Skocz do zawartości

Nowy poszukiwacz wita wszystkich.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koleżanki i koledzy poszukiwacze.
Mam na imię Piotr, mieszkam w województwie mazowieckim. Obserwuję Wasze forum od dłuższego czasu, ale dopiero teraz postanowiłem do Was dołączyć.
Mimo 33 lat, jestem nowicjuszem, dopiero zaczynam przygodę zwaną eksploracją, więc proszę o wyrozumiałość. Poszukiwania mają być dla mnie odskocznią od życia codziennego, stresów życia rodzinnego i pracy- ogólnie relaksem a nie pogonią za Bursztynową Komnatą :) . Liczy się dla mnie przyjemność płynąca z poszukiwań, jak to się mówi, nie o to chodzi aby złapać króliczka, tylko gonić go.
Od kilkunastu lat interesuję się I i II wojną światową w szczególności uzbrojeniem i wyposażeniem walczących stron ale również ciągnie mnie na pola w poszukiwaniu monetek.
Kodeks poszukiwacza przyswoiłem już dawno, tak więc do zobaczenia w terenie…

Witam:) Rówieśnika:) Życzę :Dszybkich nóżek, sokolego wzroku i dobrego ucha:), przyda sie na niepewnym i pewnym gruncie, no i płytkich dołków.
P.S. NO najlepiej by samemu się w nim nie znaleźć, bo w Polsce za to hobby moża tam trafić:)

Zasada nr 1: Zakopujemy dołki.
Zasada nr 2: Nie włazimy nikomu w szkodę (obsiane pola, stanowiska archeo itp)
Zasada nr 3: Cieszymy japę za każdym razem jak mamy możliwość wyskoczenia z wykrywką na łowy
Zasada nr 4: Najważniesza! Znajdziemy dobrą miejscówkę to piszemy do kol. Jacho i zapraszamy na wspólne łażenie ;)

Witaj i owocnych wykopków życzę.

Rozumiem, że kolega" uzyskał już wszelkie pozwolenia na prowadzenie eksploracji? WKZ, właściciel terenu? Czy raczej będzie kolejnym złodziejaszkiem podbierającym własność Państwa, czyli nas wszystkich? Może mili koledzy wyjaśnią nowemu koledze, że to fajne hobby" jest łamaniem prawa?

Dziękuję wszystkim za miłe powitanie na forum.
Kolego kaz41 - północna część mazowieckiego, niedaleko warmińsko-mazurskiego.
Kolego borsuk leśno-polny - oczywiście, że mam wszelkie możliwe pozwolenia, tak jak wszyscy zarejestrowani użytkownicy forum Odkrywcy w liczbie 5697 :)
Pozdrawiam.

Wy tu gadu-gadu a chłopak mi jeszcze nie obiecał, że będzie się stosował do zasady nr 4
cyt
asada nr 4: Najważniesza! Znajdziemy dobrą miejscówkę to piszemy do kol. Jacho i zapraszamy na wspólne łażenie ;)"

Kolego jacho, w dzisiejszych czasach znalezienie dobrej miejscówki to jak trafienie w totolotka, ale może się poszczęści? A co tam niech stracę, miejscówka specjalnie dla Ciebie :)
Kolego karabin, najważniejsze pozwolenia na poszukiwania w tym kraju pochodzą nie od WKZ, ale od...naszych kochanych żon :) Zdobycie takiego to dopiero wyczyn :)
Faktycznie, pora roku najgorsza z możliwych, ale za to wykrywacze tańsze :)
Miło widzieć tu wielu rówieśników, a myślałem że tylko ja tak mam na stare lata.

Prowokacja? Pomówienia? Interlokutorzy w sposób jawny zachęcają obywatela, który wszedł drogą zakupu w posiadanie elektronicznego urządzenia wykrywającego metale do łamania za jego pomocą obowiązujacego prawa o ochronie zabytków. Opisuję sytuację w obiektywny sposób. Skąd więc te nerwy?

...Kolego borsuk leśno-polny - oczywiście, że mam wszelkie możliwe pozwolenia, tak jak wszyscy zarejestrowani użytkownicy forum Odkrywcy w liczbie 5697 :)"...

To jest kłamstwo. WKZ-y nie wydały takiej ilości zezwoleń. Obdzwoniłem wszystkie. Łącznie we wszystkich województwach wydano od 2007 roku 309 zezwoleń.

Równie dobrze takie forum mogą sobie założyć np. kieszonkowcy lub miłośnicy cudzych aut. Gdy ich złapią na kradzieży to też powiedzą, że robią to z pasji a kodeks karny jest przestarzały i nie rozumie ich kolekcjonerskich fascynacji.

Ja sam niegdyś podążałem przestępczą drogą nielegalnego detektoryzmu. Obecnie wszystkie zagrabione w niewiedzy i głupocie zabytki pozakopywałem z powrotem w ziemi w miejscach ich znalezienia (na szczęście pomogła dobra pamięć + dokumentacja foto). W gablotce zastapiłem je identycznie postarzonymi kopiami i teraz cieszę się radością człowieka żyjącego zgodnie z prawem i własnym sumieniem! Odkryłem na nowo prawo, sprawiedliwość i Jezusa. I radzę Wam - też idźcie tą drogą!

Kolego Borsuku,
kolega który rozpoczął temat ma prawo sądzić że wszyscy są w porządku.
Uśmiech na końcu jego zdania jest do dowolnej interpretacji,
a jego wiedza nie generuje faktów !

Co do kwestii zawartej na końcu Twojej wypowiedzi,być może to prawda(bardziej prawdopodobne),być może nie.Ja starałem się uzyskać taką informację tylko z mojego województwa.Ale nie udzielono mi takiej informacji.
Jak to się udało Tobie i to z całego kraju ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie