adrian950 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Share Napisano 24 Listopad 2011 CześćWiem czytałem wiele na wyszukiwarce ale nic nie znalazłem ciekawego, raz piszą że można robić elektorlizę raz że nie ;)Otóż: Chodzi mi o wyczyszczenie tych krzyży Igły się zastały jak je rozruszac ?Ten syf na tych krzyżach jest twardy i prawie nie da się go zdrapaćCo możecie mi poradzić pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Share Napisano 24 Listopad 2011 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Share Napisano 24 Listopad 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Share Napisano 24 Listopad 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Share Napisano 24 Listopad 2011 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 Elektroliza jest dokładnie opisana, znaczy można. Tu specjalnie rdzy nie widać, ja bym to moczył w ropie czy innej terpentynie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Share Napisano 24 Listopad 2011 zdrapałem co się da tak aby nie uszkodzić, a jak pod koniec wszystkiego jak mozna przymocować igłe i kólko z powrotem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 25 Listopad 2011 Autor Share Napisano 25 Listopad 2011 A elektroliza nie uszkodzi srebrzenia i warto robić, ten w słabszym stanie ma tylko plaski zezarty rdzen :(Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Listopad 2011 Share Napisano 26 Listopad 2011 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=242750#269520WojtekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:46 28-11-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 26 Listopad 2011 Autor Share Napisano 26 Listopad 2011 Zastosowałem myjke ultradzwiekową praktycznie nic nie zeszło a tez nic się nie uszkodziło :(Teraz rozkładam ręce. Jeżeli nic nie da rady jednak zrobić to zostawię rdzę w bombelkach przekuję zdrape paznokciem co się da i zostawie aby nie uszkodzić :(A co myślicię o lekkim wygotowaniu przy około 80 stopniach w coca coli , pamietajcie że zawiera ona kwas fosforowy a fosolu nie posiadam :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:45 28-11-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 27 Listopad 2011 Share Napisano 27 Listopad 2011 Fosol czy cokolwiek nie radzą sobie z grubymi warstwami,a jedynie elektroliza.Ostatnio wrzuciłem w elektrolizę orzełka wrześniowego i jestem bardzo zadowolony z efektu,niby był to beznadziejny przypadek a w efekcie końcowym,po oderwaniu się nalotów zaczął się ładnie błyszczeć i nic nie stracił na wyglądzie. Ewentualnie zrób test na srebrzonym przedmiocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 27 Listopad 2011 Share Napisano 27 Listopad 2011 Tak jak wyżej. Elektroliza lub ewentualnie autoliza. Nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Listopad 2011 Share Napisano 27 Listopad 2011 Elektroliza nie ma negatywnego wpływu na powłoki galwaniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 27 Listopad 2011 Autor Share Napisano 27 Listopad 2011 Ten bardziej rozwalony krzyż ma kawałek rdzeniu jeszczę, na nim sprobować ? Czy może na igle lub kółeczku od niego ?Co proponujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 27 Listopad 2011 Autor Share Napisano 27 Listopad 2011 Oczywiscie mowie o elektroizie z Solą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Listopad 2011 Share Napisano 27 Listopad 2011 Nie pieścić się,zrób elektrolit z sody oczyszczonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 27 Listopad 2011 Autor Share Napisano 27 Listopad 2011 Ale najpierw przetestować co nie ? :D np. na szpilce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Listopad 2011 Share Napisano 27 Listopad 2011 Nie zaszkodzi,a może tylko pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 27 Listopad 2011 Share Napisano 27 Listopad 2011 Adrian faktycznie lepiej przetestuj np na szpili. Co do przymocowania tego z powrotem to ja zaniósł bym to do jubilera.Myślę, że zlutuje to za niewielkie pieniądze.PozdrawiamPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:43 28-11-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 27 Listopad 2011 Autor Share Napisano 27 Listopad 2011 Za kilka dni zrobie elektro a poki co to zmiększcze troche rdze odpukam drewienkiem to co wyleci i zobaczymy elektro :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 28 Listopad 2011 Autor Share Napisano 28 Listopad 2011 samochodowym sprzetem lepiej te elektrolize czy np. ladowarka od tela, lecz jezeli ladowarka to pomozcie zbudowac :D bo w elektryce to jestem zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 Ja do stalowej czarnej za rany tej po prawej(na zdjęciu przed czyszczeniem, jeszcze jej nie skończyłem):http://img.photobucket.com/albums/v356/Skok/ver1640x480.jpgużyłem ładowarki do noki starszego typu (na większy bolec). Do wtyczki wsadziłem jeden kabelek, drugi owinąłem dookoła wtyczki (nie niszcząc tym sposobem ładowarki). Przedmiot wsadziłem do małego szklanego słoiczka po kremie (z jakiegoś śmietnika wyszedł). Szło dobrze, ładowarkę co 20 min trzeba było rozłączyć na jakieś 5 min, bo się grzała. Główna zaleta ładowarki do noki jest taka, że jest do niej bardzo łatwy dostęp, a na małe przedmioty typu odznaczenia wystarczy. Pamiętaj spróbować, tak jak mówiłeś najpierw na szpili.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 3 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2011 Po elektrolizie fotki, wrzuce jutro dużo nie zeszłoCzym zabezpieczyć Środek może byc cortanin ?Zgubiłem haczyk od tego drugiego w garazu :D musze szukac jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 Jak masz w elektrolizie żelazo i np. srebro, czy mosiądz, to będzie się tobie grzało jak s...n. Pamiętam jak kiedyś odrdzewiałem elektrolitycznie bagnet do lebela to termik co chwila odłączał mi prostownik. Na twoim miejscu bym tego nie elektrolizował, bo żelazny środek wygląda na mocno utleniony i możesz go stracić. Na twoim miejscu wymoczyłbym krzyże solidnie w środku zmiękczającym rdzę, np. w Action7 a potem zadziałał mosiężną szczotką czyszcząc zarówno posrebrzaną ramkę jak i żelazny środek. Metoda jest pracochłonna, ale krzyż będzie cały. Po wyczyszczeniu zabezpieczyłbym żelazo Ferstabem, który nadałby mu ciemny, nieal czarny kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.