Skocz do zawartości

Sygnet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam taki sygnet, materiał (chyba brąz), wielkość jak na foto. Z jakich lat może pochodzić?, kto mógł go nosić?

Napisano
Współczesny oferowany przez romów jako złoto często stoją na ulicach z niby zepsutym samochodem lub brakiem paliwa i w zamian handlują tym złomem jako złoty sygnet.
Napisano
Jarząbek, nie unoś się tak, z tego złota" sprzedawanego okazyjnie przez Cyganów (bo zabrakło im na paliwo) po pewnym czasie robi się mosiądz lub brąz czy inny stop miedzi, taka współczesna alchemia, swego rodzaju cudowna przemiana. Z tym, że akurat pierścień Kranka nie wygląda mi na wyrób cygańskich złotników, bo grawerka jest zbyt archaiczna, oni oferują raczej nowoczesne motywy- znaczek mercedesa etc.
Napisano
sowiejskij ja sie nie napinam, tylko irytuja mnie takie bzdury.

jak sie ma jakies pojecie, to sie wtedy pisze i pomaga w ID, a nie bzdury i wprowadzanie w błąd. przeciez inni to też czytaja.
razu widac, ze spod Cygana nie wyszło.
  • 3 months later...
Napisano
Może jakieś lepsze zdjęcia nieco by pomogły. Na fotografii widać:

- krzyż a'la jerozolimski lub liliowy, otoczony czymś w kształcie gwiazdy, a następnie ośmiokątem
- materiał wykonania - mosiądz lub brąz, ja jednak skłaniałbym się ku mosiądzowi
- sygnet wykonano z cienkiej warstwy materiału - chodzi o tą część z grawerem

Dobre oko na drugiej fotografii dopatrzy się także dobrze widocznego rantu (patrząc się na fotografię - w górnej, prawej części sygnetu). Można wywnioskować także, że grubość obwódki całego sygnetu jest praktycznie jednakowa, nawet w dolnej części sygnetu. Dowodzi to na to, że był mało noszony (materiał nie zdołał się przetrzeć) lub na to, iż został wykonany niekoniecznie dawno. Widać wprawdzie na nim właściwie tylko powierzchownie przylegające miejscowe grube warstwy patyny. Uszkodzenie materiału wydaje się minimalne, podobnie jak i kontakt z glebą :)

Ciężko jest wydatować taki przedmiot, gdyż nie ma szczególnych cech dominujących, które pozwoliłyby na dokładną jego identyfikację - po tych zdjęciach wydaje się, że na młodym materiale wygrawerowano (jako część wesołej twórczości") jakiś rysunek krzyża, który historią może sięgać naprawdę odlegle. Na moje oko sygnet ten jednak nie pochodzi z ery starszej jak wiek XVII/XVIII.

Pozdrawiam serdecznie, K.
Napisano
Tutaj znalazłem podobne :http://www.ancientresource.com/lots/ancient_jewelry/jewelry_rings.html

Late Roman / Byzantine Empire, 5th-9th century AD. Nice bronze ring engraved with a central cross, ornate linear and zig-zag engraved design around. Light erthen deposits inside band.

http://www.ancientresource.com/images/roman/roman_rings/ring-22532.jpg

Ancient Rome, c. 4th-5th century AD. Bronze ring with fantastic incised 5-pointed star, decorations around corners and top of band.

http://www.ancientresource.com/images/roman/roman_rings/ring-22068.jpg
Napisano
w załączonych linkach niema podobnego egzemplarza pod względem konstrukcji-wykonania

ślepak jest XIXw. -ręcznie prymitywnie rytowany
dlatego wygląda na stary"
Napisano
jeżeli ktoś ma wrażenie, że starszy...
to proszę znaleźć fotkę egzemplarza o prostokątnym przekroju obrączki
prostokątnym a nie łukowatym
konsekwencje technologiczne są duże...
Napisano
Te zdjęcia dają nieco więcej do myślenia. Nadal podtrzymuję opinię, że jest nie straszy niż XVII/XVIII w. Widać po zdjęciach, że był mało używany (żadnych ubytków, przetarć, a nawet takich naturalnych głębszych zarysów na jego powierzchni). Można by było też powiedzieć, że starannie przechowywany.

Okrąg wydaje się zbyt równy, zbyt okrągły. Wykonanie symetryczne, bardzo dokładne. Na okres 5th-9th century raczej liczyć nie można.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Typowy i klasyczny przykład sygnetu dewocyjnego, prawdopodobnie nie starszego niż przełom XVII i XVIII w.
Wystepują dziesiątki odmian tego wzoru. zwykle umieszczano na nich krzyże bądź symbol maryjny.
Nie widziałem wykonanych zbyt pięknie, zwykle jest to mało precyzyjne rycie takie jak obserwujemy na twoim sygnecie krank.

Znalezisko popularne zwłaszcza w zachodniej Polsce.
pozdrawiam.
Total.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie