Skocz do zawartości

odznaka antifaschistische aktion oraz sierp i młot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam tak sobie dzisiaj odwiedziłem stare miejscówki i byłem mile zaskoczony pośród niemiekich klamotów trafiły mi się dwa komuchy:-)tzn.wpinka oraz dość duzy sierp i młot wykonane z mosiądzu trochę się zdziwiłem ponieważ leżały razem z odznaką tag der arbeit oraz niemieckimi monetkami

Napisano

a to leżało obok sierp i młot na młocie jest bicie m14 sierpik widać dorabiany musiał się chyba zgubić i ktoś sobie dorobił ale z czego to mogło być? czapka?

Napisano
1. Antifaschistische Aktion - http://pl.wikipedia.org/wiki/Antifa

Wpinka/odznaka, której to początek akcji" sięga 1932 roku.

2. Coś z dni pracy.

3. Odznaka majowa Tag der Arbeit" - dzień pracy, 1 maja.

Pozdrawiam, K.
Napisano

dzięki koledzy głównie interesowała mnie ta antyfaszystowska wpinka a tą majówkę to dodałem jako całość żeby pokazać w jakich okolicznościach znajdowała owa odznaczka a do kolegi krychus mam jeszcze pytanko dlaczego kolega sugeruje że ten przedmiot z fotki to właśnie coś z dni pracy?ja w sumie po raz pierwszy się z takim cudakiem spotkałem mnie to raczej się coś z komunizmem kojarzy rosja itp.i jeszcze w dodatku obecność tej wpinki ale z drugiej strony nie wykluczam takiej hipotezy na bank nie jest to samoróbka no może w połowie bo sierpik się komuś utrącił i został takim ciosańcem zastąpiony:-)

Napisano
Biorąc pod uwagę całość znaleziska sierp i młot to znaczek członka/sympatyka KPD Kommunistische Partei Deutschland to ich godło,pewno pochodzi z ˝czasów walki˝ kiedy tłukli się po knajpach i ulicach z SAmanami .
Napisano

Zadano mi pytanie, to muszę odpowiedzieć :) Na pierwszy rzut oka myślałem, że to właśnie coś z odznaczeń majowych - te dwa elementy są kształtami podobne, jak te z wielu odznaczeń TDA (sierp nie, bo jest chyba dorobiony). Szukałem jednak długo po internecie takiej odznaki i nic nie znalazłem. Dopiero później zorientowałem się, że może być to coś związanego z komuną. I tak jak pisze kolega abcd wyżej, albo to jakaś odznaka" członka KPD, albo coś typowo sowieckiego. Sam nie jestem teraz do końca pewien ;)

Pozdrawiam, K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie