Skocz do zawartości

Oznaczenie na mapie.

GEORG101

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj przeglądając mapę mojej okolicy,szykując trasę na weekendowe poszukiwania,znalazłem takie oznaczenie na mapie.
Czy może to oznaczać grodzisko czy zwykłą skarpę lub górkę.
Będę wdzięczny za sugestie.

Napisano
burgwall - można tłumaczyć : ściana zamkowa, mur zamkowy

może pozostałości czegoś o tym charakterze ?

http://www.google.pl/search?gcx=w&q=burgwall&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=Ti&biw=1356&bih=634&sei=s4DmToj5Lcae-QbVtvy4BQ

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 23:31 12-12-2011
Napisano
To mnie kolego zaskoczyłeś..nic mi nie wiadomo o dawnej budowli o takim charakterze.Na pewno ciekawość zwycięży i wybiorę się w to miejsce.
Napisano
w dole widać rzeczkę w wykopie. powyżej niej, prawdopodobnie na wzniesieniu, usypano wał - jego kształt wskazuje na zamierzone działanie - natura raczej nie tworzy takich kompozycji. wał może być ziemny.

z tego co widzę, wszystko znajduje się w lesie. bycć może po tylu latach, ta forma uległa degradacji.

jak najbardziej udałbym się zobaczyć to miejsce z czystej ciekawości i chęci weryfikacji/aktualizacji :)
Napisano
Chyba nie wytrzymam do weekendu,w tygodniu na pewno tam wyruszę.Dziwie się bo z historycznej lektury nic mi nie wiadomo o takim charterze tego miejsca ale ewidentnie z zarysów oznaczenia,ludzka ręka brała udział w kształtowaniu tego miejsca.Po rekonesansie dam znać jak wygląda to w realu,może porobię zdjęcia.
jeszcze raz dzięki za ciekawe informacje.
Napisano
to słoneczko" w środku ?

to pagórek, wzniesienie - nie musi być bardzo wysokie.

ta czarna kropka i opis 158 - to punkt wysokościowy/kota.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:05 13-12-2011
Napisano
Przeglądałem mapy Google i żadnych zarysów nie widzę..
Ale tak jak pisałem w tygodniu wybiorę się na ta miejscówkę.
Na pewno zdam relacje z terenu w formie słownej jak i fotografii.Jeszcze raz dzięki a miałem problem gdzie wybrać się następnym razem..A tu taka niespodzianka niedaleko domu..
Napisano
Chyba jednak wersja nr 2.Z oznaczeniami skarp już się spotkałem i chyba będzie to jakiś kopiec.Tak jak pisałem wcześniej , osobista wizyta na tym miejscu rozwieje domysły.
Kolego macbaton neodyma chyba nie będę brał:)
Napisano
Witam
W mojej okolicy takich słoneczek na mapie jest kilkanaście (wersja nr. 2 tyfusa słoneczko podłużne),wszystkie mam sprawdzone,tak zaznaczano miejsca w których kiedyś stały budynki,domy a w chwili sporządzania mapy znajdowały się ruiny.
Chodzę po takich miejscach do dziś i zawsze jest to samo tj.cegły,resztki porcelany,potłuczone szkło,no i to co najważniejsze monetki,guziki i kolorowa drobnica.
Pozdrawiam
Napisano
Kolego JAZON75,
podejrzewam,że oznaczenie na mojej mapie będzie jednak oznaczać kopiec,tym bardziej ,że w pobliżu znajduję się grodzisko.Raczej cegieł czy pozostałości po XIX-wiecznych ruinach raczej się nie spodziewam.Już bym tam pojechał ale czas nie pozwala.Może uda się w niedziele.Mam nadzieje,że będzie to ciekawa i owocna wycieczka.
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie