Skocz do zawartości

Szelki kawaleryjskie .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Interesuje mnie gdzie można kupić dobrą replikę szelek kawaleryjskich - POLSKICH na 1939 r. Chodzi mi o wysokiej klasy replikę skórzaną. Przejrzałem forum kawalerii Rp ,odkrywce, forum 7DAKu i nic ciekawego nie znalazłem . Wszyscy odsyłają na stronę repliki-kolda.pl . Co Panowie myślą o owej replice ? Czy wytrzymają ? Nie interesują mnie natomiast szelki francuskie lub inne składaki . Chodzi mi tylko i wyłącznie o szelki polskie. Z góry dziękuje i pozdrawiam !

Witaj!
Kłoda to najlepszy fachowiec na swiecie i nie ma sobie rownych. Kupilem od niego szelki niemieckie, kabure do P-08 artillerie, P-38 i inne... Produkty jego firmy po odpowiednim postarzeniu wygladaja jak oryginał i trudno je odroznic. Wszystkie jego wyroby sa wzorowane tylko i wyłacznie na oryginałach a nie replikach. Nawet sie nie zastanawiaj tylko kup u Kłody a nie bedziesz załował;)

Aż tak daleko w zachwytach nad jakością produkcji Kłody nie posuwałbym się, niemniej jednak rzeczywiście jego wyroby wykonywane są bardzo starannie, z zachowanie warunków technicznych – dlatego ja też mogę go polecić.

Pozdrawiam
Hindus

Też polecam Kłodę. Weź a nie pożałujesz. Są tacy, co polecają innych ale ja jednak wybrałbym Kłodę. Dobra robota - i dłuuuugo wytrzymują. Swoje mam od 2009r. - i jestem zadowolony. Tylko mała uwaga! Weź wersję ze skóry naturalnej; nie bierz postarzanej. Takie i tak same dojdą z kolorem.

Wiecie, kwestia jest taka, że nie odnaleziono dotąd WT polskich szelek. Nie ma żadnego potwierdzenia, że istniały.
W instrukcji troczenia ..." z 1938 r. mają szelki francuskie M1892/14. Widać je na zdjęciach z 1939 roku. Jeśli nie one, to szelki z hakami typu francuskiego. To mogły być zarówno szelki niemieckie, jak i tajemniczy polski wzór.
Ja np. stosuję szelki francuskie, bo dokładnie takie (jedynie z tyłu zanitowane, haki te same, co oryginalnie) używano w pułku do 1939 r.

Widać je na zdjęciach z 1939 roku. Jeśli nie one, to szelki z hakami typu francuskiego. "

Errata - chodziło mi o haki typu niemieckiego.

Jeśli szelki polskie w ogóle powstały to dopiero po 1930 r. W Ilustrowanym słownictwie" z 1930 r. są tylko szelki kawaleryjskie francuskie i szelki do ładownic rkm, z przesuwkami i karabińczykami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie