Skocz do zawartości
  • 0

epitafium żołnierza niemieckiego

narcopolo

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o przetłumaczenie tego co jest napisane na powyższym epitafium. Jednocześnie proszę o wycenę ponieważ jestem zainteresowany kupnem a nie wiem ile można dać żeby nie przepłacić.

Pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pamięci Franz Kolb(?).....

Żołnierz 4 kompanii 3 śląskiego regimentu piechoty....

15.04.1917

2 minuty mi zajęło tłumaczem google..

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 10:43 24-05-2012
Napisano
Jednocześnie proszę o wycenę ponieważ jestem zainteresowany kupnem a nie wiem ile można dać żeby nie przepłacić." - z tym może być pewien problem, pomimo najlepszych chęci.
To nie jest hełm ani bagnet, który można kupić u tego lub innego handlarza antykami / militariami. Generalnie da się rozpisać zakres cen popularnych militariów w zależności od ich stanu zachowania. Da się również określić mniej więcej wartość rzadziej spotykanych przedmiotów, ale sporo antyków" mających zindywidualizowany charakter nie jest łatwo wycenić.
W tym przypadku pokieruj się jedną zasadą, o której wielu kolegów wspominało już wielokrotnie - jeśli czujesz się kolekcjonerem i chcesz to mieć, to daj tyle, ile to jest dla Ciebie warte / ile jesteś w stanie zapłacić.
Co innego, gdy ktoś nabywa coś z myślą o inwestycji / potencjalnym zysku. W tym przypadku wysłuchanie rad innych może wprowadzić w błąd. To Panie jest zabytek i pewnie wiela warte!" albo Na tym dokumencie jest nazwisko mojego dziadka i dla mnie jest to bezcenne". Pozostaje wówczas szukanie i analizowanie katalogów aukcyjnych z podobnymi przedmiotami i przeanalizowanie tendencji w tym zakresie (jak mawiają maklerzy :))).
Jeśli komuś zależy na zysku i nieprzepłaceniu, to pewnie się postara i dotrze do źródeł. A jeśli jest kolekcjonerem i pragnie to mieć w swoim zbiorze, to z całego serca życzę Mu, żeby cena wywoławcza oscylowała w granicach możliwości finansowych!
Pozdrawiam.
Tomasz
Napisano
Dla ułatwienia - mozna wpisać w wyszukiwarkę w necie hasło: Heldenurkunde für einen gefallenen Soldaten". Jest tam cena, oczywiście na poziomie europejskim z uwzględnieniem marży i kosztów, więc mozna wziąć poprawkę z przełożeniem na krajowe / lokalne realia.
A co do podpisu - jak podaje oferent na jednym z portali:
Facsimile Unterschrift Kaiser Wilhelm."
Napisano
Pamięci Franz Kolb(?)..... Mi to bardziej na Kotß" wygląda

Landsturmista 4 kompanii 3 śląskiego regimentu piechoty Nr. 156.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie