Skocz do zawartości
  • 0

Saperki

Pader

Pytanie

Napisano

Witam, sperki wyciągnięte z prawie 200 letniej chałupy, brak sygnatur (nie doszukałem się jeszcze). Ktoś wie jakie jest ich pochodzenie?? Wysokość między 35 a 36 może troszkę wyższe. Proszę też o info jak doprowadzić je do przyzwoitości, nigdy nie działałem ze sztywną skórą.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak myślałem ale żyłem nadzieją :]
ale jeśli chodzi o paski do wciągania butów w jakiej wersji powinny być?? w mojej są a we wczesnych jak widzę nie:/
Napisano
Wyglądają na niemieckie II-wojenne Knobelbecher'y, (brakuje im gwoździ i podkówek). Żeby mieć jednak 100% pewności trzeba doszukać się sygnatur.
Napisano
Paski są w utach późniejszych", we wczesnej powojennej polskiej produkcji ich nie ma.

Nic się nie martw, jeszcze znajdziesz swoje" buty:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=434385#435932

Pozdrawiam
Wojtek
Napisano
niestety podeszwy są w takim stanie że nic nie widać już:/
Jeszcze parę potwierdzeń i będę szczęśliwy że to nie wczesny LWP. Ok , jak je ratować teraz??
Napisano
Niestety, nie są to niemieckie Marschstiefel'e. Są to polskie powojenne buty i to nawet, niestety, nie wczesnego wzoru. Zwróć uwagę na czub" buta, jak i na naszyty zapiętek oraz zewnętrzne łączenia cholewy. Buty natrzyj olejem do konserwacji skóry, powinno trochę pomóc, chociaż chodzić w niech już się nie da ;)

Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie