Corleone Napisano 14 Styczeń 2012 Autor Napisano 14 Styczeń 2012 W dniu dzisiejszym w okolicah Kątów Wrocławskich znalazłem taki oto przedmio.Wymiary:długość 12 cmszerokośc - 3 cmgrubość 1,5 cmPrzedmiot przypomina ozdobny grot aczkolwiek jest pusty w środku.
Corleone Napisano 20 Styczeń 2012 Autor Napisano 20 Styczeń 2012 tak jak napisalo dwoch kolegów powyżej...po dokładniejszym wyczyszczeniu pojawia się złoty kolor i może być to element sztandaru.Pojawia się więc kolejne pytanie. Z jakiego okresu może on pochodzić?
numi5 Napisano 14 Styczeń 2012 Napisano 14 Styczeń 2012 http://www.ancientresource.com/lots/celtic-germanic-frankish/celtic-war-weapons.htmlhttp://www.ancientresource.com/lots/greek/greek_weapons.htmlChyba bardzo interesujące trafienie, warto poszukać wokół.
Corleone Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 przedmiot składa się z 3 części: stożek grotu zrobiony jest z 2 części a szyjka osobno.Opcja theurge jak dla mnie raczej odpada. Elementy ogrodzenia robione były i są w dalszym ciągu z pojedynczego elementu. Pomijając fakt, że grot był przyspawany do prętu.Gdyby ktoś robił tego typu groty do płotu to jego firma z pewnością szybko splajtowała :)
Corleone Napisano 16 Styczeń 2012 Autor Napisano 16 Styczeń 2012 Dodam jeszcze, ze materiał z czego przedmiot jest zrobiony nie jest zwykłą blachą. Są 2 możliwości: miedź lub brąz. Metal ciężki i mocny
Gniewkos Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 To w takim przypadku grot jako broń moim zdaniem tym bardziej odpada.pozdro!
viras Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 Kojarzy mi się z ozdobnym zakończeniem karnisza.
Corleone Napisano 14 Styczeń 2012 Autor Napisano 14 Styczeń 2012 W dniu dzisiejszym w okolicah Kątów Wrocławskich znalazłem taki oto przedmio.Wymiary:długość 12 cmszerokośc - 3 cmgrubość 1,5 cmPrzedmiot przypomina ozdobny grot aczkolwiek jest pusty w środku.
jan27 Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Biorąc pod uwagę sposób wykonania (wieloelementowość) przedmiotu z cala pewnościa można wykluczyć opcje, że jest to grot. Mysle ze to calkiem dobrze bo w Polsce wiązały by się z tym tylko kłopoty :-) Obstawałbym za opcją STANa63. Przedmiot zbyt misternie wykonany jak na element ogrodzenia - zwlaszcza ze te zazwyczaj byly odlewane tudzież kute. Natomiast idealnie pasuje do zwienczenia drzewca wlascnie jakiegos sztandaru. Do dziś mozna trafić na sztandary zwienczone podobnym kształtem. Po wypolerowaniu był złoty, błyszczący... Szukałbym w ta stronę. Pozdrawiam
obert8 Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 Kol Corleone ma racje widzieliscie kiedys grot z blachy? Wszystkie byly odlewane Grot z blachy bylby zbyt pracochlonny i za mieki pzdr
jan27 Napisano 18 Styczeń 2012 Napisano 18 Styczeń 2012 Czy jest wykonany z jednego kawałka materiału? czy szyjka na trzonek jest z osobno a stożek grotu" osobno. Bo tak mi to na zdjęciach wygląda.
Corleone Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Napisano 15 Styczeń 2012 nie jestem do końca przekonany czy groty celtyckie czy tez te dużo późniejsze zbudowane były w ten sposób. Grot pusty w środku bylby jednorazowego użytku a jego tępe krawędzie nie spełniłyby swoich założeń
Gniewkos Napisano 15 Styczeń 2012 Napisano 15 Styczeń 2012 Półprodukt,obróbka,gotowy grotznalezisko może być po pierwszym etapiepozdro!
Pytanie
Corleone
W dniu dzisiejszym w okolicah Kątów Wrocławskich znalazłem taki oto przedmio.
Wymiary:
długość 12 cm
szerokośc - 3 cm
grubość 1,5 cm
Przedmiot przypomina ozdobny grot aczkolwiek jest pusty w środku.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.