Czlowieksniegu Napisano 7 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2011 30 kilogramów dynamitu z okresu II wojny światowej znaleźli w środę popołudniu robotnicy podczas prac remontowych przy ul. Kościuszki w Sopocie. Na miejsce ściągnięto policyjnych saperów, którzy zabezpieczyli a następnie wywieźli znalezisko na poligon. Na blisko godzinę ulica została całkowicie wyłączona z ruchu. Zdjęcie materiałów wybuchowych zamieścił w serwisie Kontaktu 24 Reporter 24 Papug.http://kontakt24.tvn.pl/temat,dynamit-sparalizowal-ruch-w-sopocie,159115.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 7 Grudzień 2011 Share Napisano 7 Grudzień 2011 żenada.trotyl mozna palic walic młotkiem i ........nic!Nie dziwie sie pismakom ale saperzy,policja?Jest to normalny materiał tak samo niebezpieczny jak wiadro piachu.Bez zapalnika ani rusz:} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 7 Grudzień 2011 Share Napisano 7 Grudzień 2011 Zamiast rozpalić ognisko i wszystko spalić na miejscu to zablokowali ulecę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwy_x Napisano 7 Grudzień 2011 Share Napisano 7 Grudzień 2011 jacy wszyscy mądrzy:) ciekawe jak by pod twoim domem ktoś wykopał takie cuda, a policjant po przyjeździe powiedział by np: e tam po co wzywać służby i ewakuację robić, podpalę to i za 15 min będzie po problemie" pewnie byś mu ogień zapodawał jeden z drugim co? policja nie jest od myślenia tylko od egzekwowania prawa i działania zgodnie z procedurami i tak właśnie zrobili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 Dynamit-ziemia okrzemkowa plus nitrogliceryna,jaka jest tego trwałość ?,film ¨Cena strachu ¨ się kłania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 abcd - zerknij na fotkę i będziesz wiedział, że to trotyl. Gdyby tam była nitrogliceryna to oglądałbyś dziurę po wybuchu. Spostrzegawczość się kłania :)Siwy_x - jak zgłosiłem niewypał to koleś ze straży miejskiej wrzucił go do samochodu i pojechał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 @maro20,poczytaj karty charakterystyki tegoż materiału wybuchowego a potem pisz.Dostępne na stronie Nitrochem-u. Błądzisz i wprowadzasz w błąd innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 13 Grudzień 2011 Share Napisano 13 Grudzień 2011 Siwy_x w tym kraju jest jak jest bo właśnie tak niewielu ludzi jest od myslenia.Jak napisaleś policja nie jest od myślenia"własnie mi to uświadomiłeś bo czasami o tym zapominam.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 13 Grudzień 2011 Share Napisano 13 Grudzień 2011 widzisz Karabin skłoniłes mnie do rozszerzenia swojej wypowiedzi.Trotyl jako materiał wybuchowy jest trwały,malo wrażliwy na uderzenia m u s i byc odpalany za pomocą detonatorów, jest stosunkowo bezpieczny w przechowywaniu.Tyle mądrzejsi np.wikipedia. Jeżeli zwracasz komus uwagę że błądzi to najpierw przeczytaj ze zrozumieniem moja wypowiedz.Chodziło mi o to że sam materiał bez splonek lontów itp jest naprawde dość bezpieczny i jego usuwanie nie wymaga takiego cyrku jaki miał miejsce w Sopocie.Nie wiem czy wiesz ale był to materiał składowy budowanych mostów.Umieszczano go w newralgicznych punktach konstrukcji /na wypadek wojny,lata 50-te/aby mozna było w dogodnym momencie taki most wysadzić.Czy dalej będziesz twierdził ze jest to materiał w każdej sytuacji bezpieczny?Niebezpieczny robi się wtedy gdy dorwie sie do niego osoba wiedząca jak go wykorzystać np w niecnym celu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 13 Grudzień 2011 Share Napisano 13 Grudzień 2011 Jeśli uważasz że wiki wie lepiej od producenta i jest mądrzejsze od kart charakterystyki tegoż materiału to trwaj nadal w błędzie,jest mi to zupełnie obojętne:) Co do przedstawienia związanego z podjęciem materiałów to faktycznie przesadzają .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.