Skocz do zawartości

Tejon czy XP Goldmaxx Power co wybrać

bikemax771

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam dylemat co wybrać Tesoro Tejona czy XP Goldmaxx Power ,przymierzam się do zakupu po wielu analizach i radach znajomych co używają rużne wykrywacze te dwa są najbardziej doceniane przez poszukiwaczy i sam nie wiem co teraz kupić może mi ktoś doradzi
Napisano
Drugi raz Tejona?

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=683479#1379262

bikemax771 jak piszesz, że nic po nim nie znalazłeś, to jaki tu sens zastanawiania się nad GMP, skoro taka kosa?

Pozdrawiam, K.
Napisano
Mam w ofercie obydwa, używałem długo Tejona i testowałm GMP równolegle z Tejonem, więc chyba nikt mi nie zarzuci manipulacji czy kryptoreklamy. Moim wyborem byłby Tejon, skuteczniejszy, lżejszy, przyjemniejszy w użyciu, lepsza dyskryminacja i znacząco tańszy. Za GMP przemawia głównie wbudowany transmiter do słuchawek bezprzewodowych.
Napisano
talgo - to zabrzmiało rodem z pokemonów" czy tam z innych bajek: zbierz je wszystkie!" :) Jak widać na kolegę bikemax771 takie hasełka" przestały działać :D

Raned - mam pytanie; słyszałem, że w XP da się ładować wszystkie 8 sztuk baterii jednocześnie przez włączenie ładowarki do gniazda cewki (?) - tak więc czy można do ładowania baterii w Gmaxxie użyć ładowarki od GMP? Chodzi mi tu głównie o połączenia wewnątrz gniazda cewki, czy w gnieździe obydwu wykrywaczy połączone są tak samo? Przy okazji to kolejny atut" tego wykrywacza - w Tejonie to niemożliwe :) Czyli tutaj znowu punkt dla GMP, za, jakby to nazwać, modułowość" :)

Pozdrawiam, K.
Napisano
miałem kiedyś Tejona i wiele innych wykrywaczy i najwięcej on mi pozostał w pamięci żeby do niego powrócić a XP Goldmax Power jeszcze nie i dlatego mi trudno wybrać więc nie trzeba nic mi przypominać ani szledzić moich starych postów bo sie czuję jak za komuny
Napisano
Obywatelu, jak pozostał Wam w pamięci Tejon, jako najlepszaja maszynaja, a nie mieliście jeszcze GMP w ręku, to może warto by raz się poświecić" i zakupić coś innego jak Tejona z ciekawości do tego, czy GMP będzie lepszy, czy nie. A jak się coś Wam nie będzie podobać, zawsze można go sprzedać na All... albo oddać ludowi pracującemu.

Ja na miejscu kolegi, jakbym miał dawniej Tejona i wiele innych wykrywaczy, to na pewno bym do nich nie wracał, szczególnie jeśli ma kolega do wyboru wykrywacz, z którym jeszcze nie miał styczności. Sam wybrałbym coś innego po to, aby z ciekawości sprawdzić, czy okaże się lepszy, czy nie.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Witam !

Miałem okazję potrenować jeden i drugi i to dość mocno i co najważniejsze zrobić testy porównawcze w tym samym czasie na te same cele mając do dyspozycji dwa wykrywacze. Tejon i XP GMP to absolutnie różne sprzęty.Jeden z nich będzie troszkę głębszy w gruncie , ale z gorszą dyskryminacją i WIĘKSZYM maskowaniem od żelaza, drugi ma lepszą dyskryminację, jest szybszy , ma mniejsze maskowanie ale jest płytszy w gruncie.

pozdrawiam .
Napisano
Nikt,

Domyślam się, że opisałeś właściwości w kolejności wymienionych sprzętów (najpierw T, potem GMP)? Czy testowałeś na standardowych sondach? Określenie większe" masowanie od żelaza oznacza większe od konkurenta, ale jak plasuje się to na skali bezwględnej?
A czy pokusiłbyś się, proszę, o zlokalizowanie na tym tle i w tych samych kategoriach Argo w trybie dynamicznym?

M.
Napisano
Witam pewnie nie tylko ja i dużo innych użytkowników jest ciekawych porównania Argo z testowanymi przez Pana Nikt wykrywaczami jak na na moje oko to wykrywacze Rutusa na chwilę obecną zgubiła nie stabilna praca to znaczy - dużo dużo fałszywych dźwięków co nie których to doprowadza do białej gorączki.
Napisano
Moja Proxima też jest stabilna. Znajomy chodzi z Argo i też nie ma problemu ze stabilnością. Może kolega ma uszkodzony wykrywacz, albo nie potrafi go używać?
Napisano
Jeżeli macie Panowie extra stabilne wykrywacze to gratuluje zakupu. Widocznie nie wszystkie są jednakowe a co do nie stabilności to nie jestem sam który o tym pisze jest dużo dużo użytkowników którzy opisuje zachowanie wykrywaczy i nie tylko na tym forum. Zastanawia mnie jeszcze czy przyczyną mogą być akumulatorki TRONIC zakupione w Lidlu a przy okazji co Panowie stosujecie baterie czy akumulatorki?
Napisano
nigdy nie rozumiałem tej opinii, że rutusy są niestabilne...
miałem proximę, argo i później optimę
wszystkie były stabilne, proximę już mało pamiętam ale na argo chodziłem prawie na max czułości a już z optimą zawsze na 45

pozdrawiam
Napisano
Witold a może tak zadzwonić do producenta przedstawić problem i w takich przypadkach nie ma problemu z wymianą elektroniki jeśli jest na gwarancji to masz to w jej ramach co można zarzucić rutusowi to można ale nie to że ma kijowy serwis a i sam wychodzi frontem do klienta
Napisano
Talgo dzwoniłem i wykrywacz już był w serwisie po małych korektach wykrywacz miał pracować stabilnie. No niestety wzbudzanie nadal występuje nawet trzymając nie ruchomo wykrywacz w powietrzu. Teraz to ja mogę tylko zaczekać aż pogada będzie i faktycznie będę mógł jeszcze raz sprawdzić wszystkie ustawienia.
Napisano
http://odkrywca.pl/tesoro-cortes-xterra-70-z-cewka-75khz,700036.html#700036

I tu Cię mamy.Nawet w ręku Tejona nie miałeś a się wypowiadasz w wątku wyżej o jego cechach.Ha,ha
Napisano
Domyślam się, że opisałeś właściwości w kolejności wymienionych sprzętów (najpierw T, potem GMP)?"

Nie , najpierw opisałem XP , potem Tesoro.
Napisano
nikt zasadniczo się z Tobą zgadzam, ale w mojej opinii zasięg na małe przedmioty jest bardzo podobny a na duże przewagę ma Tejon. Weźmy pod uwagę, że standartowa cewka GMP ma 22,5 cm i jest cewką DD a standartowa cewka Tejona jest koncentryczna i większa - 24,5x21 cm.
Moją preferencję Tejona opieram też na tym, że w miejscu przeszukiwanym przez kilkanaście lat wszystkimi wyobrażalnymi wykrywaczami, GMP znajduje bardzo niewiele, praktycznie nic, podczas gdy przy cierpliwym szukaniu Tejon dostarcza wciąż nowych i nowych znalezisk.
Napisano
Powiem szczerze, byłem pewny że „nikt” opisuje najpierw Tejona a później Goldiego, szczególnie że w takiej kolejności je wymienił. Rutus, wyniki Twoich testów to jak dla mnie duży skarb, mógłbyś je dokładniej opisać? Szczególnie jak duże to były różnice.
Pozdrawiam
Napisano
A przy okazji podepnę się jeszcze pod temat i zapytam Pana Rutyne jak jest różnica między wersją 4.0 a 5.0 i czy jest szansa na wgranie wersji 5.0 do proximy 4.0 ? Bo jak pomoże to w częstych wzbudzaniach się to ja się pisze na to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie