Skocz do zawartości
  • 0

Malutka miedziana czarka

gero

Pytanie

Napisano

Witam,jakis czas temu na terenie wyschnietego jeziora trafilo sie takie takie malutkie naczynie.Slyszlem od napotkanego rolnika ze pod koniec lat osiemdziesiatych po drugiej stronie isntniejacego wowczasz jeziora byly prowadzone wykopaliska archeologiczne i odkryto slady osady rybackiej z okresu kulrury Luzyckiej.Wydaje mi sie jednak ze moje znalezisko tak stare byc nie moze chocby ze wzgledu na metal z jakiego jest wykonane.Jesli ktos bylby w stanie w przyblizeniu okreslic okres powstania tego przedmiotu bede wdzieczny.Wymiary:wysokosc 35mm,srednica 30mm.Miejsce znalezienia to wies Gora w Wielkopolsce.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na mozdzierz raczej za male.Rolnik z ktorym rozmawialem twierdzil ze moze to byc obciaznik do sieci ale nie wydaje mi sie.W okolicy bylo bardzo duzo kawalkow glinianych naczyn,slady jak twierdzil moj przewodnik" po dawnych paleniskach i troche zelazstwa.Jedynym metalem kolorowym w okolicy bylo to cos i maly miedziany wisiorek ze sladami srebrzenia.Dodaje fotke pogladowa na wielkosc.

Napisano

Witam,jakis czas temu na terenie wyschnietego jeziora trafilo sie takie takie malutkie naczynie.Slyszlem od napotkanego rolnika ze pod koniec lat osiemdziesiatych po drugiej stronie isntniejacego wowczasz jeziora byly prowadzone wykopaliska archeologiczne i odkryto slady osady rybackiej z okresu kulrury Luzyckiej.Wydaje mi sie jednak ze moje znalezisko tak stare byc nie moze chocby ze wzgledu na metal z jakiego jest wykonane.Jesli ktos bylby w stanie w przyblizeniu okreslic okres powstania tego przedmiotu bede wdzieczny.Wymiary:wysokosc 35mm,srednica 30mm.Miejsce znalezienia to wies Gora w Wielkopolsce.

Napisano
Faktycznie moze byc to braz,kamforka" jest dziwnie ciezka jak na swoja wielkosc.Od spodu zrobilem mala ryske gwozdziem i pojawil sie blyszczacy zlotawy kolor,niestety nie jestem w stanie dokladnie okreslic jaki to metal.Co do wisiorka/suwaka to zeczywiscie podobienstwo uderzajace i sam juz nie wiem co to ale wyglada na dosc wiekowe.
Napisano
Kolego już Ci mówię...w Muzeum Archeologiczne Środkowego Nadodrza w Świdnicy widziałem to samo i mają to kolekcji i w miarę kompletne. Pani która oprowadzała mówiła, że kobiety nosiły takie wisiorki na szyi z perfumami?/wywarami?, aby zabić nieprzyjemny zapachu z ust. Tylko już nie pamiętam jaka klasa społeczna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie