Skocz do zawartości

Denar 22mm

algor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://forum.tpzn.pl/index.php?action=printpage;topic=2464.0;images

cytuję:
Innym ciekawym typem monet Chrobrego jest denar Gnezdvn Civitas. Jest on unikatem przechowywanym w Muzeum Narodowym w Krakowie. Prawdopodobna przyczyna wybicia to zjazd gnieźnieński. Chrobry chciał tym uczcić swoją pozycję. Na awersie znajduje się głowa króla, a w otoku legenda ROLIZAVS. Na rewersie znajduje się krzyż, między jego ramionami cztery kule oraz legenda GNEZDVN CIVITAS.
Napisano
Zmieniam zdanie. Moneta wygląda jednak na oryginał!!!

Proponuję dać do wyceny w jakiejś dużej firmie numizmatycznej, to może być rekord ceny monety polskiej na aukcji. W końcu to drugi, znany egzemplarz tej bezcennej, historycznej monety!!!

...................
A po 1 kwietnia proponuję wysłać ten post w kosmos. Niech żyje tradycja. Pozdrawiam
Napisano
Absolutnie odradzam. Mogą zamienić na jakąś nic-nie-wartą kopię. Za duża pokusa. Tu chodzi o prawdziwą kasę!

Proponuję przytrzymać np. do 100 aukcji WCN, doskonale ją uświetni, a +/- 20 lat zleci nie wiadomo kiedy. A na razie najlepsze rozwiązanie- zakopać w ustronnym miejscu- w domu strach trzymać.
Napisano
Jeszcze jedno. Portret na monecie może być dowodem, że to nie Wikingowie, a Chrobry i jego drużyna odkryła Amerykę przed Kolumbem! Bo skąd rytownik stempla tej monety miałby wiedzieć, jak wygląda Indianin? Nie ma innego logicznego wytłumaczenia!
Napisano
Sorry, że trochę popsułem zabawę. I takie pytanie, może niedyskretne, sam to wyrzeźbiłeś? Jeśli tak, to następny będzie 99% oryginał. Pozdrawiam
Napisano
No szkoda, szkoda.
Rzeźbiłem sam, papier 400, kombinerki (witać ślady zębów), młotek, imadło. Większy problem był z patyną. Nie wiedziałem, że aluminium tak ciężko utlenić. Żadna patyna nie dała rady. W końcu zastosowałem czarną farbkę plakatową mojej latorośli.
Napisano
To gratuluję zdolności. Za rok proponuję wziąć na tapetę kolejnego Chrobrego, np.
http://www.wcn.pl/archive/42_0044?q=%C5%9Bredniowiecze&sc=price&sm=d
Zamiast alu ołów, i będzie lepiej!
Napisano
Najlepiej byłoby klepnąć go na jakiejś imprezie historycznej na własnym srebrnym destrukcie. Wtedy patynka będzie wyglądała wyśmienicie :)
Napisano
Teraz zrozumiałem o co naprawdę pytasz. To była aluminiowa replika którą samemu można sobie wybić na większości imprez historycznych. Ja ją tylko pokaleczyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie