Barson1 Napisano 13 Luty 2012 Autor Share Napisano 13 Luty 2012 Witam!Interesuje mnie gdzie można kupić dobrą replikę szelek kawaleryjskich - POLSKICH na 1939 r. Chodzi mi o wysokiej klasy replikę skórzaną. Przejrzałem forum kawalerii Rp ,odkrywce, forum 7DAKu i nic ciekawego nie znalazłem . Wszyscy odsyłają na stronę repliki-kolda.pl . Co Panowie myślą o owej replice ? Czy wytrzymają ? Nie interesują mnie natomiast szelki francuskie lub inne składaki . Chodzi mi tylko i wyłącznie o szelki polskie. Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Witaj! Kłoda to najlepszy fachowiec na swiecie i nie ma sobie rownych. Kupilem od niego szelki niemieckie, kabure do P-08 artillerie, P-38 i inne... Produkty jego firmy po odpowiednim postarzeniu wygladaja jak oryginał i trudno je odroznic. Wszystkie jego wyroby sa wzorowane tylko i wyłacznie na oryginałach a nie replikach. Nawet sie nie zastanawiaj tylko kup u Kłody a nie bedziesz załował;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Aż tak daleko w zachwytach nad jakością produkcji Kłody nie posuwałbym się, niemniej jednak rzeczywiście jego wyroby wykonywane są bardzo starannie, z zachowanie warunków technicznych – dlatego ja też mogę go polecić.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Też polecam Kłodę. Weź a nie pożałujesz. Są tacy, co polecają innych ale ja jednak wybrałbym Kłodę. Dobra robota - i dłuuuugo wytrzymują. Swoje mam od 2009r. - i jestem zadowolony. Tylko mała uwaga! Weź wersję ze skóry naturalnej; nie bierz postarzanej. Takie i tak same dojdą z kolorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Wiecie, kwestia jest taka, że nie odnaleziono dotąd WT polskich szelek. Nie ma żadnego potwierdzenia, że istniały.W instrukcji troczenia ..." z 1938 r. mają szelki francuskie M1892/14. Widać je na zdjęciach z 1939 roku. Jeśli nie one, to szelki z hakami typu francuskiego. To mogły być zarówno szelki niemieckie, jak i tajemniczy polski wzór.Ja np. stosuję szelki francuskie, bo dokładnie takie (jedynie z tyłu zanitowane, haki te same, co oryginalnie) używano w pułku do 1939 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 No właśnie...Może kolega Barson, skoro nie toleruje szelek francuskich z pewnością stosowanych w WP to podzieli się wiedzą jak wyglądały szelki polskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 Widać je na zdjęciach z 1939 roku. Jeśli nie one, to szelki z hakami typu francuskiego. "Errata - chodziło mi o haki typu niemieckiego.Jeśli szelki polskie w ogóle powstały to dopiero po 1930 r. W Ilustrowanym słownictwie" z 1930 r. są tylko szelki kawaleryjskie francuskie i szelki do ładownic rkm, z przesuwkami i karabińczykami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.