Skocz do zawartości

Czeskie forum o górach

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie szukam czeskiego forum o górach - a konkretnie o Karkonoszach. Podczas porządków znalazłem 2 widokówki pokazujące miejsce gdzie podczas wojny był wywieziony mój ojciec z babcią. Chciałbym namierzyć te miejsce i odwiedzić. Na jednej z fotek jest budynek w którym mieszkali. Była to miejscowość Pommerndorf - dzisiaj czeska wieś Strażne obok Vrchlabi.
  • Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
http://www.google.pl/search?q=Str%C3%A1%C5%BEn%C3%A9+foto&hl=pl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qtwbT_STFdHz-gbz-YmqCg&ved=0CDMQsAQ&biw=1024&bih=608#hl=pl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=chata+Str%C3%A1%C5%BEn%C3%A9+&oq=chata+Str%C3%A1%C5%BEn%C3%A9+&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=21711l23056l0l23261l6l5l0l0l0l3l512l1465l4-1.2l3l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9cce287b836fbb3e&biw=1024&bih=608
Napisano

3 - napis na widokówce. Gasthaus - szukałem po tej frazie i niestety nic nie ma. A na pewno miłośnicy gór z tamtych okolic potrafili by zlokalizować. Wiem, że lokal znajdował się na górze - droga do niego to serpentyna.

Napisano
History

The first written mention of Pommerdörfl dates from the year 1754. The town has had mining operations since the mid-17th century, as there has been a miner settlement and a Pochwork to Keilbach above the old Silesian Trail. The name of the village derives not, as a legend claims from local founders, but from the mining activity.

Strážné is a small community; nearby towns are Friesovy Boudy (Friesbauden), Herlíkovice (Hackelsdorf), Hříběcí Boudy (Füllebauden), Husí Boudy (Gansbauden), Jezerní Domky (Teichhäuser), Krásná Pláň (Schöne Lahn), Lahrovy Boudy (Lahrbauden), Mlýnské Domky (Mühlberg) Well Výhlédach (Höhenschmiede), Přední Rennerovky (Vorder Rennerbauden), Seidlovy Domky (Seidelhäuser), Šestidomí (Sächsstädten) and Zadní Rennerovky (Hinter Rennerbauden).

http://en.wikipedia.org/wiki/Str%C3%A1%C5%BEn%C3%A9
Napisano
Sonic masz na fotce Mackelsdorf.

Ale i tak wielkie dzięki bo już będzie łatwiej :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 12:29 22-01-2012
Napisano
Liczba okien na parterze się nie zgadza, ale do tej pory nie raz budynek mógł być przerobiony...
Chociaż zdjęcie robione pod podobnym kątem, wydaj mi się że budynek z nowej fotki jest jakby krótszy... ale mogę się mylić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie