Skocz do zawartości
  • 0

Pasek do spodni

Manierkarz

Pytanie

Napisano

Witam !
Ten oto pasek dostałem od dziadka, który służył w lotnictwie morskim w latach 1955-1958 ( dostał ten pas w wojsku ).
W jednym z tematów znalazłem identyczny pasek opisany jako pas żołnierza radzieckiego.
Czy jest to pasek drugowojenny czy też powojenny.
Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A to mamy ciekawostkę, gdyż Dziadek go używał w latach 50 a był zwykłym marynarzem.
Mówił, że zakładał go na służbę i nosił go,gdy w 1956 roku patrolował Gdynię ( strajki ).

Pozdro
Napisano
Pas jest wzmocniony nitami co mi wygląda na lata osiemdziesiate . Ale jeżeli Pana Dziadek mówił , że używał tego pasa w latach pięćdziesiątych to tak napewno było .
Napisano
pasy tego typu były noszone do munduru wyjściowego przez żołnierzy oraz oficerów jednostek nadwiślańskich msw .nie słyszałem by były na wyposarzeniu marynarki.
Napisano

Sory, że odświeżam kotleta ale nie ma co robić nowego wątku.
Mam pytanie:
Na zdjęciu widnieje pas mojego śp.Dziadka.Używał go w latach 1955-1958.Służył w stopniu marynarza i tu pojawia się pytanie:
Był to pas dla szeregowców,gdyż na znanym portalu aukcyjnym są takie pasy opisywane jako oficerskie.
PS: Takie pasy były już produkowane w latach 40'tych ?
Pozdrawiam

Napisano

Witam !
Ten oto pasek dostałem od dziadka, który służył w lotnictwie morskim w latach 1955-1958 ( dostał ten pas w wojsku ).
W jednym z tematów znalazłem identyczny pasek opisany jako pas żołnierza radzieckiego.
Czy jest to pasek drugowojenny czy też powojenny.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie