Skocz do zawartości

Wrześniowe zagadki na temat munduru i broni

stock84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Mam w pamięci pare historii, o które zawsze chciałem zaytać...Nadszedł czas...

Na zdjęciu Książe Janusz Radziwiłł wkraczający do siedziby sejmu/senatu.Zdjęcie zapewne z lat 30-tych.

Pytanie dotyczy klamry wartownika.Zdjęcie w lepszej rozdzielczości zostało zamieszczone w listopadowym numerze Uważam Rze.Klamra z literą S w wieńcu.Czy wiadomo coś więcej na temat tej klamry?

Napisano
Dobrze by było jakby ktoś miał listopadowy numer Uważam rze i zamieścił skan lepszej rozdzielczości i sprawdził z którego roku jest zdjęcie bo chyba było podpisane.
Napisano

Wciąż nie potrafie rozwiązać zagadki przybornika ze zdjęcia.Ewidentne WP, rzecz znaleziona w wiosce, w której we wrześniu 1939 miało miejsce rozbrojenie naszych obrońców.

Napisano
'Przybornik' ma typowe rozwiazania zestawow dla majstrow wojskowych np w lacznosci do reperacji radiostacji lub sprzetu teletechnicznego. Zapewne mechanicy samochodowi mieli podobne. Tyle ze troche 'gniazd' wydaje sie malo. jeszcze takie sprawy jak opakowania na znaki tozsamosci itp wchodza w gre. Wytmiary?
Napisano

Nie wykluczone, że jest to rzecz zagraniczna wykorzystanaw naszym WP.Dzięki za odp.

Dalej.Czasem na zdjęciach PP funkcjonariusze pojawiają się z charakterystycznym modelem szabli.O jej istnieniu świadczą jedynie zdjęcia, których widziałem może z 6.Czy ktoś ma jakieś informacje na jej temat?Ponoć jest opisana w jakieiś publikacji dotyczącej białej broni.Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie