Skocz do zawartości
  • 0

Łuska ?

maciek1993stefan

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zasadniczo to nie bardzo rozumiem o co to halo,niczym dziwnym jest używanie w WP przejętego po Iwś szajsu różnych armii.

Różnica polega zwykle tylko na nabiciu znaku ponownej elaboracji/odbioru,zapłonniki również bywają wymieniane na Polskiej prod.I tyle to ma z Polską wspólnego,już bardziej cieszy mnie 100% krajowy wyrób.
Napisano
Witam, jak dla mnie ewidentnym potwierdzeniem ponownego stosowania (wtórnej elaboracji) jest bicie: 1, gwiazdka, OF w kole, zarówna na 75,100 i 105 mm. Takie łuseczki też mają smaczek, bo mogły obskoczyć ze dwie wojny (I wś, 1920 i 1939), zreszta jest ich mniej niz rodzimego produktu, jak choćby szwedzkich 37 i 40 mm Boforsa.
Pozdr.
Napisano
asadniczo to nie bardzo rozumiem o co to halo,niczym dziwnym jest używanie w WP przejętego po Iwś szajsu różnych armii."

Chodzi o to, że w Wojsku Polskim haubic wz. 14/16 było 21 sztuk, a haubic wz. 14/19 ponad 900 ... Tak więc łusek z biciami do haubicy wz. 14/16 jest zdecydowanie mniej niż tych do wz. 14/19.

Jak do tej pory widziałem łuski polskiej produkcji z biciami 10Hb 14-16 tylko z zakładu Pocisk z rocznika 1924 różniące się partią produkcji. Te produkcji austriackiej z polskimi odbiorami to co innego, ale równie ciekawe.

Jeżeli Autor wątku będzie uprzejmy przepisać bicia ze swojej łuski, dowiemy się z którego rocznika ona jest.

Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie