james443 Napisano 4 Grudzień 2011 Autor Napisano 4 Grudzień 2011 WitamW jaki sposób wyczyścić tą menażke do czystej miedzi ? Jest jakis odpowiedni środek chemiczny lub tym podobne ?
aro75 Napisano 4 Grudzień 2011 Napisano 4 Grudzień 2011 Do czystej miedzi ??? to moim zdaniem świętokradztwo ja bym zostawił ją taką jaka jest, ale jak kto lubi.
Tomasz70 Napisano 4 Grudzień 2011 Napisano 4 Grudzień 2011 Kiedy prawie 20 lat temu Bogusław Perzyk poradził mi żebym podobną menażkę (była cała okopcona, z nalotem ciemnej patyny) oczyścił szczotką mosiężną na wysokoobrotowej wiertarce - byłem pełen niepokoju, czy się uda.Udało się. Ale ta na zdjęciu też ma swój urok, więc co kto lubi...Z całą pewnością odradzam stosowania kwasów i czyszczenia do czystej miedzi - nie będzie ładnie wyglądało.
Cyrograf15 Napisano 4 Grudzień 2011 Napisano 4 Grudzień 2011 Ja bym to namoczył w jakiejś ropie lub czymś podobnym i ręcznie czyścił włókniną. Wtedy ścierasz ile ci pasuje, szczotka na wiertarce może zatrze bicia ale jest zdecydowanie szybciej.Wojtek
Barson1 Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Można tez pasta polerska + filcowe kółeczko na wiertarce.
wiktoro98 Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Do czystej miedzi to możesz na imadle wygiąc.Ta ma zdecydowanie swój klimat,a jak wydżerz do czystej miedzi to będzie sie świecic jak za przeproszeniem psu jajca.Pzdr.
james443 Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Napisano 5 Grudzień 2011 Przekonaliście mnie ;) nie ma to tamto.. pozostawie ją w takim stanie w jakim jest. Miałem ją prostować ale stwierdziłem ze zostawie ją taką jaka jest. Pozdr. James443
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.