PAA Napisano 27 Styczeń 2012 Autor Napisano 27 Styczeń 2012 Głaz znajduje się w lesie, w bliskiej odległości od szosy, w okolicach Mikołajek Pomorskich.Nikt z mieszkańców nie zna okoliczności powstania" i umieszczenia tego głazu i krzyża w nim wyrytego.Może jakieś sugestie w tej kwestii.
PAA Napisano 6 Maj 2012 Autor Napisano 6 Maj 2012 Niestety, wśród lokalnych nic nie wiedzą (oczywiście nie pytałam wszystkich).A jeżeli to krzyż pokutny to w jakich czasach je stosowano" ?
torba5 Napisano 6 Maj 2012 Napisano 6 Maj 2012 nie pokutnyhttp://www.google.pl/search?hl=pl&cp=9&gs_id=12&xhr=t&q=krzy%C5%BC+pokutny&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1600&bih=799&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=WYimT8OlG4OPswaO9vCZBQ
Władziu Napisano 6 Maj 2012 Napisano 6 Maj 2012 Może ktoś wykorzystał głaz jako słupek geodezyjny. Czasem się tak robi jak jest daleko do repera, albo jest on zasłonięty to wyznacza się tzw reper polowy i od niego odmierza się dalsze wysokości n.p.m.
PAA Napisano 27 Styczeń 2012 Autor Napisano 27 Styczeń 2012 Głaz znajduje się w lesie, w bliskiej odległości od szosy, w okolicach Mikołajek Pomorskich.Nikt z mieszkańców nie zna okoliczności powstania" i umieszczenia tego głazu i krzyża w nim wyrytego.Może jakieś sugestie w tej kwestii.
tyfus Napisano 6 Maj 2012 Napisano 6 Maj 2012 Władziu ... bzdury piszesz :)żaden reper, reper polowy, ani punkt wysokościowy.
bero501 Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 Ktoś sobie zaznaczył miejsce? Ktoś tam zmarł?
Władziu Napisano 6 Maj 2012 Napisano 6 Maj 2012 Dlatego napisałem może" :) Mogłem, w oparciu o literaturę archeologiczną, napisać że to kamień kultowy bo w archeo to każdy kamień z krzyżem to przejaw kultu i to od epoki brązu poczynając. To oczywiście półserio.A już serio to może po prostu jest to kamień graniczny.
Swiety82 Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 Krzyż pokutny to to nie jest, poszukaj w regionalnych legendach czy opisach historycznych, może coś znajdziesz. Ze swojego doświadczenia wiem, że regionaliści/miejscowi historycy znają niejedną ciekawą opowieść, i być może kontakt z nimi pomoże Ci znaleźć odpowiedź na przedstawione pytanie.
woytas Napisano 28 Styczeń 2012 Napisano 28 Styczeń 2012 Krzyże pokutne były działem zabójcy, który własnoręcznie musiał wykuć z kamienia właśnie krzyż.
Pytanie
PAA
Głaz znajduje się w lesie, w bliskiej odległości od szosy, w okolicach Mikołajek Pomorskich.
Nikt z mieszkańców nie zna okoliczności powstania" i umieszczenia tego głazu i krzyża w nim wyrytego.
Może jakieś sugestie w tej kwestii.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.