Swiety82 Napisano 6 Marzec 2012 Autor Napisano 6 Marzec 2012 Prawdopodobnie drabiniastego?Znalezione na nasypie starej przeprawy, calość ma kwadratowy przekrój, zakończone okrągłymi sworzniami. Długość z 1,5m, średnica ok 3-4cm.Da się na tej podstawie jakoś to wydatować i znaleźć pierwowzór?
wino1939 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Nie przesadzajmy z tą łamliwością kutej osi...Ja nic nie powiem, na temat końców mojej, bo ktoś ja przerobił jak wyżej pisałem.PZdr
wino1939 Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Jakoś na dniach skołuje foty.Ja z tej osi kuje młotki:ODobra stal:)PZdr
pastuszek Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 oś jak oś.Od pojazdu konnego nieresorowanego.Jeżeli na krańcach jest gwint lub ślady, że był- okres powojenny.Jak dziurka na skobelek albo inny patent na niespadanie kół, najpewniej starsze.Wygięcie sugeruje kaparską robotę jakiejś wczesnosocjalistycznej spółdzielni.Porządna, kowalska oś się nie wygina tylko pęka.Typowy chłopski wóz.
Swiety82 Napisano 7 Marzec 2012 Autor Napisano 7 Marzec 2012 No, w 'mojej' osi jest otwór na skobel. Nie ma śladu po żadnych gwintach
Swiety82 Napisano 6 Marzec 2012 Autor Napisano 6 Marzec 2012 Prawdopodobnie drabiniastego?Znalezione na nasypie starej przeprawy, calość ma kwadratowy przekrój, zakończone okrągłymi sworzniami. Długość z 1,5m, średnica ok 3-4cm.Da się na tej podstawie jakoś to wydatować i znaleźć pierwowzór?
Swiety82 Napisano 6 Marzec 2012 Autor Napisano 6 Marzec 2012 Tak to wygląda w całości. Waga z 40-50kg
wino1939 Napisano 6 Marzec 2012 Napisano 6 Marzec 2012 Jeżeli oś jest kuta, to podłączam się do prośby.Mam podobną, tylko do mojej ktoś dospawał piasty, z podporami resora, i zwrotnicami(a przyspawane na stałe):)Moja jest z kwadrata przekuta w sześciokąt.PZdr
shadowN Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 w.g. mnie jest to coś wojskowego, jakaś taczanka lub wóz taborowy konny.podobnej budowy są osi od polskich sprzętów z lat `30..pozdro!
shadowN Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 ewentualnie jeśli nie wojskowe, to masywne i do wożenia konkretów, a nie chłopski wóz.pozdro.
Swiety82 Napisano 7 Marzec 2012 Autor Napisano 7 Marzec 2012 Wino wklej foto swojej osi. Jeśli okażą się takie same to prawdopodobieństwo rośnie... ;)
morfeusz27 Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Czemu nie od wozu chłopskiego ? Typowa oś od wozu konnego. Oś taka była kuta i masywna, przechodziły na nią duże obciążeniahttp://ubocze66.republika.pl/woz/woza1.html
Pytanie
Swiety82
Prawdopodobnie drabiniastego?
Znalezione na nasypie starej przeprawy, calość ma kwadratowy przekrój, zakończone okrągłymi sworzniami. Długość z 1,5m, średnica ok 3-4cm.
Da się na tej podstawie jakoś to wydatować i znaleźć pierwowzór?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.