Skocz do zawartości
  • 0

Nożyce

korki09

Pytanie

Napisano

Witam,
Jakiś czas temu trafiły mi się takie nożyce, w oryginalnej farbce.

Sygnowane GERLACH WARSZAWA 1935 ( z koroną) oraz odbiorem KZT w kółeczku, wszystko widać na zdjęciach.

Proszę o pomoc w ustaleniu ( w miare możliwości) co to za model , na czyim wyposażeniu były?

oraz co oznacza ten odbiór KZT?

Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam,
Jakub.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wszystko możliwe fancik ma swoje lata...ale współcześnie używa się raczej zwrotu ZKP - Zakładowa Kontrola Produkcji....
Napisano
Też kombinowałem w tę stronę lecz odbior jest KZT , a nie ZKT w innej kolejnosci niz podales honker to nie ma za bardzo sensu:) ale pewnie chodzi o cos podbnego z tym odbiorem.
Napisano

Witam,
Jakiś czas temu trafiły mi się takie nożyce, w oryginalnej farbce.

Sygnowane GERLACH WARSZAWA 1935 ( z koroną) oraz odbiorem KZT w kółeczku, wszystko widać na zdjęciach.

Proszę o pomoc w ustaleniu ( w miare możliwości) co to za model , na czyim wyposażeniu były?

oraz co oznacza ten odbiór KZT?

Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam,
Jakub.

Napisano
Masz nożyce wz.35, polskiej produkcji (jak zapewne wiesz), wzorowane na identycznych nożycach austro-węgierskich z I wojny światowej (czasami nie da się odróżnić jak są w stanie wykopkowym i nie widać sygnatur). Niestety nie wiem co oznacza symbol KTZ (gdzies o tym czytalem, ale teraz zabij, nie pamietam...), chętnie się dowiem.
Nożyce używane w IIRP przez saperów (pionierów) a także wyznaczonych strzelców w drużynie piechoty (ale tutaj juz dokladnie nie wiem na jakich zasadach). Przenoszone w specjalnym brezentowym pokrowcu obszytym skórą, zakładanym na pasie głównym za bagnetem w miejscu łopatki.
Ogólnie to:
Fajny fant Kubo :)
Napisano
No właśnie nie klasyczne.
Ten wzór został zapoczątkowany w armii Austro-węgierskiej i przyjęty później w WP na wyposażeniu saperów.
Zajrzyj do wątku Saper wrzesień 1939" w dziale Wojsko Polskie II RP.

Produkowany także przez AS(czy ktoś ma dokładniejsze dane na temat tego producenta?)
Napisano
por.pil.020 - dzięki Radku:) pozostaje kwestia odbioru KZT i będę w 100% Happy:) może kiedyś gdzieś przy okazji się dowiem:)

TRAPER555555- nie pytałem do czego służa bo to raczej logiczne, ale dzięki za wypowiedz w temacie:)
Napisano

Tak wygląda pokrowiec na takie nożyce:

Skąd przyjęto że to wz 35? Widziałem gdzieś takie nożyce sygnowane AS 1934 o ile mnie pamięć nie myli.

KZT? - zaraz mi się przypomnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie