Skocz do zawartości

Sd.Kfz.251 i Pz.Kpfw.V Panther" - jakie wersje?

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 151
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bardzo interesująca dyskusja.
A co powiecie Panowie na temat Elefantów z 614 Schwere Panzerjager Kompanie działającej w rejonie Chmielnik-Morawica i dalej? Jakieś rozmowy ze świadkami? Potwierdzenia w terenie?
Pozdro
Napisano
Znam dwa miejsca gdzie stały rozbite Elefanty (zresztą nie uważam, że jest to jakaś wiedza tajemna). Jeden z rozbitych nad Nidą słoni ma zrobionych kilka zdjęć.

Pozdro!
Napisano
I ja mam info o kilku Elefantach i dlatego chciałbym wiedzę skorygować. Pomijam słynny egzemparz z Borszowic, bo o nim cała Europa wie. A jeszcze ciekawostka - TK w miejscu natarcia 17 Dpanc. Wiecie coś na ten temat?
Napisano
Podobno jeden skonał w Ćmińsku, więc musiał się tam dostać przez Kielce przekraczając most w Morawicy. Inne ruszyły na zachód przez Nidę. Dobrze kalkuluję? Konrad możesz zapodać zdjęcia tego zniszczonego przy Nidzie?
Pozdro
Napisano
Słyszałem coś, ale chodzi mi głównie o te, które działały w okolicy Morawicy. Ktoś gdzieś napisał, że jeden padł w Woli Morawickiej. Ile ich było? Munich w swojej książce pisze o 12. Ja natomiast mam info od Niemca, który swego czasu uczęszczał na spotkania weteranów 16 i 17 DPanc. On mówił o 8 sztukach. Gdyby zebrać do kupy znaleziska, to może by się rozwiązało tą zagadkę. Wg Municha jeden podobno się dotelepał aż do Berlina, ale raczej wątpię.
Pozdro
  • 6 months later...
Napisano
bjar_1 nie wiem czy zwróciłeś uwagę na postać chłopca na zdjęciu na głowie ma hełm, który był używany przez armię brytyjską. Wiec to zdjęcie zostało zrobione we Włoszech. A pantera na zdjęciu to wersja G.
Napisano
Zdjęcie jest spod Kielc, a zostało zrobione w 1949 roku i to nie ulega wątpliwości. Skąd do pozowanej fotki wzięli brytyjskie hełmy - nie wiem.
Napisano
Cytat z Wikipedii.
W odrodzonej po I wojnie światowej Polsce, znalazło się wiele rodzajów obcego oporządzenia i uzbrojenia. W tym także hełmy brytyjskie Mk. 1, a także amerykańskie M1917. Ich pochodzenie było różne. Były w nie wyposażone polskie oddziały formowane w okolicach Murmańska, a także częściowo Armią Hallera. Hełmy te znalazły się w magazynach, stanowiąc rezerwę sprzętową (w spisie z 1928 występują w liczbie 2.086 sztuk)[3]."
Napisano
Obok stał zniszczony T-34/85 na przykład. Że to wieś na płn/zach od Kielc jest pewne i nie ulega wątpliwości, a skąd brytyjskie hełmy nie wiem - może kupione na ebayu ;)
  • 1 year later...
Napisano
Co do fotografii wykonanej nieopodal Kielc, to czy wiadomo kim są uwieczni na niej ludzie, czy są to miejscowi czy też junacy właśnie co utworzonej Służby Polsce" a może żołnierze WP ?
Hełmy brytyjskie mogły pochodzić z kilku źródeł. Mianowicie od żołnierzy PSZ zdemobilizowanych i powracających do Polski, mogły być pozostawione przez ogólnie mówiąc Niemców którzy zdobyli je w znacznych ilościach w 1940 r. we Francji a następnie w Afryce a hipotetycznie mogli w nie wyposażyć służby pomocnicze jak Luftschutz albo po prostu zmagazynować, mogły być też pozostałością po WP o czym wzmiankował Kolega matp7mef w dniu 2015-01-11 15:25:38 co jednak wydaje się najmniej prawdopodobne. Są znane zdjęcia żołnierzy WP (celowo nie używam nazwy LWP) wykonane po 1945 r. (a coś mi się kołacze że w 1948 r.) w brytyjskich hełmach Mk. 3, między innym w jednym z pułków stacjonujących w Elblągu. Osobiście widziałem też foty junaków SP" podczas szkolenia strzeleckiego z karabinami Lee-Enfield oraz brytyjskimi pasami głównymi a foty niewątpliwe wykonano w latach pięćdziesiątych. A więc skąd mogły pochodzić brytyjskie elementy wyposażenia czy też uzbrojenia znajdujące się w Polsce po 1945 r. ?
Napisano
Skad 100% pewnosc iz to Kielce?

Daj zblizenie na gosci w helmach brytyjskich, u tego po lewej widac tez z tylu ciemniejsze punkty na pasie - wyglada na klamry pasa Pattern 37. Szorty to tez krojem przypominaja brytyjskie.
Na helmie ciemniejsza plama - czyzby noszony pod siatka opatrunek?

Zbyt wiele brytyjskich rzeczy na raz.
Fotka mogla byc przywieziona, a zrobiona poza granicami Polski.
Napisano
Zdjęcie jest spod Kielc i to nie ulega wątpliwości - zweryfikowane w terenie, podczas rozmów ze świadkami itp. Sam bym wolał, żeby na głowach mieli hełmy radzieckie lub niemieckie. Kilkadziesiąt metrów dalej był zniszczony T-34/85.
Napisano
Fotki Harcerzy i spodenek ;) http://gliwickie-harcerstwo.wikispaces.com/Kryzys+lat+1949-50

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:43 15-11-2016

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie