Michal_kochanek Napisano 5 Luty 2012 Autor Napisano 5 Luty 2012 Witam, dzisiaj trafiła mi sie taka o to menażka. Prosibym o identyfikacje czy jest to produkcja wojenna czy juz prl (chodzi o ta bez farby).Dziękuje za pomoc i pozdrawiam, Michał.
mst28 Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Zgadza się, ale najstarsze sygnowanie jakie spotkałem to 27,a w tym przypadku sądzę, że to jeszcze wcześniejsze, jak pisałem rączka konstrukcyjnie podobna do pruskiej i kolor lakieru jak manierce Wulkanu...Pozdr.
Michal_kochanek Napisano 5 Luty 2012 Autor Napisano 5 Luty 2012 Witam, dzisiaj trafiła mi sie taka o to menażka. Prosibym o identyfikacje czy jest to produkcja wojenna czy juz prl (chodzi o ta bez farby).Dziękuje za pomoc i pozdrawiam, Michał.
Michal_kochanek Napisano 5 Luty 2012 Autor Napisano 5 Luty 2012 Nadawałaby sie do rekonstrukcji?I czy warta jest 30 zł? :)
Michal_kochanek Napisano 5 Luty 2012 Autor Napisano 5 Luty 2012 Aa zapomniałem dodać- ona nie posiada żadnych sygnatur. (może jest produkowana dla cywilów?)
DOMILUD PL Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Menażka wz.23/31 była produkowana do 1950r. I nawet te PRL-owskie miały sygnatury. Jeżeli ich brak, to tak naprawdę nie wiadomo nic.
seba2954 Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Poszukaj wewnątrz i na zewnątrz patelni. Na wnętrzu rączki też widziałem. Ale jak nie ma żadnych sygnatur to raczej produkcja powojenna.pozdro
mst28 Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Co do menażek mam jeszcze jedna uwagę, moim zdaniem najwcześniejsze byc może prototypowe menażki przedwojenne też mogły nie byc sygnowane. Mam pod reka tylko taka fotke, po prawej typowa wz.23/31 a po lewej kociołek typowy natomiast pokrywka niesygnowana inna od przed- i powojennych z odmienną konstrukcją rączki zbliżoną do pruskiej, na której były pierwotnie mocowane i kolorem farby takim jak na manierce wz.29 WULKAN, stąd jestem przekonany, że to wersja prototypowa. Pozdr.
por.pil.020 Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Zanim przyjdą wywołani eksperci, wtrącę swoje 3 grosze :P też mam taką i stawiam że jest to tuż powojenna produkcja (1946-47) 1948 odpada bo widzialem już taka silesia 1948" z Rybnika. Sygnowana na raczce po wewnetrznej stronie.Do rekonstrukcji sie oczywiscie nie nadaje - rekonstruktorzy czesto jedza ze swojego sprzetu (na tym w koncu polega rekonstrukcja), wiec nie wiem czy chcialbys jesc z takiej zasyfionej menazki - popatrz jak w srodku wyglada, nie obejdzie sie bez czyszczenia.
kowalinho Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Ciekawa.Z drugiej strony, menażki aluminiowe też były prototypami, a są sygnowane (Światowit Myszków).
mst28 Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Racja, z tym, że aluminiowa to 39,a ta stalowa to lata 20-te i chyba żaden z producentów dla wojska jeszcze nie sygnował swych wyrobów (Światowid, Ideal, FWAB czy Silesia....) W tym egzemplarzu niestety kociołek jest późniejszy -39, ale pasuje idealnie, czyli nasza produkcja...Pozdr.
mst28 Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Pospieszyłem się, ponieważ kociołek nie jest z kompletu to w sumie nie ma pewności czy tez na nim nie było jakiejś sygnatury, ......
kowalinho Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Popieram porucznika pilota. :-)Powojenna, tuż po 1945 roku.Najwcześniejsze powojenne sygnowane, jakie widziałem to 1947.Przedwojenne cywile (nie wiem, czy takie menażki na rynek cywilny w ogóle robili) miałyby przynajmniej sygnaturę producenta.
Pytanie
Michal_kochanek
Witam, dzisiaj trafiła mi sie taka o to menażka. Prosibym o identyfikacje czy jest to produkcja wojenna czy juz prl (chodzi o ta bez farby).
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam, Michał.
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.