Ewen1 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Nie wiem, czy chodzi o ten kadr, ale na nim również widać jakieś obiekty po lewej i prawej stronie. Po lewej to raczej jakiś barokowóz (może z narzędziami). a po prawej ??? Ale to nie Blizna - za szeroko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Tutaj to samo miejsce z innego ujęcia i z innym ładunkiem na wózku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 To pierwsza fotka z tego topica. Za statecznikami (po prawej) widać jakby zarys budynku z oknem (ciemny prostokąt). Nijak nie mogę tego dopasować do Blizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 ... i prawdopodobnie to samo miejsce z innego ujęcia. Wydaje mi się, że za bramą tory wyraźnie skręcają w lewo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 To przy bramie to przyczepka. Może to być taka miniwartownia. To przy niej jest ta palarnia, żołnierze często tam przesiadują, czasem widać hełmy na ziemi, albo karabiny w kozłach.Z lewej strony hutu coś w rodzaju barakowozu bez kół, jeszcze bardziej w lewo widoczny na innych kadrach następny.Po prawej stronie hutu ten magazyn. Tyle obiektów jest na pewno.Zacząłem opisywać te kadry, które pokazują lewą stronę toru z przecinkami, bocznicami wąskotorówki itd. , ale już dzisiaj nie zdążę, bo późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kucek Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Witam!Widzę że nadal maglujecie temat Blizny. Fajnie.Co do Pana Olka to do jego opowieści należy podchodzić z ostrożnością.Pozdawiam z UKmirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 14 Luty 2007 Autor Share Napisano 14 Luty 2007 WitamJarek zwróć uwagę na kadry, kiedy chyba dwaj goście wypychają z bocznicy z lasu skorupe ogona, widać w tle wejście do następnego huta. Teraz nie wiem czy później widać następny po tej samej stronie, czy to ten sam: jest takie ujęcie już pod koniec montażu:widać szczelinę miedzy dwoma częściami kadłuba, ale przez nią w tle widać kilku żołnierzy biegnących- (dziwne, ale jakaś panika była, coś się musiało stać). Widać, że biegną do wejścia do huta. Ciekawe też są małe nasypy ziemne między torami kolejki. Nie wiem czy pamietasz, ale takie widzieliśmy przy rozwidleniu kolejki na trzy linie w strefie magazynowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 Rzeczywiście na końcu tych bocznic prawdopodobnie są jakkieś hutsy, ale raczej trzeba sie ich domyslać. Też zwróciłem uwagę na tych biegnących gości. Ale oni raczej biegli, bo coś tam atrakcyjnego usłyszeli albo zobaczyli, a biegli w stronę tej drugiej przyczepy czy barakowozu. Gdyby to była panika, to objęła by wszystkich obecnych. Zadnych nasypów się nie dopatrzyłem, natomiast jest tam obok torów sieć dróg kołowych. CZyli transport był zdublowany, jak w Bliźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 No i po kilkakrotnych próbach załadowania zdjęcia zjeżyłem się , i to nie na żarty. Ciągle pokazuje mi za duży rozmiar zdjęcia. Ukłony dla admina: sorry, ale zamieszczanie zdjęcia wielkości znaczka pocztowego w tym przypadku naprawdę mija się z celem. Może prześlę te jpgi komuś, kto się lepiej zna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 Prześli mi je proszę, a ja je skompresuję i wstawię na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 OK, jutro.Przed chwilą skończyłem oglądać po raz kolejny ten film.Rzeczywiście jest hut, z którego wyjechała rakieta. Stoi z lewej strony, prostopadle do tego głównego na pierwszym planie. To do niego biegną ci żołnierze.Ponadto jest jeszcze jeden barakowóz, a raczej chyba auto z dużą budą z tyłu. Stoi głębiej w lesie, równolegle do toru głównego. Jest jeszcze czwarty tor zaczynający się równo w bramie , odchodzi w lewo za palarnią, tak więc jest trochę głębiej schowany. Na przecince obok torów stoi chyba głowica rakiety bez osłony(tej beczki) ustawiona pionowo, a za nią może meillerwagen, ale tu głowy bym nie dał. Coś tam stoi.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 Grek - dzięki za materiał. Niestety, na razie nie mam Corela i nie mogę z tym nic zrobić. Ale mam inne pytanie. Fotka obok przedstawia Waltera Frentza prawdopodobnie w Bliźnie.Co to za obiekt na dole po lewej. Chyba okrągły, chyba betonowy i ma w środku jakąś prowadnicę czy coś w tyn rodzaju.Co to może być ? i gdzie to mogło być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 Pojęcia nie mam. Może to być podstawa pod te mniejsze radary, albo pod jakieś działko opl. Te rzeczy były w środkowej części poligonu, w pobliżu square platform.Spróbuj gdzieś otworzyć, może w jakiejś kafeji. W ostateczności możesz dać adres na priva, to podeślę płytkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojwoj Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 Grek, nie możesz powiesić tych fotek na jakimś darmowym serwerze np. photobuckecie? Jak chcesz, to ja to zrobię, wrzuć fotki na majla, moga być dowolnie duże.wojciech.maka@gazetapomorska.plWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 Wczoraj próbowałem wysłać 2 zdjęcia, przez pół godziny nie przeszła nawet połowa, więc zrezygnowałem.A propos Frentza, niedawno wyguglowałem stronkę o nim, której jakoś przedtem nie zauważyłem.Jest po niemiecku, ale to chyba najbardziej kompetentne źródło , jeśli chodzi o jego zdjęcia i filmy. Jak będę w domu, to dam linka. Więc może ktoś kumaty po niemiecku zapyta się tam, co się stało z tym kolorowym filmem dla Hitlera z Blizny, i czy ewentualnie można go kupić. Bo byłoby to super źródło informacji. Ja po niemiecku nicht fersztejn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 http://www.walter-frentz.de/main.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 18 Luty 2007 Autor Share Napisano 18 Luty 2007 Jarek a może byś odchudził fotki w Irfanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 18 Luty 2007 Share Napisano 18 Luty 2007 Już wysłałem do wojwoja jpgi, udało mi się skompresować, tak że przechodzą przez serwer pocztowy bez bólu. Ale tradycyjnie w niedzielę wieczór pooglądałem jeszcze raz ten film. Sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana. Bo torów tam jest mnóstwo z lewej strony. Tor, który odchodzi w bramie w lewo w okolicach palarni, (widać go w poście ewana z 13.02.07, 20.51), skręca w lewo w przecinkę, ale łączy się też z tymi torami do lewego hutsu. Ale jest jeszcze jedna odnoga skręcająca w lewo. Tego nie będzie w tych fotach wysłanych, bo dopiero dzisiaj to zauważyłem i zrobiłem zrzuty . Trochę namąciłem z tymi torami, ale ich układ jest o wiele bardziej skomplikowany. Co dowodzi zresztą moim zdaniem, że nie jest to Blizna.Teraz trochę legendy do tego, co wysłałem: na niebiesko zaznaczone tory, czerwone drogi. W żółtym prostokącie obiekty typu zwrotnica, barakowóz czy auto w lesie, pojazd stojący na skraju drogi. Pomarańczowe kreski to przecinka. Biały hut prostopadły z lewej strony.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 19 Luty 2007 Autor Share Napisano 19 Luty 2007 WitamNo jeżeli to nie jest Blizna, to trzeba zweryfikować wiele spraw. Sam fakt, że jest dość skomplikowany system dróg i torów jeszcze nie świadczy,że to nie jest Blizna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 Oooo... widzę, że nie jestem osamotniony w teorii, że to nie Blizna :)W/g mnie należy ustalić fakty, które świadczyłyby, że to Blizna, bo jak dotąd są tylko przesłanki świadczące, że to nie Blizna.@grek, czy możesz przesłać mi również te fotki na PW ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 19 Luty 2007 Autor Share Napisano 19 Luty 2007 Jeżeli przyjmiemy że to nie jest Blizna, to co? W grę wchodzi w zasadzie Heidekraut, Penemunde, albo jakaś całkiem inne miejsce, gdzieś w Europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 A Przeczytajcie Koledzy to: http://www.baszta.webd.pl/nuke/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=66&pageno=1Tylko nie zniechęcajcie się na początku, bo najważniejsze jest na następnych stronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 A potem jeszcze to: http://www.baszta.webd.pl/nuke/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=75&pageno=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 Mamy dowód, że V-2 przewożono jednak w częściach. Niewykluczone, że również do Blizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 i jeszcze fragment struktury organizacyjnej produkcji V-2.Wynika z niego, że rakiety wracały do Mittelwerk z Drawna (Neuwedell), ale z Blizny nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.