Skocz do zawartości
  • 0

Element biedki, jaszcza

makul

Pytanie

Napisano
Witam,
niestety kolega (zamiast mnie) trafił takie wrześniowe cudeńko. Skrzynia metalowa, dł. około 1 metra, szerokość ok. 40cm, wysokość - około 50cm.
Całość dzielona na 2 komory, zamykane na klapy z zatrzaskami.
Na bank pochodzi od jakiegoś przedwojennego polskiego pojazdu/wózka. Ale nie wiemy co to dokładnie może być.
Dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Pozdr,
makul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje vis1939, jak zwykle pomocny:]
Niestety dzisiejsze poszukiwania zakończyły się bezowocnie, skrzynia leżała w miejscu znalezienia 2 lata, dowiedziałem się jednak o drugim wozie łączności z tego miejsca który stał tam 5 lat i został niedawno odkupiony. Według relacji była to rama z kołami drewnianymi kutymi bez ogumienia co wskazywało by na wóz wz 28 lub 36K, staram się odnaleźć obecnego właściciela
Napisano
Witam,
niestety kolega (zamiast mnie) trafił takie wrześniowe cudeńko. Skrzynia metalowa, dł. około 1 metra, szerokość ok. 40cm, wysokość - około 50cm.
Całość dzielona na 2 komory, zamykane na klapy z zatrzaskami.
Na bank pochodzi od jakiegoś przedwojennego polskiego pojazdu/wózka. Ale nie wiemy co to dokładnie może być.
Dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Pozdr,
makul
Napisano

Z boku widoczne elementy mocowania jakiejś tyczki, jakiegoś pręta. Widoczne 2 pokrywy 2 komór. Na pokrywach otwory po śrubach/nitach.

Napisano
Koło obawiam się jest innego pochodzenia,w linku cośik na temat podobnych wzorów - http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=681939#1181942

Co do tabliczki to mogę dodać jedynie,że wyprodukowana przez Fabrykę Stempli i Zakład Rytowania Henryka Rauscha w Toruniu.

Pozdr.
Napisano
Też tak myślałem, ale czy na pewno??
Jeszcze coś ciekawego co do samego kufra, na tabliczce jest bity orzeł i ma on w skrzydłach bite- lewe: K,W prawe: Ł,Z, co to może być??
Napisano

Wszystko wskazuje na skrzynie która znajduje się w zaznaczonym miejscu pod zadkiem woźnicy,jej długość jest identyczna jak znajdującej się za nią większej skrzyni na klamoty,czyli 100cm.

http://www.rkd.friko.pl/woztel.html

Co do typu wozu nie może być wątpliwości,tabliczka wszystko wyjaśnia i jest jak rzecze kol wyżej.

Pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 00:49 15-04-2012

Napisano

A dzięki dzięki:]
Ale się napaliłem na odbudowę:]
Fotki po oczyszczeniu i wstępnym zabezpieczeniu.
Wygląda na to że będzie jeszcze trochę części

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie