Skocz do zawartości
  • 0

Głaz z krzyżem

PAA

Pytanie

Napisano

Głaz znajduje się w lesie, w bliskiej odległości od szosy, w okolicach Mikołajek Pomorskich.
Nikt z mieszkańców nie zna okoliczności powstania" i umieszczenia tego głazu i krzyża w nim wyrytego.
Może jakieś sugestie w tej kwestii.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety, wśród lokalnych nic nie wiedzą (oczywiście nie pytałam wszystkich).
A jeżeli to krzyż pokutny to w jakich czasach je stosowano" ?
Napisano
nie pokutny
http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=9&gs_id=12&xhr=t&q=krzy%C5%BC+pokutny&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1600&bih=799&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=WYimT8OlG4OPswaO9vCZBQ
Napisano
Może ktoś wykorzystał głaz jako słupek geodezyjny. Czasem się tak robi jak jest daleko do repera, albo jest on zasłonięty to wyznacza się tzw reper polowy i od niego odmierza się dalsze wysokości n.p.m.
Napisano

Głaz znajduje się w lesie, w bliskiej odległości od szosy, w okolicach Mikołajek Pomorskich.
Nikt z mieszkańców nie zna okoliczności powstania" i umieszczenia tego głazu i krzyża w nim wyrytego.
Może jakieś sugestie w tej kwestii.

Napisano
Dlatego napisałem może" :) Mogłem, w oparciu o literaturę archeologiczną, napisać że to kamień kultowy bo w archeo to każdy kamień z krzyżem to przejaw kultu i to od epoki brązu poczynając. To oczywiście półserio.
A już serio to może po prostu jest to kamień graniczny.
Napisano
Krzyż pokutny to to nie jest, poszukaj w regionalnych legendach czy opisach historycznych, może coś znajdziesz. Ze swojego doświadczenia wiem, że regionaliści/miejscowi historycy znają niejedną ciekawą opowieść, i być może kontakt z nimi pomoże Ci znaleźć odpowiedź na przedstawione pytanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie