęła na środku drogi i zeszła z niej kiedy już ostatni mały się oddalił a było ich chyba z dziesięć . Ale ogólnie to raczej płochliwe zwierzęta . Ja przynajmniej na takie trafiałem . Raz ciemną nocą wracałem z drugiej zmiany i w ostatniej chwili zobaczyłem całą kolumnę dzików . Na szczęście wtedy coś strzeliło mi w moim starym rowerze . Dziki się zatrzymały a po chwili pobiegły w tę stronę skąd szły . Innym razem zimą wracałem z drugiej zmiany i na zakręcie przed przejazdem kolejowym stało stadko dzików . W ostatniej chwili je zobaczyłem w swietle księżyca ale to one bardziej sie wystraszyły mnie i uciekły . Ale najbardziej to się strachu najadłem jak jechałem raz rano do pracy . Na polach grasowało stadko psów . Chyba z dziesięć ich było . Była zima i mróz a mi nagle zrobiło się gorąco . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.