macvsog Napisano 15 Marzec 2012 Autor Share Napisano 15 Marzec 2012 Więcej:http://www.altair.com.pl/start-7625Ciekawe jak to zostanie rozegrane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 29 Marzec 2012 Autor Share Napisano 29 Marzec 2012 Ruszył zakup śmigłowców dla MON":http://www.altair.com.pl/start-7701 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 29 Marzec 2012 Share Napisano 29 Marzec 2012 Ruszył , ruszył a wygra i tak wiadomo który ;)Kiedyś ruszył też przetarg na samolot wielozadaniowy i przez wiele miesięcy oglądaliśmy cyrk pod tytułem : wybór najlepszej oferty nie tylko dla wojska ale i dla naszej gospodarki(offset)"Wszyscy wiemy jak to się skończyło ,szczególnie dla naszej gospodarki, ciekawe czy i tym razem będzie tak samo ;)? Coś mi mówi że mógłbym się założyć o to kto wygra :)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal O Napisano 29 Marzec 2012 Share Napisano 29 Marzec 2012 Nie porównuj tych sytuacji. Tam chodziło o offset który to my przede wszystkim musimy się nauczyć wykorzystywać. Tutaj wybór BH czy Agusty przekłada się bezpośrednio na korzyści dla konkretnych zakładów i polskich pracowników. W większym lub mniejszym stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Tak gościnnie [sorry, że się wtrąciłem, ale czasem tu jeszcze zaglądam i jak czytam, że offset musimy się nauczyć wykorzystywać", to mi ziemniaki w piwnicy gniją].Na temat offsetu i jak nowy Wielki Brat robi nas w bambuko - tu sobie poczytajcie:http://www.altair.com.pl/start-2466 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 No i co ty na to kolego Michale O? Dalej myślisz że coś zależy od nas i myślisz że nie umiemy korzystać z okazji? Jak dla mnie wszystko jasne................... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Tak korzyści dla konkretnych zakładów" niestety nie naszych i cały zysk pójdzie za granicę ;( ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 1 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Co do offsetu za F-16 to skandal jakich mało, ale nie należy generalizować. W ramach offsetu za zakup norewskich pocisków rakietowych Polska ma otrzymać technologię przesyłu danych Link-16 i z tego co wiem to sprawa idzie w dobrą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Norwegia to nie USA niestety ! I Norwegia należy chyba do czołówki państw gdzie prawie nie występuje coś takiego jak korupcja" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 1 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Pełna zgoda ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 I to problem bo nie idzie coś dla siebie utargować :( Kto z Nimi będzie interesy robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Ja może tylko tak na marginesie.Ja nie rozumiem co ma offset do sprzętu lotniczego.To jak w tym kawale ,,My Wam statki,Wy nam banany,,Im lepszy sprzęt to jest droższy,i hm warunki są mniej korzystne.Wg mnie w tym przypadku decyzja jest prosta te maszyny muszą zostać zmontowane w naszym kraju z max wykorzystaniem naszej gospodarki i to byłby ten tzw offset.Ja bez offsetu wybrał bym Mielec z jego Black Hawkiem.Tani on nie jest ale jest dobry i sprawdzony w wielu krajachA zresztą to już pisałem,na całym świecie zakupy sprzętu militarnego są decyzjami politycznymi rządu.Ja nie rozumiem słowa przetarg,powinien zostać zakupiony sprzęt którego koszt zakupu zostanie zmniejszony o korzyści ekonomiczne i technologiczne dla naszego kraju.A cena jest parametrem naj mniej istotnym,bo biednego nie stać na tanie rzeczy.Bo tanie zazwyczaj jest drogie.Świdnik lub Mielec innych możliwości nie ma.Ja jestem za Mielcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 1 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Jacek wspomniałeś o maksymalnym wkładzie polskim- pełna zgoda.Tak mnie naszło pytanie jakie części maszyny w toku wieloletniego użytkowania najczęściej wymagają wymiany (bo ich polonizacją powinna mieć miejsce w pierwszej kolejności)?Ciekawi mnie też czy w przypadku wygrania BH te 2 śmigłowce ZOP to będą stndardowe UH-60 Black Hawk z wyposażeniem ZOP czy raczej SH-60 Seahawk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Jacku1962, gdy Finlandia kupowała w USA F-18 Hornet" to dostała od nich taki zastrzyk najnowszych technologii, że stała się światowym potentatem w telefonii komórkowej. Gdy my kupowaliśmy w USA F-16 to nam zaproponowali przemysłowe tuczarnie trzody chlewnej i obietnicę starajcie się jeszcze bardziej, a zostaniecie naszym ważnym sojusznikiem w tym rejonie + poklepywanie po plecach + wypuszczanie nas na Rosję". Obecnie Rosja obok Niemiec jest w tym rejonie świata najważniejszym sojusznikiem USA, a my na tej polityce straciliśmy i tracimy dalej miliardy dolarów. No cóż, zawsze będzie można podwyższyć wiek emerytalny w Polsce do 90 lat, albo dać emerytom Wisłę pod Warszawą...do przepłynięcia.Ale tak już jest na tym świecie, że jak się ktoś nie szanuje, to inni też go nie szanują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Balans ale to była firma McDonnellDouglas która słynęła z uczciwości i bardzo dobrych warunków sprzedaży(gwarancja producencka, zgoda na remonty i modernizacje przez kraj zakupujący ich samoloty!!) ale zapłaciła za to najwyższą cenę : została połknięta !A na świecie zapanował moloch Lockheed Martin który z uczciwością i przejrzystością swoich transakcji nie za bardzo ma wiele wspólnego!.Każdy potencjalny kontrakt poprzedza wielka kampania polityczna i lobbingowa.............Fakt Finlandia dzięki temu kontraktowi zyskała ogromne korzyści i postęp ale jeden z zapisów umowy przewidywał chyba 25%ceny jako przekazanie technologii do narodowego przemysłu?!! A u nas??Sprzedaż poniżej wartości-patrz: PZL Rzeszów i PZL Mielec!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 1 Kwiecień 2012 Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Kol. Erwin1, bo po upadku tzw. obozu państw socjalistycznych" bardzo zmienił się ichni kapitalizm i z kapitalizmu o ludzkim obliczu" przerodził się w drapieżny kapitalizm globalny. Gdzie liczy się tylko zysk. No i właśnie zjadają swój własny ogon...Tak na koniec, aby nie zostać posądzonym o demagogię - trochę liczb odnośnie offsetu, na którym zresztą wyszliśmy jak zawsze, czyli jak abłocki na mydle":1. W ramach offsetu Amerykanie mieli zainwestować w Polsce 6,028 miliarda dolarów. Do końca 2011 roku zainwestowali już prawie wszystko, czyli 5,640 miliarda dolarów. Czy te inwestycje dały kopa" naszej gospodarce? Na to pytanie niech każdy sobie odpowie indywidualnie.2. Offset składał się z dwóch projektów: a. offset bezpośredni, czyli inwestycje w sektorze obronnym.b. offset pośredni, czyli inwestycje w badania i projekty uniwersyteckie.Ad.a] W ramach offsetu bezpośredniego Amerykanie zainwestowali w Rafinerię Gdańską [Lotos], Nitro-Chem i w produkcję Opla afiry" w Gliwicach - czyli tam, gdzie na tym jeszcze zarobią. Ponadto [acz tylko częściowo się z tego wywiązali], w zakładach Goodrich w Krośnie montowane są podwozia do F-16, oraz przekazali nam technologię produkcji nowoczesnej amunicji do ZM Mesko i ZM Dezamet. Tyle tylko, że oba zakłady nic na tym nie zyskały, bo Amerykanie tą amunicję kupują w swoich zakładach, a naszej armii na nią nie stać, bo topi miliardy w Afganistanie...Ad.b] Czyli offset pośredni. No cóż, pewnie poszło na to gro offsetu. Tego zresztą nie da się tak wprost przeliczyć na pieniądze, ale można domniemywać, że spora grupa ludzi tak przy okazji zwiedziła kawał świata [te sympozja i konferencje]. Czy ten offset pośredni dał kopa" naszej gospodarce? Zaryzykuję stwierdzenie, że żadnego...No i jeszcze jedna sprawa - bardzo zabiegaliśmy aby w ramach offsetu powstało w Bydgoszczy centrum serwisowania samolotów F-16". No i Amerykanie poszli nam bardzo na rękę i sfinansowali technologię zdejmowania powłok lakierniczych"... Tak na otarcie łez dostaniemy jeszcze dofinansowanie projektu Systemu Informatycznego Wsparcia Eksploatacji Samolotu F-16. i to by było na tyle...Żegnambalansbalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 2 Kwiecień 2012 Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Panowie Wy swoje a ja swoje.Mnie offset nie interesuje,tam gdzie wchodzi w sprawę bezpieczeństwo kraju.Kupiliśmy najlepszy samolot na jaki nas było stać.Bo w sumie co było do kupienia Mirage2000 czy Grippen?.Zarówno jeden jak i drugi to dwie generacje w dół.Koledzy dobry sprzęt ma swoją cenę i warunki zakupu też najlepsze nie są.Ale warto bo zakupiliśmy sprzęt którego wstydzić się nie musimy.Koledzy-tyle jest warta fabryka ile ktoś da za nią kasy.Taka jest prawda czy my chcemy czy nie.Nokia-była kiedyś wiodącym pionierem,dziś jest w ogonie.Bo po prostu Finowie poprzestali na tym co dostali czyli czy skorzystali to pytanie dyskusyjne ale nie w tym wątku.Ja już napisałem ,te maszyny muszą zostać zmontowane u nas w kraju z maksymalnym wykorzystaniu naszych firm to jest mój offset.I żaden przetarg bo to decyzja polityczna i nasze miejsca pracy.Obydwaj kandydaci muszą oczywiście spełnić warunki MON-u to oczywiste.Ja prywatnie jestem fanem Black Hawka ale jak będzie Augusta ze Świdnika też płakał nie będę.Żadnych Koreańców czy Chińczyków-bo tych śmigłowców nigdy nie będzie,tak jak tego szkolego samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 2 Kwiecień 2012 Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Oj Jacku, Jacku - Ty to jak były prezydent Wałęsa, a obecnie libertyn [bo nie lewicowiec] Palikot w kwestii emerytur - czyli jesteś za, a nawet przeciw". Pozwolę sobie odpowiedzieć Ci w kilku punktach:1. Czy faktycznie kupiliśmy ajlepszy samolot na jaki nas było stać"? Tu pytanie powinno być raczej zadane inaczej, czyli czy bardzo skomplikowany w eksploatacji samolot uderzeniowy jest nam niezbędnie potrzebny"? 2. Piszesz Bo w sumie co było do kupienia Mirage2000 czy Grippen?. Zarówno jeden jak i drugi to dwie generacje w dół."A może było nam wejść w program budowy Typhoona"? Byłby i nowoczesny samolot wielozadaniowy i miejsca pracy i coś do zarobienia dla naszego przemysłu lotniczego - czyli dwa w jednym"!3. Piszesz Koledzy dobry sprzęt ma swoją cenę i warunki zakupu też najlepsze nie są.Ale warto bo zakupiliśmy sprzęt którego wstydzić się nie musimy." A tu się grubo mylisz, bo konkurencja na rynku jest dość duża, a każdy normalny kraj decydując się na wydanie wielu miliardów dolarów na samolot wielozadaniowy, bardzo dba o to, aby sprzedającemu postawić maksymalnie wygórowane warunki [chociażby offset]. I nikt tu nikomu łaski nie robi...4. Piszesz Koledzy-tyle jest warta fabryka ile ktoś da za nią kasy. Taka jest prawda czy my chcemy czy nie."Nie, nie taka jest prawda! Ja to słyszałem na początku lat 90-tych z ust Balcerowicza - no i zostaliśmy praktycznie bez przemysłu! Bo ten geniusz niewidzialnej ręki rynku" w taki właśnie sposób prywatyzował dorobek całego 50-lecia, w kraju gdzie NIE BYŁO PRYWATNEGO KAPITAŁU [sic!]. Jest jeszcze coś takiego jak wartość księgowa firmy, nie wspominając już o WARTOŚCI GRUNTU NA KTÓRYM TA FABRYKA STOI!!!5. Jeżeli chodzi o Nokię, to Finowie na niej zarobili wiele miliardów dolarów, a to że później poprzestali na laurach - to ich problem.6. Piszesz a już napisałem ,te maszyny muszą zostać zmontowane u nas w kraju z maksymalnym wykorzystaniu naszych firm to jest mój offset."Z tego co wiem, to nasze F-16 nie były montowane w naszym kraju. Ba, nawet nie będą serwisowane u nas, tylko za oceanem...7. Piszesz żaden przetarg bo to decyzja polityczna i nasze miejsca pracy."Tu się zgadzam! Tyle tylko, że w cywilizowanych krajach właśnie przy takich okazjach dba się bardzo o własne miejsca pracy, a nam wystarcza poklepanie po plecach" i jakieś mgliste obietnice. A później zwyczajowe już Macie to od nas na piśmie? No nie mamy, bo było na gębę. No to jak nie macie na piśmie, to spadajcie na drzewko!".8. Odnośnie śmigłowca, to ja akurat jestem za tym dostawcą, który stworzy u nas w kraju najwięcej miejsc pracy. Obym się mylił, ale nie sądzę aby to byli Amerykanie. Bo Ci mają w zwyczaju raczej podnieść tak ekstra dla nas cenę - vide cena jaką nam zaproponowali za Patrioty" [coś 3 razy wyższa, niż cena za jaką sprzedawali te rakietki innym].I jeszcze tak na koniec, czy nasze F-16 dostały już docelowy system WRE? Bo nasi sojusznicy się z tym spóźniają od wielu lat.No i czy dostaniemy kiedykolwiek kody do szyny danych? Bo bez tych kodów nasze samoloty nie będą mogły brać udziału w jakiejkolwiek wojnie, bez zgody naszego nowego Wielkiego Brata!I tyle w tym temacie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 13 Kwiecień 2012 Share Napisano 13 Kwiecień 2012 balans poczytaj o Grippenie samolot ten padł niczym śliwka w kompot i ci co się dali nabrać to teraz mają problem.O Mirage 2000 to szkoda pisać bo to chłam pierwszwej klasy.F-16 to samolot najlepszy na jaki nas było stać.Wybór był doskonały bo świat go kupuje.Jeśli chodzi o helikoptery Mielec albo Świdnik i nie ma dyskusji.Przetarg? Przy zakupie sprzętu wojskowego nie ma przetargu.Żaden kraj na świecie tego nie robi,gdyby tak było to amerykanie by budowali samoloty w Chinach.Bo tania siła robocza.Balans jeszcze raz-to był najlepszy zakup pieprzonego Rządu od wielu lat.Podobnie z helikopterami ja jestem za Mielcem.Uważam że nasze Siły Powietrzne powinny latać na dobrym sprzęcie.Augusty nie znam jak wygra płakał nie będę.Samoloty, helikoptery w USA czołgi tylko u Ruskich bo to ich broń narodowa.Ja latam Boeingami 737 serii 800 lini lotniczych Ryanair.Latałem Aibusem ale to strach,za dużo ich spadło.Mnie nie interesuje cena,bo ubogo nie znaczy biednie/to nie moje tylko znajomej siostry zakonnej/Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Raczej unikam wypowiadania się na tym forum, bo jakoś przeszła mi ochota na ciągłe tłumaczenie się, że nie jestem komuchem", czy też lewakiem". Ale skoro wywołałeś mnie do tablicy, to odpowiem:1. Na 90% Twoich argumentów masz odpowiedź w poście powyżej.2. Na pozostałe 10% odpowiadam poniżej:a. Nie wiem co Ciebie skłania do ciągłego powtarzania jak Mantry, że czołgi należy kupować w Rosji bo są najlepsze na świecie/bo to ich broń narodowa". Nic bardziej mylnego - pewnie były i najlepsze, ale w latach 70-tych. Chyba zgodzisz się, że od tego czasu trochę wody w Wiśle upłynęło, a Oni w tym czasie nic nowego nie pokazali. No może za wyjątkiem prototypu, który się nazywał [jeżeli dobrze pamiętam] Czarny Orzeł". Co nie znaczy oczywiście, że ich czołgi to badziewie, ale na europejskim TDW to już nie ta generacja...Oczywiście, że czołg najnowszej generacji to nie wszystko aby osiągnąć zwycięstwo. Liczy się też wiele innych czynników - takich jak: dowodzenie, wyszkolenie, koordynacja działań, no i wola walki. Na ten przykład; gdy Gruzini zaatakowali Ruskich, to dysponowali dużo lepszymi czołgami [niby te same, ale wyposażone przez Izrael w najnowsze systemy]. No i co się stało? Ano Gruzini dostali taki w...l od Ruskich, że chcieli sobie nogi połamać na zakrętach, jak nawiewali.b. To co Rosjanie posiadają obecnie najlepszego, to ich systemy rakietowe. I ja bym się mocno zastanowił, czy nie kupić czasem u nich rakietowych systemów przeciwlotniczych. Tym bardziej, że pewnie by je sprzedali za cenę 2-3 krotnie niższą, niż cena jaką nam proponują Amerykanie za swoje rakietki.c. Rosjanie produkują również bardzo dobry samolot szkolny [konstrukcję finansowali w dużym stopniu Włosi], którzy to Włosi również go produkują w trochę zmienionej wersji. I tu też bym się zastanowił, czy takiego samolotu nie kupić właśnie w Rosji [oczywiście z zachodnią awioniką]. Samolot jest z górnej półki", a cena też by pewnie była niezaporowa...I tyle w tym temaciebalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 17 Kwiecień 2012 Share Napisano 17 Kwiecień 2012 balans- nigdy nigdzie i o żadnej porze nie napisałem że jesteś komuchiem.Co do reszty podtrzymuję mój pogląd,ale tak jak zawsze to podkeślam jest to mój pogląd.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 18 Kwiecień 2012 Share Napisano 18 Kwiecień 2012 No toś mnie pocieszył Jacku...A jeżeli chodzi o zakupy uzbrojenia, to obstaję przy swoim - czyli należy brać przykład z Finlandii. Bo gdy oni wydają miliardy dolarów na samoloty, to im USA [w ramach offsetu] najnowsze technologie w zębach przynosi. A gdy my kupujemy u nich samoloty, to nas traktują tak, jak byśmy dopiero co z palm poschodzili.A co do śmigłowca, to chyba naszej armii chodzi o coś cięższego niż Black Hawk, ale i tak decyzja i w tym przypadku będzie pewnie polityczna. A w ramach offsetu to zostaniemy poklepani po plecach...Pozdrawiam i żegnambalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 18 Kwiecień 2012 Share Napisano 18 Kwiecień 2012 I znowu muszę się z Tobą nie zgodzić Kolego balansie.Z tego co przeczytałem w pierwszym poscie,,Black Hawk,,pasujeidealnie.Co do offsetu będziemy się różnić.Trudno, przecież nie oto chodzi abyśmy pisali jednym tonem.To już było i miejmy nadzieję że nie wróci więcej.Pozdrawiam Jacek Borcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 22 Luty 2013 Autor Share Napisano 22 Luty 2013 Oficjalnie o zakupie 70 śmigłowców"Inspektorat Uzbrojenia MON (IU) poinformował o korekcie warunków przetargu na śmigłowce dla SZ RP. Polega ona na zwiększeniu liczby zamawianych maszyn z 26 do 70 egz.Oświadczenie IU o zwiększeniu do 70 liczby zamawianych śmigłowców jest potwierdzeniem deklaracji premiera Donalda Tuska z września 2012 (70 śmigłowców dla WP, 2012-09-26). Prezes Rady Ministrów oświadczył wtedy jesteśmy zdecydowani, aby program śmigłowcowy przyspieszyć i zwiększyć tak, aby od razu zdecydować o zakupie 70 śmigłowców dla polskiej armii. Premier dodał, że spodziewa się pierwszych dostaw już w 2014. Wcześniej, 29 marca 2012 IU ogłosił rozpoczęcie postępowania na pozyskanie 26 śmigłowców (Ruszył zakup śmigłowców dla MON, 2012-03-29). Wtedy zakładano, że pierwsze dostawy nastąpią w 2015.Minister obrony narodowej, Tomasz Siemoniak zakończył proces decyzyjny w tej sprawie, akceptując w bieżącym tygodniu wniosek Rady Uzbrojenia o zwiększeniu liczby zamawianych wiropłatów z 26 do 70 (Śmigłowce i AJT coraz bliżej, 2013-02-19).Konsekwencją było przedwczorajsze oświadczenie Inspektoratu, w którym zawarto formalny wymóg zakupu 70 śmigłowców opartych o wspólną platformę bazową. Dotyczy to maszyn w czterech specjalistycznych odmianach: 48 wielozadaniowych dla wojsk lądowych, 10 poszukiwawczo-ratowniczych dla wojsk lotniczych i 12 dla Marynarki Wojennej – w tym 6 do zwalczania okrętów podwodnych oraz 6 dla ratownictwa morskiego.Warto przy tej okazji przypomnieć etapy, według których przetarg ma być przeprowadzony: weryfikacja spełnienia wymagań przez wykonawców; pobranie warunków przetargu; złożenie zgłoszeń do udziału w negocjacjach technicznych wraz z niezbędnymi dokumentami i oświadczeniami; negocjacje techniczne; złożenie oferty ostatecznej; przeprowadzenie testów oferowanych śmigłowców; aukcja elektroniczna lub negocjacje z jednym wykonawcą i – ostatecznie – wybór oferty".Źródło:http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=9737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.