Skocz do zawartości

ciekawe monetki

bobas-ek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Mam do Was pytanie. Czy wiecie żeby ktoś znalazł na polu,drodze itp. bardzo rzadkie monetki ? Pewnie nie często się to zdarza ale jestem ciekawe czy np. znacie przypadki kogoś kto znalazł złotą monetkę z II PR. Głównie interesuje mnie ten okres w numizmatach. Moje pytanie to czysta ciekawość. Ja nawet nie znalazłem srebnej monetki z tego okresu ale wiem,że ludziska znajdują sreberka, ale czy złotka też ?

Złote 10 i 20 złotych z Chrobrym to nie były monety obiegowe.

Przed wojną podobno trzeba było przynieść swoje złoto i jeszcze zapłacić za wybicie tych monet. To potem jeszcze zgubić takie cudo na polu?

Zakopane w ogródkach to może i jeszcze jakieś są, ale na zguby to bym nie liczył. Pewniejszy sposób wejścia w posiadanie to chyba zakup, nie są takie drogie, bez przesady.
Pozdrawiam

http://www.monetyobiegowe.pl/moneta-1925zl010bpc0.html
Tu jest napisane,ze to moneta obiegowa.
Z opowiadań dziadków które słyszałem o tych złotych monetach to fakt jest taki ,ze jak żyd zobaczył 10 czy 20 zł złote lub każda inną złotą monetę to nie odpuścił i za wszelką cenę chciał zdobyć, a jak mu się to udało to już przedadło w jego rękach, ponoć żydzi przetapiali złote monety.

Nie wiem jaka jest wartość merytoryczna przytoczonego katalogu, ale wystarczy zajrzeć do jakiegokolwiek katalogu drukowanego, Fishera, Kamińskiego, itd., złote 10 i 20 złotych będzie zawsze w monetach próbnych. Monety te do obiegowych zaliczają chyba tylko firmy skupujące złoto, najlepiej w cenie złomu. Poza tym na logikę, jaki kraj w tym czasie utrzymywał obiegowe (podkreślam) monety złote, dodatkowo o stosunkowo niewysokich nominałach? W latach 20-tych to już była fikcja.

Trochę krytycyzmu nie zaszkodzi także wobec obiegowych przedwojennych opowiastek dziadkowych, zwłaszcza z Żydem jako szwarc-charakterem. Zresztą sam widzisz, skoro opłacało się natychmiast przetopić, to jak miały być obiegowe? Trochę logiki.
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o znaleziska monet to sreberka,wiem z własnego doświadczenia,że po kilka sztuk na jednym polu można trafić,ale jeśli chodzi o złote monety to znam kilka lokalnych opowieści o takowych. Np. kobieta pracująca w polu przy pieleniu,znajduje złotego dukata,inna historyjka mówi o tym,że właściciel posesji na której budowano dom w rozmytej deszczem ziemi z wykopu znajduje złote rublówki.Kolejna opowieść mówi o starszym rolniku który usuwając głaz znajdujący się na jego ziemi,pod tym głazem znajduje dużo złotych monet z jakimś królem i orłem"... ale ile jest w tych historyjkach prawdy ??? Ja myślę,że jakiś mały % prawdy w nich tkwi :)

Bardziej chyba promil" niż procent" prawdy. Kiedyś w jakiejś publikacji, o ile mnie pamięć nie myli, pani S.Kubiak widziałem taką próbę zastanowienia się, dlaczego złoto tak rzadko występuje w opisanych skarbach, skoro sądząc po obiegającej dawniej monecie powinno dużo częściej. Nie dotyczy to oczywiście Chrobrego", tylko starszych monet.

Hipotezy były takie, że po pierwsze skarby mogły być ocenzurowane" przez znalazców. Złoto jednak kusi a i łatwiej upłynnić, więc niekoniecznie całe znaleziska zostały ujawniane badaczom. Po drugie, o ile pamiętam, tłumaczyła to autorka inną sferą obiegu złota, bardziej domową" i wśród wyższych warstw społeczeństwa, gdzie możliwość zgubienia czy konieczność ukrywania (przez zakopywanie gdzieś w polu) nie była zbyt częsta. Choć są oczywiście ciekawe wyjątki, np. znany skarb z Koszyc
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/502123,zloty-skarb-z-koszyc-na-wawelu-zdjecia,id,t.html?cookie=1

Choć w pobliżu miejsc, gdzie dawniej stały budynki, powinno coś tam jeszcze się w ziemi przewracać:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie