Skocz do zawartości

mauser-kolba,części

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Planuję sobie złożyć karabin mauser z jak największej ilości dostępnych oryginalnych części. Kolbę już mam zamówioną.Na allegro widziałem duzo części do mausera np. szczerbinka,celownik, wycior itd.Czy takie zbieranie części jest opłacalne czy lepiej zainwestować w odlewy aluminiowe??
Chciałbym mieć też ruchomy zamek ale wiem że te zamki od asg szybką się psują.Proszę o uwagi i porady
Pozdrawiam

Może najpierw określ jakiego dokładnie chcesz mausera? Bo pisanie mauser do rekonstrukcji to roche" malo precyzyjnie a co za tym idzie są koszmarne rozbierzności w cenach, przykladowo - kompletny celownik do czeskiego mausera stan bdb to 80-100zł, niemieckie ok.150zł, polski jak sie trafi to 250zł... wiec ponawiam pytanie jakiego mausera do rekonstrukcji" plnujesz se złożyć? :) podaj dokladny wzor np. polski wz.29" lub polski wz.98a", polski 98PWU", iemiecki k98" na 1944/45r itd.

cyt.:Chciałbym mieć też ruchomy zamek ale wiem że te zamki od asg szybką się psują.Proszę o uwagi i porady"

A co konkretnie się w nich psuje? bo ruchomy zamek np od asg jest tylko po to żeby markować przeładowanie. Poza tym wygląda on tylko podobnie do zamka oryginalnego.
Za oryginalny zamek jest paragraf, odlew zamka? możesz próbować alemyślę że będzie kupa roboty i będzie skórka za wyprawkę. Poza tym jak pisze porucznik pilot, określ sam sobie jaki to ma być mauser. Wtedy też zobaczysz że ceny są różne.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym alu odlew zamka i lufy, reszte tj. celownik, magazynek, zamontowalbym oryginalne. Ja tak mam w swojej replice, z tym że ja mam replikę polskiego wz.29. Co do zamków asg to niestety nie mam z nimi doswiadczenia, ale sporo kolegów takie używa i generalnie są ok.

Zamki ASG? tak, ale po usunięciu z nich sprężyny to mogą wytrzymać. A na marginesie to inne wymiary, plastikowy pazur wyciągu łusek no i z daleka widać, że to ASG bo zamek świeci się jak psu jajca. Mój przetrzymał 3 miesiące i pękł u nasady, w życiu bym czego takiego już nie kupił. Gdzieś widziałem repliki komór nabojowych z ruchomą repliką zamka. Do tego montujesz replikę lufy składanej z 4 części i na to zakładasz oryg. przyrządy celownicze. Resztę części już można mieć oryginalnych. Ale ja na twoim miejscu zaoszczędziłbym trochę grosza i sprawił sobie deko. np. ze strony www.gunservis.pl

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie