Skocz do zawartości
  • 0

Ozdobny grot lub pojemnik?

Corleone

Pytanie

Napisano

W dniu dzisiejszym w okolicah Kątów Wrocławskich znalazłem taki oto przedmio.

Wymiary:
długość 12 cm
szerokośc - 3 cm
grubość 1,5 cm

Przedmiot przypomina ozdobny grot aczkolwiek jest pusty w środku.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak jak napisalo dwoch kolegów powyżej...po dokładniejszym wyczyszczeniu pojawia się złoty kolor i może być to element sztandaru.
Pojawia się więc kolejne pytanie. Z jakiego okresu może on pochodzić?
Napisano
http://www.ancientresource.com/lots/celtic-germanic-frankish/celtic-war-weapons.html
http://www.ancientresource.com/lots/greek/greek_weapons.html
Chyba bardzo interesujące trafienie, warto poszukać wokół.
Napisano
przedmiot składa się z 3 części: stożek grotu zrobiony jest z 2 części a szyjka osobno.
Opcja theurge jak dla mnie raczej odpada. Elementy ogrodzenia robione były i są w dalszym ciągu z pojedynczego elementu. Pomijając fakt, że grot był przyspawany do prętu.
Gdyby ktoś robił tego typu groty do płotu to jego firma z pewnością szybko splajtowała :)
Napisano
Dodam jeszcze, ze materiał z czego przedmiot jest zrobiony nie jest zwykłą blachą. Są 2 możliwości: miedź lub brąz. Metal ciężki i mocny
Napisano

W dniu dzisiejszym w okolicah Kątów Wrocławskich znalazłem taki oto przedmio.

Wymiary:
długość 12 cm
szerokośc - 3 cm
grubość 1,5 cm

Przedmiot przypomina ozdobny grot aczkolwiek jest pusty w środku.

Napisano
Biorąc pod uwagę sposób wykonania (wieloelementowość) przedmiotu z cala pewnościa można wykluczyć opcje, że jest to grot. Mysle ze to calkiem dobrze bo w Polsce wiązały by się z tym tylko kłopoty :-)

Obstawałbym za opcją STANa63.
Przedmiot zbyt misternie wykonany jak na element ogrodzenia - zwlaszcza ze te zazwyczaj byly odlewane tudzież kute. Natomiast idealnie pasuje do zwienczenia drzewca wlascnie jakiegos sztandaru. Do dziś mozna trafić na sztandary zwienczone podobnym kształtem.
Po wypolerowaniu był złoty, błyszczący... Szukałbym w ta stronę. Pozdrawiam
Napisano
Kol Corleone ma racje widzieliscie kiedys grot z blachy? Wszystkie byly odlewane Grot z blachy bylby zbyt pracochlonny i za mieki pzdr
Napisano
Czy jest wykonany z jednego kawałka materiału? czy szyjka na trzonek jest z osobno a stożek grotu" osobno. Bo tak mi to na zdjęciach wygląda.
Napisano
nie jestem do końca przekonany czy groty celtyckie czy tez te dużo późniejsze zbudowane były w ten sposób. Grot pusty w środku bylby jednorazowego użytku a jego tępe krawędzie nie spełniłyby swoich założeń

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie