Skocz do zawartości
  • 0

Z radzieckiej ziemianki - ieśmiertelnik" czy blaszka dla konia?

danieloff

Pytanie

Napisano

Jak w temacie - blaszka z aluminiowej blachy z wypunktowanym numerem N 0468" i prawdopodobnie nazwiskiem Gribieniuk". Wiem, że robiono takie tabliczki np. dla koni taborowych, ale wyraz Gribieniuk" raczej nie jest końskim imieniem. Co to więc mogło być? Blaszka na skrzynię, kuferek, brelok do kluczyka od pojazdu? A może ieśmiertelnik" - samoróbka?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam wrażenie,że gdyby miał to byc nieśmiertelnik,to żołnierz inaczej by umieścił otwory na sznurek/rzemyk,tak na ogół robi się dziurki,gdy zamierza się zamocować blaszkę na płaskiej powierzchni...
Napisano
Też mi się tak wydaje. Intryguje mnie bardziej ten numer - może to numer ewidencyjny pojazdu + nazwisko kierowcy? Ehhh... Gribieniuk nadrapał a ja mam teraz zagwozdkę...
Napisano
No konina to to nie jest:) To numer rejestracyjny a nie zwykły porządkowy (czegoś czterocyfrowego), bo inaczej nie zaczynałby się od zera.

Uwielbiam takie rzeczy i samo idowanie w takich przypadkach jest pasjonujące.
Napisano
Co jest dziwne ? Wszyscy zakładają ze to numer porządkowy jakiś ,logika tak karze, ale .....
N cyrylicą to н jak номер .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie