seba2954 Napisano 30 Maj 2012 Autor Share Napisano 30 Maj 2012 Witam, dostałem niemiecki kanister. Jest cały pokryty nalotem rdzy. Farby juz nie ma wcale. Jak najlepiej go wyczyścić? Myślałem o piaskowaniu, bo żadnym innym sposobem nie daje rady go wyczyścić. Proszę o pomoc. Jutro wrzucę zdjęcia.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 30 Maj 2012 Share Napisano 30 Maj 2012 Kanistry są z cienkiej blachy.Myślę,że piaskowanie porobi w nim dziury chyba, że zrobi to doświadczony operator i dobrym sprzętem, ale ja bym nie ryzykował. Co prawda nie jest to rzadki fant ale zawsze szkoda. ja bym to zrobił Fosolem albo podobnym środkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 30 Maj 2012 Share Napisano 30 Maj 2012 Jak śpisz na ropie, lub jesteś szejkiem arabskim to rób fosolem...Jeżeli jest tylko powierzchniowo skorodowany, to dawaj do piaskowania. Jeżeli jest przerdzewiały na wylot, to nie ma sensu.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 Ja nie śpię na ropie ani nie jestem jakimś szejkiem a stać mnie na fosol:) Przecież to nie jakieś duże pieniądze! i nikt nie powiedział, że ten cały kanister trzeba zanurzyć w fosolu wystarczy pędzlem potraktować:) A co do piaskowania to też trzeba mieć kogoś kto to zrobi i wiadomo nie za darmo. I fosol jest dostępny w każdym sklepie budowlanym itp a znaleźć kogoś z piaskarką to już większy problem moim zdaniem. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 31 Maj 2012 Autor Share Napisano 31 Maj 2012 Jest powierzchniowa rdza i takie jakby pęknięcie przerdzewiałe na dnie. Czyściłem trochę szczotką na wiertarce i idzie mozolnie. Fosolem też próbowałem, ale boje się, żeby mi się fosolu d ośrodka nie nalało, bo nie będę mógł wymyć dokładnie. A co po czyszczeniu? Jak zakonserwować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 31 Maj 2012 Autor Share Napisano 31 Maj 2012 Czyściłem szczotką na wiertarce, a później fosolem na 10 minut i zmywałem i tak z 7 razy. Dalej rdza na całej powierzchni. Nie wiem już co robić boję się oddać do piaskowania bo jest dziura w dnie i może popękać całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek vickers Napisano 1 Czerwiec 2012 Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Ja czyszczę szczotką na wiertarce, a jeśli chce szybciej i blacha jest w miarę zdrowa to szczotką na szlifierce. potem pokrywam kanister olejem silnikowym za pomocą pędzla. mam sporo nieużywanego oleju do malucha ojciec dał mi go do konserwacji militariów. ostatnio tak czyściłem kanister, był cały pokryty spora warstwą rdzy i dobrze wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 1 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Najgorsze są zakamarki w okolicy zamknięcia i uczwytu tam nie dostaję szczotką.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 1 Czerwiec 2012 Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Daj foty ale podejrzewam że i tak zostanie Ci tylko elektroliza lub autoliza.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Oto fotki kanistra, trochę to trwało, bo nie miałem czasu.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Jak mówiłem cały jest w rdzy, ale jej warstwa jest dość mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Tu widać jak to wygląda z bliska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2012 I tu reszki oryginalnej farby, blaugrau? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Kanister jest dość sporych rozmiarów więc może jakiś inny sposób czyszczenia ? Widać że ktoś go nieodpowiednio doczyścił i zakonserwował. Sądzę że fosol powinien dać radę a i te znikome resztki farby zostaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Nikt go nie czyścił wcześniej i nie konserwował to tłuste coś to resztki smoły bo był trochę umazany w niej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Chyba że. :) To bez różnicy . Fosol sobie poradzi :) https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/p1030175.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Próbowałem fosolem i cienko idzie :/pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Hmm... ja bym zapodał następujący patent - owinął szmatami i porządnie namoczył w ropie i szczelnie do plastikowego wora, owinąć całość taśmą samoprzylepną jak najciaśniej i niech tak poleży z miesiąc ale to tylko takie moje luźne fanaberie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Witaj!Smaruj fosolem i zostawiaj na 10 minut akcje powtarzaj do skutku. Trochę sporo drutu i NAOH na autolizę a na elektro sporo wody i soli lub NAOH generalnie drogo i sporo roboty a rdza nie jest silna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Mi też się wydawało,że rdza nie jest silna i po butelce fosolu taak wygląda, było gorzej.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 8 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2012 A co powiecie o piaskowaniu, wytrzyma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Kolego tu nie ma co piaskować. Szczota na wiertarce bądź szlifierce kątowej da efekty. Potem minia, farba co kto woli i na półkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 9 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Ale szczotką nie doczyszczę tak dokładnie w trudno dostępnych miejscach i mi potem rdza z powrotem wyjdzie za pół roku.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Jak nie ma wielkich dziur to bym je polutował lub pospawał. Następnie delikatnie wypiaskował i pomalował. Może się przydać działająca bańka a nie rekwizyt.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 10 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Spawać go nie muszę, ponieważ to tylko eksponat na półkę. Boje się trochę, że może nie wytrzymać piaskowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.