Skocz do zawartości
  • 0

Łyżeczki

mike1006

Pytanie

Napisano

Witam, chciałbym dowiedzieć się nieco na temat owych łyżeczek, czy ktoś ma jakiekolwiek pomysły skąd pochodzą, jakie datowanie etc?
pozdrawiam

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym dowiedzieć się nieco na temat owych łyżeczek, czy ktoś ma jakiekolwiek pomysły skąd pochodzą, jakie datowanie etc?
pozdrawiam

Napisano

W tym wypadku BM oznacza Biały Metal.Nie spotkałem się nigdy z wyrobami tak sygnowanymi po wojnie.Poproszę przykład.Pzdr"

Stock - Załączam fotkę z powojennego zestawu łyżeczek firmy WOLMET. :-)

Też mnie to zdziwiło.

Napisano
Pierwsza - polskiej przedwojennej produkcji.BM - biały metal, Fraget ---> http://pl.wikipedia.org/wiki/Fraget .Stylizowane inicjały właściciela.Pzdr
Napisano
Skrót BM wcale nie musi oznaczać iż przedmiot jest przedwojenny, stosowano go jeszcze bodaj do `52 lub `56 r. i nie tylko na polskich wyrobach..

Należy rozpatrywać pod kątem konkretnego wzoru zastawy aby sprawdzić czy przedwojenna..

pozdro.
Napisano
podejrzewam, że w tej chwili ciężko będzie sprawdzić konkretną zastawę( jeśli chodzi o 1 łyżeczkę )
Co do drugiej, wiadomo co oznacza owa liczba 90?
łyżeczki pojawiły się" w domu zaraz po wojnie. W tej chwili nie wiadomo gdzie były wcześniej. I Czy w ogóle były..Przynajmniej tyle mi wiadomo..
Napisano
Widziałem łyżeczki bodaj produkcji HeFra tak bite..
Kowalinho miał w swoich zbiorach powojenne przedmioty bite BM".

BM to nie jest Biały Metal tylko Britanniametal, Biały Metal dla tego typu produktów to stwierdzenie potoczne.

Wsytępuje głównie na alpace i platerze, nie występuje np. na cynku, cynie, srebrze dlatego nie określa jednoznacznie wszystkich iałych metali".

dla przykładu:
http://www.quicksales.com.au/community/help-needed-please-james-deakin-coffee-pot/428747

on the base M1535 under that is 3 further down is L also EPBM I have found out that that means Electro Plated Britannia Metal.
I will try to upload pics now."

pozdro.
Napisano
liczba 90 oznacza grubą, 36 mikronową powłokę srebra, nakładanego galwanicznie.....oczywiście wg mojej skromnej wiedzy :)
Napisano
mike1006, w przypadku Frageta da się wiele zastaw porównać i wydatować, bo to BDB znana firma nie tylko w Polsce..

twoja łyżeczka jest na pewno przedwojenna, bo po wojnie nie wyrabiano zastawy opatrzonej monogramami i inicjałami, poza tym zastawy tego wzoru też raczej nie..

Natomiast sama punca BM na przedmiocie nie przesądza o jego datowaniu na pre-1939.
pozdro.
Napisano
Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi i za takie zainteresowanie.
Podsumowując, pierwsza łyżeczka - przedwojenna, sygnowana prywatnymi inicjałami - do namierzenia dokładniejsza data.
druga łyżeczka to faktoria WFM i czas też przedwojenny.
Trzecia - rosyjska raczej powojenna
Dziekuje serdecznie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie