HASAG40 Napisano 24 Luty 2012 Autor Napisano 24 Luty 2012 witam tak sobie dzisiaj odwiedziłem stare miejscówki i byłem mile zaskoczony pośród niemiekich klamotów trafiły mi się dwa komuchy:-)tzn.wpinka oraz dość duzy sierp i młot wykonane z mosiądzu trochę się zdziwiłem ponieważ leżały razem z odznaką tag der arbeit oraz niemieckimi monetkami
HASAG40 Napisano 24 Luty 2012 Autor Napisano 24 Luty 2012 tył jeżeli któś ma jakieś info na temat tego cudaka to poproszę
HASAG40 Napisano 24 Luty 2012 Autor Napisano 24 Luty 2012 a to leżało obok sierp i młot na młocie jest bicie m14 sierpik widać dorabiany musiał się chyba zgubić i ktoś sobie dorobił ale z czego to mogło być? czapka?
HASAG40 Napisano 24 Luty 2012 Autor Napisano 24 Luty 2012 ten pan zalegał razem z tamtymi rzeczami młot jak widać identyko jak ten powyżej z fotki
czarek100 Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 to ostatnie to wpinka na dzień pracy czy święto pracy ,jakoś tak.
Krychus Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 1. Antifaschistische Aktion - http://pl.wikipedia.org/wiki/Antifa Wpinka/odznaka, której to początek akcji" sięga 1932 roku. 2. Coś z dni pracy.3. Odznaka majowa Tag der Arbeit" - dzień pracy, 1 maja. Pozdrawiam, K.
HASAG40 Napisano 24 Luty 2012 Autor Napisano 24 Luty 2012 dzięki koledzy głównie interesowała mnie ta antyfaszystowska wpinka a tą majówkę to dodałem jako całość żeby pokazać w jakich okolicznościach znajdowała owa odznaczka a do kolegi krychus mam jeszcze pytanko dlaczego kolega sugeruje że ten przedmiot z fotki to właśnie coś z dni pracy?ja w sumie po raz pierwszy się z takim cudakiem spotkałem mnie to raczej się coś z komunizmem kojarzy rosja itp.i jeszcze w dodatku obecność tej wpinki ale z drugiej strony nie wykluczam takiej hipotezy na bank nie jest to samoróbka no może w połowie bo sierpik się komuś utrącił i został takim ciosańcem zastąpiony:-)
abcd Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 Biorąc pod uwagę całość znaleziska sierp i młot to znaczek członka/sympatyka KPD Kommunistische Partei Deutschland to ich godło,pewno pochodzi z ˝czasów walki˝ kiedy tłukli się po knajpach i ulicach z SAmanami .
Krychus Napisano 25 Luty 2012 Napisano 25 Luty 2012 Zadano mi pytanie, to muszę odpowiedzieć :) Na pierwszy rzut oka myślałem, że to właśnie coś z odznaczeń majowych - te dwa elementy są kształtami podobne, jak te z wielu odznaczeń TDA (sierp nie, bo jest chyba dorobiony). Szukałem jednak długo po internecie takiej odznaki i nic nie znalazłem. Dopiero później zorientowałem się, że może być to coś związanego z komuną. I tak jak pisze kolega abcd wyżej, albo to jakaś odznaka" członka KPD, albo coś typowo sowieckiego. Sam nie jestem teraz do końca pewien ;) Pozdrawiam, K.
HASAG40 Napisano 25 Luty 2012 Autor Napisano 25 Luty 2012 krychus i abcd dzięki za info. temat myślę zamknięty bo wiadomo już co i jak:-)pozdrawiam kolegów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.