Skocz do zawartości
  • 0

Otwieracz do konserw

DamianosSs1

Pytanie

Napisano

Witam
Czy to możliwe by to był otwieracz do konserw z czasów pierwszej wojny? Jak widać z prawej strony ma nawiniętą dookoła blachę, była na całej długości ale się po prostu wykruszyła... Trafiły mi się takie 2 sztuki w 2 okopach...
Z góry dzięki za jakieś info

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W latach 70tych i 80-tych,były również w sprzedaży na wolnym rynku ,tylko w niewielkiej ilości.Gro tych puszek szło jednak na eksport.Firma ,która je wysyłała za granicę jak dobrze pamiętam nazywała się animex.Jako dziecko pamiętam jej smak do dziś.U mnie w domu pojawiała się średnio raz w roku najczęściej na święta.Do każdej z puszek był właśnie taki kluczyk.Konserwa była otwierana z boku wzdłuż żółtego paska[nie widać tego na tym zdjęciu].

Napisano

Witam
Czy to możliwe by to był otwieracz do konserw z czasów pierwszej wojny? Jak widać z prawej strony ma nawiniętą dookoła blachę, była na całej długości ale się po prostu wykruszyła... Trafiły mi się takie 2 sztuki w 2 okopach...
Z góry dzięki za jakieś info

Napisano
Na wolnym rynku" używajmy języka z tamtego okresu spod lady",od tyłu",na zapleczu....
maro20 Pewexy to nie GS-y ja nie byłem godny tych progów.
Ale nie prowokuj do dyskusji bo to dział Identyfikacja.
Pzdr.
Napisano
To bardzo popularny jednorazowy otwieracz używany do oddzierania płaskiego wieczka lutowanego stykowo do krawędzi puszki np. z sardynkami, albo odrywania wąskiego paska blachy naciętego na obwodzie większej puszki w odległości kilku do kilkunastu mm od krawędzi z zawalcowanym denkiem.
Takie kluczyki były przy każdej puszce tego systemu otwierania – wypartego dopiero w ostatnich latach przez puszki z oddzieranym naciętym wieczkiem i przynitowanym uchwytem oczkowym (Jak w puszkach z piwem). Czy były używane już w I-ej wojnie światowej nie mam pewności, ale przed II-gą wojną już na pewno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie