djmikser Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 Bagnisty plac między ogródkami działkowymi i stawem przy ulicy Spacerowej w Moszczenicy kryje swoją tajemnicę. Prawdopodobnie w tym miejscu znajduje się opancerzony transporter z czasów drugiej wojny światowej, który kilkadziesiąt lat temu ugrzązł na bagnistym terenie. I jest tam do dziś. http://www.epiotrkow.pl/artykul/5,10124,
ktos451 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 A ja za domem mam bagno z tygrysem, przed domem w stodole SdKfz, a w garażu T34, a co ma znajomy co na wsi mieszka nie wspomnę. :) A ten transporter okaże się zapewne polonezem, lub innym utopionym, zabytkiem motoryzacji lat '80.
bjar_1 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Więcej pokory ;) Masa niemieckich jednostek cofających się w styczniu 1945 roku rała" Piotrków od północy. W Moszczenicy było kilka porzuconych pojazdów w tym transportery, więc czemu by nie?
ktos451 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Nie mówię, że nie - ale ile to już miało być w bagnach tej broni pancernej, z czasem optymizm maleje.
ktos451 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Szczerze, raczej pozostałości tego typu rzeczy szukał bym w stodołach, jeśli nie utonęło od razu to ludzie to rozkradli. Ale jak już wspominałem, nie mówię że tam nic nie ma - zawsze lepiej się upewnić i przeszukać bagienko chodź by był tam tylko kawałek opancerzenia.
skyluke Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Jak wspominają miejscowi coś tam rozbierano po wojnie. Jakieś resztki więc może zostały. ?
julianni Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Ciekawe ze cos nowego pojawia sie w okolicach mojego miasta (Piotrkowa). Sprobuje sie czegos dowiedziec. Jesli pojawi sie cos ciekawego postaram sie dac znac.pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.