Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet

KamilŚwieżak

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dokładnie to niemiecki bagnet , polski miał koniec rękojeści skośny w miejscu gdzie kończyły się okładziny.

Ja swój z pochwy jak wyciągałem do elektroliza delikatna i bez problemu wyszedł.
Napisano
Kol.Kloki- 84\\98 i drewniane okładki to dla ciebie zaskoczenie?

W 1937 roku wprowadzono okładziny rękojeści, które wykonano z tworzywa sztucznego."
PZdr
Napisano
mam oryginalne okładki do niego z ebonitu i tak się zastanawiam bo mi się podoba tak jak jest teraz, oczywiście jeszcze czyszczenie i konserwacja. A i mam jeszcze pytanie czy mógł być oksydowany?
Napisano
Tym samym co wszystko inne w tamtym okresie było oksydowane..... napewno nie był oksydowany oksydą na zimno" z allegro za 22,50 ;)
Ucinając wszelkie dywagacje - to jak stwierdzila wiekszosc oczywiscie niemiecki 84/98. Na podstawie tych zdjec ciezko stwierdzic ale raczej jest to wersja II-go wojenna czyli 84/98/34. W jakim stanie sa te okladki? Mozesz dac lepsze zdjecia?
Napisano
Przepraszam, nie doczytalem do konca, zamiast czy był" przeczytalo mi sie czym byl" (kac) - jeżeli jest to wersja II-wojenna (a sadzac po zaczepie zabki to tak) to TAK, był oksydowany. Jeżeli I wojenna to nie był oksydowany. Pokaz zdjecia po wyciagnieciu z pochwy, jezeli pochwa jest cala, bez dziur i pekniec, ostrze moze być bardzo ładne:)
Napisano
okładki ma dla mnie znajomy ale jeszcze są u niego... ale z tego co pamiętam to ładniutkie były. Przy tym wykopku są resztki drewnianych okładzin. Też liczę na dobrze zachowane ostrze. Jak już wyciągnę bagnet z pochwy to zamieszę zdjęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie