Skocz do zawartości

Pytanie o grupę rekonstrukcyjną

Rekomendowane odpowiedzi

Pomógł 0

Witam.
Może nie na temat, ale próbuję od pewnego czasu zaprosić do naszej szkoły przy Toruńskiej( Warszawa) grupę rekonstrukcyjną.
Szukałem w internecie, jednakże kwoty jakie padają za pokaz są dla nas zaporowe.(szkoła pomimo, że jest prywatna, nie pobiera czesnego)
Czy może jest ktoś na tym forum, kto uczestniczy w takiej grupie i chciałby nas z kolegami odwiedzić (albo zna kogoś takiego) ?

Bogusław Mielniczuk

Jest to zamierzone.
Na początku zastanawiałem się nad bractwami rycerskimi.
Jednakże moim zamiarem jest pokazanie uczniom, że historia, to nie tylko daty i złe oceny.
Chcę zaprosic ludzi z pasją, okres jest mniej ważny.
Bogdan

Jeszcze jedno pytanie - jak rozumieć określenie pokaz ?- jeżeli chodzi o bractwa rycerskie sprawa jest jasna - natomiast jeżeli chodzi o okres 2WW jakikolwiek pokaz batalistyczny wiąże się z wypożyczeniem broni strzelającej i wieloma innymi sprawami z tym związanymi (broń to jednak broń i przepisy jasno określają w jaki sposób organizuje się tego typu imprezy) a to niestety generuje koszty - chyba ,że chodzi o pokaz (statyczny) tylko z użyciem replik

Myślę że najłatwiej było by Ci złapać jakąś GRH na rekonstrukcji, zapoznać się trochę i wtedy poprosić.
Jednakże z grup Warszawskich mogę polecić Stowarzyszenie Ułanów Grochowskich. Myślę że Chłopcy nie mieli by nic przeciwko aby przebrać się w mundury i wpaść na jakąś lekcję historyczną, opowiedzieć trochę o Kawalerii IIRP :)

Dziękuję za podpowiedzi.
Niestety nie miałem okazji tam być :(
Jak rozumiem pojęcie pokaz?
Nasza szkoła jest placówką w której łącznie jest 67 uczniów.
W większości są to dzieci, które nie znalazły miejsca w innych szkołach.
Dla nich przybycie kilku osób w mundurach, które opowiedzą o wydarzeniach z epoki,będzie ogromnym wydarzeniem.
To nam wystarczy.

zapytaj w SH Cytadela".
Zuchy Chłopaki.
www.cytadela.aplus.pl

ps. Sporo grup robiących rycerstwo to czysta komercja a nie rekonstrukcja, wiadomo że sprzęt i jego konserwacja kosztuje, ale znam takie grupy które robią to tylko i wyłącznie dla pieniędzy.

Są na szczęście w kraju (w znacznej większości), ludzie którzy robią to z pasji, jednocześnie mając gdzieś kasiarzy".
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie