Skocz do zawartości
  • 0

topór?

lucjanl

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Każdy porządny cieśla miał zestaw toporów,toporków i siekier służących do pracy.Każde z tych narzędzi miało swoje konkretne przeznaczenie.Ten służył,chyba,do prawostronnej obróbki elementów.
Napisano
A nie jest to przypadkiem PRL-owski toporek taki jakich używali w masarniach? Pozdrawiam
Napisano
Witam,topory jako narzędzia miały wiele zastosowan ,stąd różne krztałty i wielkości do robót ciesielskich używany jest topór zwyczajny typu lekkiego i ciężkiego, szerokość ostrza 13-16cm obuch podobny jak u siekiery. Topory do obróbki drewna okrągłego często maja ostrza jednostronne (prawe , lewe)o długości 36-38 cm , obuch bardziej rozbudowany czasami z nastalonym kawałkiem płaskownika do wbijania gwożdzi , klinów. Ten na zdjęciach to jakiś nietypowy,ostrze jak z grubej blachy podobne do ciesielskiego jednostronnego zamocowane jak w prawym ,obuch od siekiery pewnie jakaś wiejska robota, spawu nie widać bo pewnie było łaczone na hyc albo szwejsowanie ,spawanie to lata 50
Napisano
Witam,siekiera i topór to narzędzia ciosowe, praca nimi polega na uderzaniu w obrabiany materiał do korowania to raczej ośnik, chociaż i szpadlem można okorować to pewnie i tym toporem dało by rade
Napisano
Może to być topór wykonany przez kowala do rozdrabniania słomy na podściółkę dla zwierząt. Sieczka z sieczkarni nie była zbyt wydajna a cała słoma zbyt długa i utrudniała późniejsze usuwanie z obory czy chlewa - zwyczajnie plątała się. Spotykałem właśnie takie topory w mazowieckich wsiach.
Napisano
witam to jest zwykły topór ciesielki do obróbki kłód drewna, stosowany w dawnych czasach przy produkcji dali na stare domy itp, mam podobny używany do dziś pozdrawiam
Napisano
Jak dla mnie topór do ciosania drewna tj. robienia z bali kantówek. Spotykałem takie na wsiach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie