lucjanl Napisano 12 Luty 2012 Autor Napisano 12 Luty 2012 Proszę o pomoc w ustaleniu co to jest i z jakiego okresu morze pochodzić.
marg33 Napisano 13 Luty 2012 Napisano 13 Luty 2012 Każdy porządny cieśla miał zestaw toporów,toporków i siekier służących do pracy.Każde z tych narzędzi miało swoje konkretne przeznaczenie.Ten służył,chyba,do prawostronnej obróbki elementów.
Mj Napisano 13 Luty 2012 Napisano 13 Luty 2012 A nie jest to przypadkiem PRL-owski toporek taki jakich używali w masarniach? Pozdrawiam
bert.F Napisano 13 Luty 2012 Napisano 13 Luty 2012 Witam,topory jako narzędzia miały wiele zastosowan ,stąd różne krztałty i wielkości do robót ciesielskich używany jest topór zwyczajny typu lekkiego i ciężkiego, szerokość ostrza 13-16cm obuch podobny jak u siekiery. Topory do obróbki drewna okrągłego często maja ostrza jednostronne (prawe , lewe)o długości 36-38 cm , obuch bardziej rozbudowany czasami z nastalonym kawałkiem płaskownika do wbijania gwożdzi , klinów. Ten na zdjęciach to jakiś nietypowy,ostrze jak z grubej blachy podobne do ciesielskiego jednostronnego zamocowane jak w prawym ,obuch od siekiery pewnie jakaś wiejska robota, spawu nie widać bo pewnie było łaczone na hyc albo szwejsowanie ,spawanie to lata 50
lucjanl Napisano 12 Luty 2012 Autor Napisano 12 Luty 2012 Proszę o pomoc w ustaleniu co to jest i z jakiego okresu morze pochodzić.
bert.F Napisano 14 Luty 2012 Napisano 14 Luty 2012 Witam,siekiera i topór to narzędzia ciosowe, praca nimi polega na uderzaniu w obrabiany materiał do korowania to raczej ośnik, chociaż i szpadlem można okorować to pewnie i tym toporem dało by rade
Mechoptyk Napisano 14 Luty 2012 Napisano 14 Luty 2012 Może to być topór wykonany przez kowala do rozdrabniania słomy na podściółkę dla zwierząt. Sieczka z sieczkarni nie była zbyt wydajna a cała słoma zbyt długa i utrudniała późniejsze usuwanie z obory czy chlewa - zwyczajnie plątała się. Spotykałem właśnie takie topory w mazowieckich wsiach.
benek1984 Napisano 13 Luty 2012 Napisano 13 Luty 2012 witam to jest zwykły topór ciesielki do obróbki kłód drewna, stosowany w dawnych czasach przy produkcji dali na stare domy itp, mam podobny używany do dziś pozdrawiam
lucjanl Napisano 12 Luty 2012 Autor Napisano 12 Luty 2012 Raczej to nie jest twórczość wiejska,nie wygląda na jakąś przeróbkę.
ARQ Napisano 12 Luty 2012 Napisano 12 Luty 2012 Jak dla mnie topór do ciosania drewna tj. robienia z bali kantówek. Spotykałem takie na wsiach.
lucjanl Napisano 14 Luty 2012 Autor Napisano 14 Luty 2012 To by mogło się zgadzać topór znalazłem u kolegi na wsi w Kamieniu Wielkim.Wielkie dzięki i pozdrawiam
Pytanie
lucjanl
Proszę o pomoc w ustaleniu co to jest i z jakiego okresu morze pochodzić.
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.