Kamil1994 Napisano 10 Luty 2012 Autor Share Napisano 10 Luty 2012 Witam.Jako, że zima i nici z kopania, z nudów można popisać o kilku kwestiach :) Mianowicie gdzie najczęściej trafiacie fanty typu bączki carskie, jakieś odznaczenia, klamry, 1 oraz 2-wojenne :) Zadając to pytanie czuję się, jak bym miał pierwszy raz miał styczność z wykrywką, ale ciekawi mnie to, gdyż tereny na tego typu fanty są, tylko problem w tym że ich nie ma, tylko mośki, kopiejki i tak koło się zatacza... Wiem, że można je trafić wszędzie", nie ma specjalnych miejsc, ale gdzie najczęściej się trafiają? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egon10 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 No...najczesciej to sie trafiaja na polach,albo w lesie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Może czasem wystarczy zajrzeć do książek,opracowań by sprawdzić co się działo,na jakich terenach..Widać że zima.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk17 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Witam!!! ja zawsze kopie tam gdzie widać okopy,bunkry itp.zawsze coś fajnego przyniose do domu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 11 Luty 2012 Autor Share Napisano 11 Luty 2012 Brakuje trochę człowiekowi kopania i takie pomysły :) Ale zima to jest ten czas, na przemyślenie, dokonania napraw sprzętu itp. Zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć. Wiem w większości co się działo, tylko szukać, tyle, że szukam, szukam i poza standardowymi znaleziskami nie ma nic, ale ich ilość pobudza wyobraźnię, że te rzeczy muszę gdzieś leżeć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 na to nie masz reguly gdzie co lezy. klamry czasem leza i najdziwniejszych miejscach. ja swoja HJ znalazlem u mnie we wsi pod kosciolem. czasem to sa przypadkowe miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 nawet na miejscówkach przekopanych można fajne rzeczy trafić tylko trzeba dużo czasu i kopać, kopać i jeszcze raz kopać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek523 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Ja w takiej przekopanej miejscówce tzn. lesie tłumnie odwiedzanym przez poszukiwaczy 2 metry od drogi w okopie trafiłem szpangę za walkę wręcz, szturm i medal za kampanię zimową na wschodzie. A myślałem, że nie ma co nawet wchodzić w las bo dołek na dołku;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilw96 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 ja szukałem na miejscu gdzie praktycznie każdy kto ma wykrywacz w okolicy chodził a znalazłem monety,klamry i kulki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziarson Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 ja staram się szukać w miejscach trudno dostępnych z wykrywaczem np. gęste krzaki,pokrzywy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 jak mawia mój kolega Piter: ie ma miejsc nie przekopanych", chodząc któryś tam raz z rzędu po tym samym polu.i zawsze coś wyjdzie" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 Ja tak jak kol. dziarson chodzę. Idzie się szybko zmęczyć i nie wygodnie ale warto:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 12 Luty 2012 Autor Share Napisano 12 Luty 2012 Tutaj się zgodzę, ze stwierdzeniem, że w miejscach przekopanych są jeszcze fanty, sam znajduje po raz n-ty w miejscach, gdzie już się było wiele razy :) Geste krzaki to jest myśl, wiosna ma te plusy, że śnieg je trochę przyciśnie do ziemi i można będzie pokopać tam, gdzie wcześniej się nie dało :)pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Ja tam nie szukałem jeszcze... ale większość kościołów, które są w mojej okolicy, i tak byłyby nie do przeszukania - trawa jest? - jest, ale pod nią kilkanaście cm betonowe płyty :) jak nie beton, to dalej żwir, zamiast ziemi. Także ciężka sprawa... Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 PS: Jeśli chodzi o innego typu fanty, jak dokumenty czy tam flagi, opaski, mapy (a jakie, chyba mówić nie muszę) to najczęściej się trafiają na strychach budynków o działalności publicznej - czy jak to tam nazwać - niemieckie szkoły, poczty, itp. Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talgo Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Przy kościołach wychodzą najlepsze znajdy panowiewięc atakować proboszcza;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Co do dokumentów..Nie tylko stryszki,piwniceCzasem trafi się tenzłoty strzał" jeden na milion:)http://odkrywca.pl/bibula-skany,679814.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Ale starsze kościoły są wpisane do rejestru zabytków. Czy szukanie przy nich może przynieść jakieś kłopoty?? nawet jeśli jest pozwolenie od proboszcza?? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 są wpisane do rejestru zabytków"No to już samo za siebie mówi ;)Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 czyli odpadają pzdr sidzok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 u mnie sytuacja taka akurat co ta Hj klamre znalazlem to kosciol wybudowany w roku 1922 wiec problemu nie mam:) a akurat pare ladnych lat bylo sie ministrantem to uklady z proboszczem dobre to i pozwolenia tez nie musialem specjalnego miec:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Krychus, z budynku Urzędu Miejskiego wytargałem blisko 10 sztuk kod-flag, 3 bandery i inne pierdoły, ale to podczas remontu, a w innym wypadku jak załatwić zgodę na szperanie pod dachówką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Jeśli kościół wpisany do rejestru, to tyczy się to budynku a teren wokół niego to już (raczej) inna rzecz, chyba że jest to jakoś inaczej ujęte w samej treści wpisu. Poza tym jeśli szef - proboszcz pozwoli, to kto podskoczy...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 zbyniek - jak coś dalej funkcjonuje, to ciężko będzie :) chyba tylko dobre układy pozostają. Ale w mojej okolicy jest tak, że większość tych właśnie szkół, pałaców i innych budynków jest pod prywatnym panowaniem" - także problemu nie ma - dogadać się zawsze można. nabuh - często jest tak (mówimy teraz o tych kościołach starszej" rangi), że nie tylko kościół (jako sam budynek) jest wpisany do rejestru. Często jest tak, że to właśnie teren wokół niego tez się kwalifikuje" - najczęściej z takiego powodu, że pełno wokół budynku grobów, a pod ziemią - krypty. Nie wiem jak na to dokładnie patrzy prawo, a jeśli faktycznie uzyskać by od księdza takie pozwolenie, co oczywiście problemu większego nie stanowi, bo większość jest sympatyczna" (tak to ujmijmy...), to myślę, że warto pochodzić, szczególnie w przypadku jakiejś wsi - w jakim stopniu archeologowie czy policja może się interesować takimi obiektami? ;) Ja nigdy nie próbowałem, a tym bardziej nie czytałem żmudnych paragrafów... także w 100% pewny nie jestem. Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.