Czlowieksniegu Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Panie i Panowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Miejmy nadzieje ze juz niedlugo te całe "bombowe towarzystwo wzajemnej adoracji znajdzie sie w odpowiednim należnym miejscu i przestanie wypisywac na mnie te idiotyzmy."Jeśli sugerujesz Zakład Karny to na mnie na przykład nie licz - a zaliczam się jak najbardziej do tego ombowego towarzystwa wzajemnej adoracji" i nic na to nie poradzisz. Natomiast za takie sugestie abym ja, zbierając wszystko legalnie i posiadając same puste eksponaty lądował w więzieniu, na normalnym forum powinieneś dostać co najmniej karteczkę, no ale to nie jest normalne forum.Człowiek jest niewinny, dopóki nie udowodni mu się winy" - za niewinność do więzenia nie wysyłają. Tak że radziłbym przyhamować z takimi tekstami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Wszyscy jak zwykle znajdują puste ,na aukcjach są puste ,na gieldach kupują puste ,w czasie II w.św tez z rzucano puste -normalnie czeski film" To ja sie do cholery pytam gdzie są te pełne" :)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Chłopaki, wyluzujcie, za skorupy i wydmuszki nie polegną, lecz jeśli faktycznie mieli jakieś materiały wybuchowe, prawdopodobnie z demontażu hehe to już nie wesoło mają. jeden zbiera znaczki, drugi monety trzeci urwiłapki. mikross, myślisz że jak nie zbierasz urwiłapek to w razie nalotu smutnych panów w miarę zorientowanych w temacie, to nie polegniesz za monety ? Ludzie wyroki mieli za guziki i kule muszkietowe. Tak jak pisał kol. Tradytor, urwiłapek od cholery w ziemi leży. Na jesieni byłem u kumpla, gdzie przy pierwszych wbiciu łopaty walnął w moździerza, trzy lata temu w moim miasteczku na wielokrotnie kopanym terenie, na trawniku przy ulicy kopali rów pod kabel, na głębokości sztychówki robotnik uderzył w coś, jak się okazało uderzył w zapalnik pocisku artyleryskiego, stojącego pionowo w glebie :)), chłopina by zawału dostał. Także jak śpiewał Kuba S. wszędzie dookoła, czyha....." pzdr dla wszystkich i bez bicia piany bo sezon się rozpoczyna i fanty czekają :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 wszędzie do okoła. ruscy lubili wyciągać trotyl z urwiłapek żeby rozpalać nim ogniska itp. i na przykład stąd te skorupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Ja mam się wyluzować? To mikross niech sobie weźmie coś na uspokojenie, bo co nalot na bezmyślnych zbieraczy niewybuchów, to czepia się kolekcjonerów legalnej i bezpiecznej amunicji.Ogromne ilości skorup artyleryjskich zostały wyrzucone do dołów zrzutowych puste, bo nie zdążono ich zaelaborować materiałem wybuchowym, olbrzymie ilości trafia się wypalonych pustych skorup, pochodzących z pocisków dymnych, oświetlających, agitacyjnych itd. Kolejna część to puste szklanki szrapneli i destrukty zapalników do nich. Kolejne skorupy to efekt powojennego rozbrajania przez saperów - tych wosjkowych jak i zupełnie cywilnych ochotników (tak, może to dziś niewyobrażalne, ale byli tacy!). Sporo też skorup zostało opróżnionych w epoce i przerobionych na pamiątki z wojska itp. (moja ulubiona gałąź kolekcji). I są wreszcie te rozkręcone współcześnie przez takie osoby jak z artykułu. No, ale pan mikross z powodu tych ostatnich obarcza winą całokształt kolekcjonerstwa amunicji i wysyła ich do więzienia.Na tej samej zasadzie część krążących na rynku monet i innych artefaktów została wyrabowana ze stanowisk archeologicznych, a pewnie spory odsetek nieśmiertelników i odznaczeń to efekt działania hien cmentarnych - oby więcej takich piewców moralności, wkrótce władza pomyśli i zabroni wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Kolego Daro_Shadow piękna linia obrony ,na pewno sędzia to łyknie :),a Ty potwierdzisz ze to ruscy bo tak słyszales :)Proponuje nając Ci sie za ich adwokata -wygrana w sądzie jak nic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Kolego Voucur róznica miedzy zbieractwem pocisków a drobnicą jest jedna i zasadnicza pomijając juz pozostale aspekty.....drobnica" nie urywa łapek i nie wysadza stodół z delikwentem jak i pięter w blokach gdzie takie pociski są amatorsko rozbrajane przez niektorych nieroztropnych kolekcjonerow militarii". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 mikross bo się spocisz i całe to twoje laickie gadanie najdzie brzydkim zapachem.Wiesz ile w Polsce jest miejsc, gdzie leżą w 100% puste skorupy albo same rozbrojone w latach `40 przez saperów zapalniki, osobno?Są też składy, gdzie sowieci zdołowali magazyny niemieckie bo nie pasowała im amunicja do własnych armat, i leżą tam z reguły jakieś krowy" bez zapalników, choć pełne.Wszyscy o tym doskonale wiedzą, łącznie z urzędasami i nikt sobie z tego nic nie robi.Zamiast dać pieniądze na zabezpieczenie terenu, ściga się ludzi za dwie puste skorupy (później jakiś biegły stwierdza 1 miligram mw ale karę osoba u której to znaleziono dostaje jak za posiadanie kilograma).Robi się pokazowe akcje aby udowodnić że państwo walczy z ombowym towarzystwem", jednocześnie ignorując dobrze znane miejsca, gdzie można się potknąć o takie kluski", a kilometry lasów to ziemne składy (najczęściej zasypane przez sowietów w `45, doskonale znane miejscowej ludności).Póki nie wydarzy się tragedia (vide przypadek gdzie w Kaletach śląskich zginął młody chłopak od jakiegoś ogórka moździerzowego, wrzucając go do ogniska), nie robi się nic. Dopiero kiedy zrobił się szum", okazało się że saperzy musieli się sporo zdrowych dniówek napocić aby rozminować hektar lasu w okolicy.Dzieci nie chodziły z wykrywaczem o ile pamiętam, więc ogórek musiał leżeć w dostępnym miejscu.Z drugiej strony, ile rarytasów, których nie posiada niejedno muzeum, w pełni bezpiecznych, wysadzono przez ignorancję, to szkoda języka strzępić bo i wici opadają.Najlepsza rada, to niestety nie zbierać skorup (można walczyć i udowodnić że są bezpieczne, owszem, ale nie każdego na to stać psychicznie, fizycznie i materialnie, a i biegli często okazują się niebiegli, co działa na niekorzyść odwiedzonego).Chcecie wyrok za osad na rdzy? Ja wiem że to absurd, ale jak chcą to i tak udowodnią wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Swoją drogą kiedyś trafiłem ogórek niemiecki 80kilka mm.Ponad 60cm w ziemi.Puściusieńki,ani zapału,ani MW,Spłonka była zbita.-mikross :To ja sie do cholery pytam gdzie są te "pełneNie wiesz,bo "unikam miejsc gdzie zalega tzw militarka" ze wzgledów własnego bezpieczenstwa to raz ,a drugie ze takie wybuchowe klimaty" w ogóle mnie nie kręcą ie szukam na mapach pól bitewnych z zalegającymi pociskami i militarką i nie grzebie tam"I kolejna Twoja śmieszna teza dla potencjalnych zbieraczy "bombowych muzealnikow ze kazdy eksponat zalegający w ziemi jest juz "wydmuchany i pozbawiony cech bojowych ...."Tradytor nigdzie nie napisał że każdy"Czytaj ze zrozumieniem.-Voucur:ale to nie jest normalne forum."Jest normalne.Tylko czasem userzy nie teges.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Kolego Hebda jak sie otwarta krytyka nie podoba to załózcie sobie wlasne strikte ombowe forum" i tam pomstujcie o tych zatrzymanych za iewinne zbiory" ,bo tego dotyczy temat a tu jak zwykle nagonka na krytyka ozbrajaczy" którzy mylą sie tylko raz,ale nim sie pomylą-prężą sie tekstami ze z nieba puste skorupy spadly...a pózniej sie w pocisk tez rozbrojony złączyły i tworzą teraz piękną niegrozną juz kolekcje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Nie! To ty zmień forum,a czemu do Hebdy pijesz to nie wie.Tobie specu mikrus już kolejny raz dziękujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Mikross powiedz a ile Ty kolego masz lat jak wolno spytać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Ile ma lat?:),zerknij na allezło i poczytaj negi pod jego nickiem:)Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 mikross, wiesz jaką wartość bojową ma pusta skorupa zalegajaca na półce? możesz nabić sobie guza jak Ci spadnie na głowę...Ustosunkuj się proszę do mojej wypowiedzi, którą jak widzę - celowo pominąłeś, podpierając się dalej ogólnikowymi wywodami nie popartymi doświadczeniem i nie mającymi wiele wspólnego z realiami.ps. Nie wiem czy wiesz, ale ze względu na to, iż po wojnie zalegało na terytorium Polski ogrom sprzętu rozrywkowego, zatrudniono wielu saperów aby usuwali to, bo ginęły dzieci i starsi także.Często zostawały puste skorupy bądź odkręcone luzem zapalniki (tu bywa różnie - groźne bądź wcale), ze skorupami także, bo czasem robiąc fuszerkę", zostały skorupy pełne, a z wykręconymi zapalnikami (jeżeli nie zawierają nic co można w domowych warunkach wysadzić to w sumie nie są zagrożeniem pierwszego stopnia, i bez majstrowania nic nikomu nie zrobią).Głównie pozostały miejsca wysadzeń, bądź skorupy z grubsza puste.Tam gdzie leżą pełne, zwykle nie udało się dotrzeć saperom (coś musiało zalegać pod ziemią i zostało pominięte).Jak widać, jednak w wielu przypadkach to właśnie puste skorupy i leżące luzem części się trafia, a nie całe i sprawne.Skończ więc udawać fachurę, bo nie masz pojęcia zbytnio o czym mówisz, a mówiąc w ten sposób dokładasz tym, którzy mają w kolekcjach calaki" - rarytasy, niegroźne, składane latami.Nikogo one później nie obchodzą, kiedy na poligonie są wysadzane.Jeżeli coś jest bezpieczne i nie zawiera mw, to jest tylko kawałkiem metalu który posiada wartość bojową maczugi z epoki kamienia łupanego.I nie mów mi proszę, że domowym sposobem można to napełnić w celu terroryzowania społeczeństwa czy obalenia władzy..Do tego nie trzeba starych wojennych skorup, a żyjemy w takich czasach że jak bandzior chce to kupi gotowca zamiast bawić się w sapera z wykrywaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 doprecyzuję bo nieco mętlik wyszedł:Często zostawały puste skorupy bądź odkręcone luzem zapalniki (tu bywa różnie - groźne bądź wcale), ze skorupami także, bo czasem robiąc "fuszerkę, zostały skorupy pełne, a z wykręconymi zapalnikami (jeżeli nie zawierają nic co można w domowych warunkach wysadzić to w sumie nie są zagrożeniem pierwszego stopnia, i bez majstrowania nic nikomu nie zrobią).Głównie pozostały miejsca wysadzeń, bądź skorupy z grubsza puste.Tam gdzie leżą pełne, zwykle nie udało się dotrzeć saperom (coś musiało zalegać pod ziemią i zostało pominięte)."A więc:zostawały po saperach:- puste skorupy bez mw i zapalników.- odkręcone, leżące luzem zapalniki bezpieczne i niebezpieczne.- skorupy bez zapalników, posiadające materiały wybuchowe, (zwykle jednak te, które domowym sposobem są praktycznie niemożliwe do wysadzenia bądź bardzo trudno tego dokonać vide trotyl; BEZ MANIPULOWANIA zwykle bezpieczne).pominięto leżące pod ziemią skorupy uzbrojone w zapalniki oraz amunicję scaloną z łuską (łuska + pocisk + zapalnik).pominięto, ze względu na technikę jaką dysponowano oraz na rozległość wielu obszarów i brak zalegania na wierzchu.Każdy jest kowalem swojego losu.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 mikros nie wierzy że można znaleźć pustą łuskę a za rok czy dwa pustą skorupę i zrobić sobie bezpieczny komplet.Moim zdaniem brak myślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Kolego ShadowN nie polemizuje z osobami które obrazają innych bo sam musiałbym obrazic ,wiec do reszty Twego postu tez sie nie odniosę -wybacz.Na poparcie tezy-cytat z tego postu:mikross bo się spocisz i całe to twoje laickie gadanie najdzie brzydkim zapachem"Nie dziwie sie wiec ze jestes juz dwojako żółty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=52&t=94334Zobacz jaki tam jest gość niebezpieczny :),dał rady sądom,policjantom i innym dziwakom twojego pokroju.Pełen legal! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 3 Marzec 2012 Share Napisano 3 Marzec 2012 Mikross, to że mam dwa żółtka to ja dobrze wiem i wiem za co, i bynajmniej nie za takie kasztanienie o jakim wspominasz ;-)Gdzie tam jest coś obraźliwego swoją drogą?Piszesz tyle że możesz się nieźle upocić, a wtedy prysznic murowany.A to że nie masz pojęcia o polskich realiach widać od pierwszego wpisu, dlatego w moich oczach jesteś laikiem.Fajnie też, że nie zauważyłeś reszty tekstu jaki napisałem, widocznie od czasu spędzonego przed monitorem nieco wzrok Ci osłabł.Zanim więc będzie za późno z pisania przejdź na czytanie, bo okulista murowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 3 Marzec 2012 Share Napisano 3 Marzec 2012 To ja tak może trochę dla rozluźnienia nerwowej atmosfery :)http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/521179,o-saperze-amatorze-ktory-rozminowal-poznan,id,t.html?utPdplusMX57OIuTbMf9R7ND7gr1HJPmYcLtLxp94YHHciNZ5LxeFDQGogCiekawe rzeczy piszą, ale na bank nieprawda, bo wg światopoglądu mikrossa facet to totalny wariat, psychopata i powinien co najmniej tysiąc razy nie żyć :)I tym optymistycznym akcentem kończę udział w kolejnym jałowym wątku o niesamowicie groźnym arsenale" i życzę wszystkim dobrej nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 3 Marzec 2012 Share Napisano 3 Marzec 2012 Kolego Shadow najbardziej spodobał mi sie ten fragment Twego postu i do niego tez sie ustosunkuję...reszte pomine milczeniem bo sklady amunicji zasypanych przez sowietow mnie wcale a wcale nie interesują jak już zdążyłeś zauwazyc od mego pierwszego laickiego zapoconego wpisu :)Najlepsza rada, to niestety nie zbierać skorup (można walczyć i udowodnić że są bezpieczne, owszem, ale nie każdego na to stać psychicznie, fizycznie i materialnie, a i biegli często okazują się niebiegli, co działa na niekorzyść odwiedzonego).Chcecie wyrok za osad na rdzy? Ja wiem że to absurd, ale jak chcą to i tak udowodnią wiele."Jestem za" :)bo moze sąsiad niedoszly kolekcjoner bombek" nie wysadzi mi po sąsiedzku mieszkania:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 3 Marzec 2012 Share Napisano 3 Marzec 2012 ps 2.Zdanie: Chcecie wyrok za osad na rdzy? Ja wiem że to absurd, ale jak chcą to i tak udowodnią wiele."Należy rozumieć tak, że osad na rdzy nawet gdyby wybuchł, nie zabije nawet mrówki, natomiast biegli uznają czasem za pełnowartościowy materiał, i nie patrząc na ilość zapada stempel WINNY".Mikross, miałeś kiedyś do czynienia ze sprawą w temacie? Znam wiele spraw które umożono bo skorupy czy naboje były puste, a w mediach trąbiono o przezajebistym arsenale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 3 Marzec 2012 Share Napisano 3 Marzec 2012 Kolego Shadow to chyba ty jestes niespelna rozumu a i na gałki oczne ci padło bo swoje słowa wsadzasz jako moje cytaty i idiotycznie je komentujesz(czyli komentujesz sam swoje idiotyczne wpisy) -padaczka....idz juz spac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 3 Marzec 2012 Share Napisano 3 Marzec 2012 Nagrody rozdane.W zapasie jest jeszcze dużo żółtej farby.Nawet czerwona się znajdzie jeśli będzie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.