Skocz do zawartości
  • 0

Hełmy dwa

Zośka

Pytanie

Napisano

Jako wielka amatorka wszelkiego rodzaju staroci dostałam takie oto dwa hełmy niemieckie. Pochodzą one z warszawskiej piwnicy i według darczyńcy mogły służyć w Powstaniu Warszawskim. Chociaż II wojna nie za zbytnio mnie interesuje, to wypada wiedzieć co się ma, tym bardziej, że razem z nimi dostałam 5 opasek. Proszę więc Was o opinię - mogły one walczyć i po polskiej stronie? Czy te opaski mogą być z powstania, czy po prostu zbowidowskie?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak dla mnie nawet nie zbowidoskie.Spójrz na materiał i szew troszkę inaczej to wygląda po 68 latach.Szew czysty nie zakurzony nie zmechacony!Chyba że leżało w komorze próżniowej.
Napisano
Opaska na trzecim zdjęciu widać że szwy zrobiono na zabrudzeniach, jeśli ori to i szwy powinny być zabrudzone w tych samych miejscach. Ale i tak fajne a darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby :)
Napisano
Ktos451, chyba trafiłeś. Właścicielka tych przedmiotów była wielką społecznicą, a wojna i powstanie to było całe jej życie. Więc pewnie były to eksponaty potrzebne jej do różnych rekonstrukcji bądź inscenizacji.

Dziękuję bardzo Wam wszystkim. Dostanę z tego miejsca jeszcze dużą łuskę i pewnie się do Was jeszcze uśmiechnę. Pozdrawiam serdecznie
Napisano
Mnie to też zastanowiło, dlatego na zdjęciach pokazałam te szwy. Hełmy na pewno były malowane.

Właśnie dopytałam i dowiedziałam się, że właściciele hełmów i opasek (małżeństwo) na pewno walczyli w powstaniu i zostali odznaczeni Virtuti Militari. Spadkobierczyni nie zna historii tych przedmiotów, znalazła je w piwnicy.

P.S. Na wszelki wypadek - nie zamierzam ich sprzedawać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie