jazz7 Napisano 19 Maj 2012 Autor Napisano 19 Maj 2012 Witam Szanowne Forum Ostatnio kupiłem parę artefaktów związanych z kulturą japonską i mam problemy z identyfikacją. Prosze o pomoc, pozdrawiam
SPoskier Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Oczywiście podobnej nie takiej samej, sorki że nie dopisałem w pierwszym poście
SPoskier Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Bez urazy ale ten orzeł faktycznie chyba bardziej rosyjski, błędnie się chyba zasugerowałem
torba5 Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 no raczej i link do miniaturki a nie do repliki dałeś
abcd Napisano 27 Maj 2012 Napisano 27 Maj 2012 Co do skórzanych kasków policyjnych to funkcjonowały takowe jak wspomniałem do pocz. lat 60tych zarówno BRD jak i DDR,podejrzewam że wiele z nich z podmienionymi insygniami krąży na giełdach jako hitlerowskie bo wykonanie identyczne.
Czarek Napisano 27 Maj 2012 Napisano 27 Maj 2012 o faktycznie, przepraszam zobaczyłem date z blaszki i już na napis nie zwróciłem uwagi...
torba5 Napisano 26 Maj 2012 Napisano 26 Maj 2012 jeśli to wszystko kupiłeś to niestety wtopa ,obydwa to lipy
Czarek Napisano 26 Maj 2012 Napisano 26 Maj 2012 tzn-Kolego torba co widzisz lipnego w tym czako?powojenny kask niemiecki policyjny bardzo przyjemny:)co do japończyka"...niestety kopia i nawet jest podpis wytwórcy i data wykonania hełmu
abcd Napisano 26 Maj 2012 Napisano 26 Maj 2012 http://www.hanssteinmueller.de.tl/-Die-alten-Bundesl.ae.nder.htm
Czarek Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 No to tak:Nie znam się kompletnie na japonistyce, ale hełmów kilka w życiu widziałem i ten nie przypomina mi niczego znanego, kształt czerepu sugerowałby może jakiś dość stary hełm strażacki,ale równie dobrze może to być radosna twórczość daj więcej zdjęć:wnętrze, zbliżenie na paski podpinki, zbliżenie na mosiężne rozetki z boku, a także pokaż w zbliżeniu miejsca mocowania do czerepu elementów mosiężnych od wewnątrz.Uwaga do mosiądzy widocznych na zdjęciach: na pierwszy rzut oka nie podobają mi się, przypominają tandetne współcześnie wykonywane mosiężne ozdoby, ale nie chcę się wypowiadać na 100% bez obejrzenia dodatkowych zdjęć...
jazz7 Napisano 19 Maj 2012 Autor Napisano 19 Maj 2012 Witam Szanowne Forum Ostatnio kupiłem parę artefaktów związanych z kulturą japonską i mam problemy z identyfikacją. Prosze o pomoc, pozdrawiam
Sōji Okita Napisano 20 Maj 2012 Napisano 20 Maj 2012 Dlaczego ten kask ma być japoński ??? Orzeł na czole jest dwugłowy, więc wychodzi na to że Rosja. Orzeł na czubki ma głowę jedną, a to już zły znak. Jakaś kombinacja.
Catadero Napisano 27 Maj 2012 Napisano 27 Maj 2012 Czarek @ - RESTAURANT" to nie jest to samo co wykonano" lub wyprodukowano". Być może, że to oryginał odnowiony w 1978 r.C.
Slajmi130 Napisano 20 Maj 2012 Napisano 20 Maj 2012 też sądzę że to jakieś cóś.... raczej jakaś radosna twórczość
Pytanie
jazz7
Witam Szanowne Forum
Ostatnio kupiłem parę artefaktów związanych z kulturą japonską i mam problemy z identyfikacją.
Prosze o pomoc, pozdrawiam
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.