Skocz do zawartości
  • 0

Nowy samolot/samoloty

DES

Pytanie

Napisano
Witam! Nowe trafienia, tym razem powierzchniowe. Kilka elementów charakterystycznych (szczególnie nr1) więc nie powinniście mieć problemu jaki- z uwagi na dotąd niewielkie zainteresowanie samolotami- ja mam.
Niekoniecznie interesuje mnie przeznaczenie poszczególnych części- raczej z jakiego samolotu/samolotów pochodzą.
Pozdrawiam!

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hehe- szukałem tego w lesie, bo nie mam mozliwosci niczego zabrać.
Żebyście widzieli minę myśliwego, jak mnie spotkał a ja siedzę ze szczotka drucianą i wiertarką akumulatorową i czyszczę w lesie blachy...
Zdecydowanie uznał mnie za świra...

Fl na razie brak. Ale jeśli ktoś na dotychczasowych zdjęciach znalazł miejsce gdzie powinny się znajdować, to proszę o wskazanie.
Napisano
Witam! Nowe trafienia, tym razem powierzchniowe. Kilka elementów charakterystycznych (szczególnie nr1) więc nie powinniście mieć problemu jaki- z uwagi na dotąd niewielkie zainteresowanie samolotami- ja mam.
Niekoniecznie interesuje mnie przeznaczenie poszczególnych części- raczej z jakiego samolotu/samolotów pochodzą.
Pozdrawiam!
Napisano

Nr 8-19
10- wnętrze słuchawek.
11, 12- obudowa uszu" w słuchawkach.
18- resztki klapki.
15- napis Argus 16"

Napisano

Nr. 20-30
20- przegub cięgła i resztki cięgła?
30- jak wyżej- cięgło z dwoma przegubami na końcach, ale stalowe.
29- jakby klapka do zamykania wylotu czegoś. Pasuje średnicą do numeru 17.
23- cienkie aluminium, raczej wnętrze.

Napisano

Nr. 38-39
38- znalezione trochę dalej, wygląda jak resztka aluminiowej skrzynki do MG, ale w dziwnym kolorze.
36- zaślepka aluminiowa, wkręcana z mosiężną śrubą ustalającą.

Napisano

Nr 38-39
38- cienkie aluminium, raczej wnętrze.

Jeśli chcecie abym coś zmierzył, dodał lepsze zdjęcia...

Napisano
dobrze byloby jakbys znalazl na tych elementach jakies bicia

prawie wszystkie elementy niemieckich samolotow byly numerowane ( literki Fl + numer )

jesli to bracia ze wschodu sie rozbili to tez moze jakies ichnie literki sie znajda

charakterystyczne bywaja elementy elektryczne (wtyczki itepe.)

takie informacje pewnie by sporo ulatwily

pzdr
Napisano

No,no A co tu kombinować przecież rozwiązanie już znalazłeś.

Kolejna podpowiedz;

Skorzystaj z wyszukiwarki postów forum Odkrywcy --> szukaj użytkowników w moich postach znajdziesz odpowiedz.

Spójrz na załączony skan z katalogu części Twojego samolotu.

Miłej zabawy ;-)

Napisano
Dziękuję za wskazówkę. Skoczę dzisiaj do lasu podejrzeć literki i wrzucę fotki nowych znalezisk. Wyszła rakietnica (ale w strasznym stanie) i obok kawałek pilocika spadochronu. Chyba pilota?
Napisano
:)) tak to jest jak czlowiek nie poczyta wszystkiego, przepraszam nie zauwazylem ze jedna z czesci jest opisana

DES, Woodhaven dobrze prawi, masz juz napis -> masz trop

pzdr
Napisano
Woodhaven- wielkie dzięki!
Przekopie się przez te 100 stron Twoich postów :-)
Czy jest jakaś publikacja, którą mógłbym się posługiwać w identyfikacji- właśnie z numerami części?
Cały pic" polega na tym, że na tym terenie leży już chyba trzecia zabawka.

Czyli są to żebrowania" wzmacniające konstrukcję skrzydła w okolicach klap.
88- Ju?

Czy istnieje wiarygodna publikacja na temat rakietowych pocisków lotniczych Panzerblitz? Przeszukałem BARDZO dokładnie internet i znalazłem wiele sprzecznych informacji.
Co ciekawe wersji, jaka była przy 190 nie ma nigdzie- ani w opisach, ani na zdjęciach. Nie zgadzają się typy silników, fakt dodania osłon aero itp... Gdzie szukać?
Napisano

Już dawno to zrobiłem :-) Tylko, że z tego co się dowiedziałem Argus robił instalacje do wielu typów silników.

Ale oto z pokrzywionej części wyszła taka piękna tabliczka!

Napisano

Oraz takie oto świetne numery:

88(poziomo) dłuższy odstęp i 513 - 215 .(na środku) 13
oraz to samo ale po kropce 17

Jeśli chodzi o Argusa" to udało się odczytać całość:

NW 16 ARGUS >"

Napisano
piekna :)

nie mam pojecia co to ale z napisow i ukladu tych znakow na dole ta tabliczka opisuje polozenia jakiegos przelacznika trojpozycyjnego

smar, cos z pompa(?), przelacznik

do lewego zbiornika, polozenie neutralne, do prawego zbiornika

super fanty samolotowe :) szukaj numerkow FL na tych gratach..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie