Jump to content
  • 0

Co to za mundur

egon8

Question

Posted
Wielka prośba, to zdjęcie mojego dziadka z wojska i niestety nie wiem w jakiej mógł służyć jednostce? Wiem że walczył w 1939 na froncie północnym i skończył w Modlinie

15 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Rafi94, a to ciekawe rogatywka i orzeł wz. 19 i pas wz. 19 oraz naszywka na rękawie w Polnische Wehrmacht..

Szabla chyba francuska wz. 1822, kurtka-ułanka wz. 17.

Nie chcę wróżyć z czarno-białego, ale może to być np. 3 Pułk Ułanów Dzieci Warszawy..

Prawdopodobnie starszy podoficer (sądząc po użytku pasa oficerskiego bez szelki). Ale tu głowy nie dam.
pozdro.
Total.
Posted
Szabla w typie francuskiej wz 1822.
Jednak ma nadal dwie ryfki. Francuzi w swoich dolne ryfki usuneli (bodajze 1880te lata). Po dwie ryfki zostaly w szablach wz 1822 produkowanych w Niemczech (eksport, oraz uzywane przez wlasna kawalerie).

Co moze byc na pasie? Czyms wypchana ladownica?

Na nogach ostrogi, czyli moze byc kawalerzysta.

W ktorym roku dziadek sie urodzil?
Posted
Wielka prośba, to zdjęcie mojego dziadka z wojska i niestety nie wiem w jakiej mógł służyć jednostce? Wiem że walczył w 1939 na froncie północnym i skończył w Modlinie
Posted
To z jakiej okazji mój dziadek robił w nim zdjęcie? Mieszkał w wsi na Mazowszu, chyba nie ubierali się w nie u fotografa.
Posted
ha właśnie i tu was zaskoczę bo 1908, więc fota najwcześniej 1926 myślę, więc jednak to jakieś przebranie, być może fotograf miał takie stare mundury i jak był w wojsku to dla szpanu tak zrobił ;) nadmieniam wtedy kawaler
Posted
Witam, jest to mundur Polskiej Siły Zbrojnej(niem. Polnische Wehrmacht). Przy okazji chciałbym przywitać grono szanownych forumowiczów ;)
Posted
1) mozebyc przebieranka, nie bylo to nic dziwnego, bywaly - czy jest pieczec zakladu (z tylu)

opcja 2) to nie jest dziadek a ktos inny z bliskiej rodziny. Masz inne zdjecie aby porownac, najlepiej podpisane, czy z dokumentu.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information