Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet zastępczy

arus

Pytanie

Napisano

Witam,proszę o pomoc w identyfikacji,z jakiego bagnetu ostrze zostało użyte w tym zastępczaku.Zaraz dodam kolejne zdjęcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A oglądałeś linki które zamieścił kolega por.pil.? Obejrzyj zdjęcia bagnetu z drugiego linka kolegi por.pila :)))
Ersatz czyli bagnet zastepczy, produkowany przez Niemcow w czasie I wojny światowej. W trakcie jej trwania Niemcy dość szybko wyłożyły się ekonomicznie (podobnie jak inne kraje, nikt nie spodziewal sie ze wojna bedzie trwala latami...) i gospodarczo co spowodowało że zaczeli imać się różnych metod, mających na celu uzupełnienie ponoszonych strat. Jedną z tych metod była przeróbka a raczej unowoczesnienie (dzisiaj nazwalibysmy to tuningiem lub upgradem) starszych typów bagnetów, lub przeróbka zdobycznych w taki sposób aby pasowały do karabinów używanych wowczas przez ces. niemieckie. Dlatego moze Ci sie to wydawac dziwne ze mowimy o niby niemieckim bagnecie a zastanawiamy sie czy ostrze jest angielskie, belgijskie czy francuskie :)
Podsumowując: Twój bagnet taką postać otrzymał między 1914 a 1918 rokiem, ostrze pochodzi od jednego z wymienionych krajów, natomiast rękojesc zostala dorobiona przez Niemców i całość przez nich używana w zestawieniu z karabinem mauser 98.
Napisano
To jest niemiecki ersatz, ale głownia raczej nie pochodzi z brytyjskiego bagnetu. Głownia tego bagnetu wcześniej była francuskim, lub belgijskim bagnetem tulejowym.

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Witam ,panowie po obejrzeniu zdjęć kol.łysego452 w 95% jestem pewien że ten którego zdjęcia zamieściłem i ten ze zdjęć kolegi łysego452 to to samo,z tą różnicą że kolegi jest w pięknym stanie,a mój jest mocno skorodowany ,brakuje jelca i zatrzasku,dzięki za pomoc,a w sumie wiem że to ersazt,ale jaki?
Napisano
Witam,kolego łysy452 ,ten który ja mam różni się od twojego,niema tego ostrego uskoku który rozpoczyna zbroczę,mimo to jest w bardzo dobrym stanie pogratulować.Pozdrawiam Arek.
Napisano

Witam,proszę o pomoc w identyfikacji,z jakiego bagnetu ostrze zostało użyte w tym zastępczaku.Zaraz dodam kolejne zdjęcie.

Napisano
Witam,faktycznie nie, nie oglądałem linku który zamieścił kolega por.pil , tym niemniej dzięki za okazaną pomoc i trud.
Napisano
Witam, co do bagnetów zastępczych to coraz częściej można spotkać się z opinią że produkowane były od początku wojny,proces produkcyjny był uproszczony i tym samym szybciej można było zrealizować zamówienia rozwijających się armii ,co do tego bagnetu to wydaje mi się że racje ma kol zukuri mówiąc że to belgijski głownia bardzo podobna do M 1867 ,jak możesz to podaj szerokość progu głowni
Napisano
A nie będzie to ersatz bayonet no67" :)
http://www.old-smithy.info/bayonets/German%20Ersatz.htm

Ten dokładnie:
http://www.old-smithy.info/bayonets/others_pictures/from%20nate/ERSOC%20EB67%20TRIFORM%202.JPG

Czyli angol 1853 z rekojescia do mausera 98 dorobiona przez niemiaszkow w I wojnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie