WWO292 Napisano 3 Luty 2012 Autor Napisano 3 Luty 2012 no jak ziemia odmarznie sprawdze jeszcze raz wielkie dzieki
WWO292 Napisano 4 Luty 2012 Autor Napisano 4 Luty 2012 i jeszcze takie kółeczko nie mogę w żadnej legendzie znaleźć. Pozdro.
WWO292 Napisano 4 Luty 2012 Autor Napisano 4 Luty 2012 tak wygląda z góry, miejsce to znajduje się na pagórku żadne źródło tam nie bije a i do rzeki kawał drogi
tyfus Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 staw, oczko wodne nie musi być powiązane z ciekiem wodnym. najczęściej jest to forma wykopana ręką ludzką.bywa też, że dawne dołki po wydobywaniu żwiru na potrzeby lokalne - z czasem wypełniały się wodą. to uwarunkowane mogło być wieloma względami - stan wód podskórnych, opady, sztuczne wypełnienie wodą przez człowieka.tak jak pisałem - trudno zweryfikować to, bez rozeznania w terenie. może to również być zwykłe zagłębienie w terenie, możliwe też, że sztucznie stworzone, ręką ludzką.
sonicsquad Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 Witam. Podłączę się do tematu. Czy dobrze rozumiem, że ten kwadracik koło kościoła oznacza cmentarz?I jedno jeszcze pytanko. Co można rozumieć przez stwierdzenie, że w okolicy znajdował się wiatrak". Czy chodzi tu o młyn napędzany wiatrem? Pozdrawiam Sebastian.
woytas Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 Wiatrak to generalnie urządzenie do mielenia zboża.A kwadracik do cmentarz
kapuchy Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 woytas - niekoniecznie, bo też często był wykorzystywany do pompowania wody, wyciskania oleju, mielenia tytoniu, drewna itd.
sonicsquad Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 A w jaki sposób był ten wiatrak oznaczany?
sonicsquad Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 Dzięki. W źródle opisane jest, że w skład wchodziły sklepy, szkoły oraz wiatrak. Nigdzie nie mogę tego oznakowania dostrzec. Ma ktoś może mapę zachodnich oraz południowych okolic Wrocławia z okresu 1830 - 1880? W naszych zasobach map nie mogę odnaleźć.
woytas Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 Sonic dostaniesz gratisa - ale dosyć ciężkiego. Zapcham Ci skrzynkę :PA o wiatrakach napisałem generalnie - ale oczywiści Kapuchy miał rację :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 20:20 03-04-2012
sonicsquad Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 Woytas dzięki za plik. Teraz wieczorkiem będę miał co robić :)Jeszcze jedno pytanie. Co mogły oznaczać te znaki oznaczone na czerwono?
sonicsquad Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 Zdjęcie przedstawia okolicę wskazaną na poprzedniej rycinie jako pierwsza z prawej. Czy jest szansa na to, że to jest to o czym myślę" :)
sonicsquad Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Witam. Odnalazłem ten Windmühle, lecz niestety w miejscu gdzie kiedyś stał, teraz wyrósł piękny 4 kondygnacyjny budyneczek... :( Dzięki za pomoc.
macbaton Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Tak przeglądam sobie załączony fragment mapy i coś mi nie pasuje. Wg mnie jest to kapliczka z osobnym grobem. Załączam wycinek legendy mapy z 1935r
tyfus Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 no to nijak się ma do twojej teorii :)1 - krzyż lub figura religijna2 - wiatrakzauważasz różnice ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.