Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wrazenia, spoko latwo sie plucze i dosc szybko,wpisz na aledrogo miska do plukania zlota i bedzie w wynikach ;) teraz mnie nie ma w domu ale jak dojade to wrzuce foto miski, i pompy :)
Napisano
Witam

Sezon trwa, jak Wasze efekty?

lotasl - witamy na forum :) Miska, o której piszesz jest bardzo dobrym zakupem, polecam ją. Mamy taką 12 oraz 10" w stosunku jakość do cena wypada całkiem nieźle :) Fajnie, że zaraziłeś swoją drugą połówkę :) zawsze to milej nad rzeką :) Być może pojawimy się w tym okresie w tamtych rejonach...

W ten weekend są mistrzostwa w Złotoryi:
http://www.pbkz.bbk.pl/index.php/program-mp
Jak by ktoś chciał zobaczyć lub wziąć udział w sportowym płukaniu złota... :) W tym roku są zapisy online :)

I zapraszam do obejrzenia filmu prezentującego płucznie mobilną, pomysł rewelacyjny :)
http://www.youtube.com/watch?v=MpqkePXiNPQ

wardek - miska pewnie dalej działa tylko niestety nie w każdym miejscu w rzece jest złoto :) W okolicach Głuchołaz da się znaleźć złocinki nawet po kilka sztuk na misce :) Tereny fajne i granaty ok 1cm można znaleźć na ścieżkach, przez które przepływają strumyki :)

Pozdrawiam :)
Napisano
Świetnie cieszę się, że wybrałem dobrą miskę ;) ja dalej zgłębiam wiedzę, dziś miała przyjść zamówiona książka złoto vademecum poszukiwacza" wydanie z '99 roku, niestety się przeliczyłem i przyjdzie pewnie w poniedziałek... Ale jak to się mówi: co się odwlecze(...)". Oglądałem wszystkie filmy z kanału Pana Janusza, ale ta płuczka na pływakach z filmiku Który Wstawiłeś przebija wszystko... Wykonanie, praca... Brak mi słów:) chciałbym mieć taką wiedzę i taki talent :)
Napisano
Twój sprzęt wygląda rewelacyjnie, widać że profesjonalnie wykonany Henderson & pogłębiarka. Gdybym mieszkał na Dolnym Śląsku pewnie też bym się postarał wykonać spalinową pogłębiarkę heh ;) jedno pytanie odnośnie tej Pogłębiarki, to działa na zasadzie podciśnienia wytworzonego przez wodę pędzącą w kierunku koryta?
Napisano
Witam :)

sadek717 a jak sprzęt spisuje się w terenie, testowałeś combo? Fajna ta Twoja pompa z koncentratorem :)

lotasl -polecam książkę łoto w przyrodzie i dziejach" Hubert Sylwestrzak, ciekawa pozycja, opisuje dzieje wydobycia złota, trochę historii i ciekawych wydarzeń. Janusza można często spotkać w okolicach Złotoryi a taką wiedzę zdobywa się latami :) ma również ogromny talent do sprzętu, który wykonuje, dużą precyzje wykonania i świetne pomysły. Pompa ciekawa i najważniejsze żeby sprawdziła się w terenie :) Zaproponował bym wymianę węża na coś podobnego jak ma sadek lub Janusz, karbowany będzie utrudniał przemieszczanie się materiału do koncentratora i złocinki będą zostawały w przewodzie. Zawsze mnie zastanawiają zawory zwrotne, jakie rozwiązanie zastosowałeś? Książkę, którą zamówiłeś warto mieć i na pewno zdobędziesz z niej dodatkową wiedzę.

Czy ktoś z forum wybiera się na mistrzostwa?

Pozdrawiam :)
Napisano

Spinel80 - jak tylko dojdzie i przeczytam vademecum postaram się nabyć tą o której wspomniałeś ;) przewód tylko z zewnętrznej strony jest karbowany" w środku gładki;) zawór zwrotny jak na foto w załączniku, trochę niechlujne wykonanie, ale zdaje egzamin;)

Napisano

mój zawór moze nie wygląda jak z fabryki, bardziej jak wystrugany z drzewa ;P ALE DZIAŁA SWIETNIE...i to najwazniejsze. dla ułatwienia wpadania żwiru przyciąłem kawałek butelki i wkleiłem na silikon....w ten sposób transport kruszywa przebiega bez zakłóceń :P niestety wczesniej nikt mi nie dał wskazówek jak zrobic to prawidłowo wiec do pracy zagoniłem swój talent i nie powiem....troche kasy poszło sie grzmocic bo pierwszy prototyp był do d...

Napisano

z drugiej strony mało co widac ale jest to krążek wyciety z grubej gumy....nawiercone malutkim wiertełkiem dwie dziurki i złapany dosc grubym drutem....zero przycieć, blyskawiczne zamykanie i otwieranie :p

Napisano
najważniejsze że działa :) ja już prawie ukończyłem pływający koncentrator, jeszcze jeden wypad w rodzinne strony i będzie zrobiony na jajko ;)
Napisano
Witam po dłuższej przerwie :)
Ostatnio nie miałem zbytnio czasu na podróże, ale w ta niedzielę wybrałem w obiecujące dla mnie miejsce i długo oczekujące.
Micha z Liroy'a i łopatka z Brico wszystko po 7zł i kita nad rzekę.
Wypłukałem to co widać w linku. https://plus.google.com/photos/106876012719735733266/albums/6155353386593897345
:) Nie wrzucam tu na stronę, bo za dużo tu kombinacji i archaiczny sposób wrzucania fotek.
No ale powracając do postu, wypłukałem kamień górski (przeźroczysty) i zielony.
Do tego kilka kamieni szlachetnych do których nie mam pewności 100%, więc prośba moja jest do Was taka, czy znacie jakieś firmy lub uczciwych Jubilerów (bo u mnie są tylko tacy co tylko złoto i złoto, a jak już o coś poprosisz to to przewyższa wszystkie koszty), którzy by wzięli i obejrzeli kamienie i powiedzieli co to dokładnie jest, bo jednego Szmaragdu jestem pewien. A reszta? A ten różowy? Granat? No nie wiadomo. Więc potrzebuję kogoś nawet gdybym to komuś przesłał a potem odzyskał z powrotem? Chodź w dzisiejszych czasach nie wiadomo.

Dziękuje za wszelkie informacje. Powodzenia w poszukiwaniach, każdemu z Was z osobna! Hejka!
Napisano
Witam kto by napisał jednym słowem jak zrobić pompę hendersona +koncentrator rurowy i jak zrobić ten zawór bo tyle się męczę i nic a jeśli by ktoś był zainteresowany mogę kupić takie coś proszę o kontakt deusxp@interia.pl i pytanko lepiej łopata czy własnie taka pompa z góry dziękuję za odpowiedz.
Napisano
Witam.
Jestem tu po raz pierwszy więc witam wszystkich.
Od pewnego czasu zacząłem interesować się hobbystycznym poszukiwaniem złota i forum to bardzo mnie zainteresowało.
Mieszkam w Islandii i pomyślałem ,że warto było by spróbować poszperać w tutejszych rzekach i strumykach, co o tym sądzicie, myślicie ,że na Islandii jest szansa na znalezienie czegoś? Mi się wydaje ,że jest ,słyszałem o przypadku znalezienia dużej bryły złota podczas kopania tunelu w skale.Planuję wykonać płucznie oraz pompę Hendersona z koncentratorem ale przydałby się jakiś konkretny projekt jednego i drugiego ,byłoby łatwiej. Prośba więc do kolegów z tego forum o udostępnienie jakichś rysunków.Lato u nas krótkie więc czas nagli. Dzięki z góry i życzę udanych wypadów.
Napisano
Postaram sie w weekend wrzucic fotki z czego,i krok po kroku jak ja to zrobilem ale nie wiem dokladnie kiedy to zrobie bo mam mase pracy narazie...
Napisano

Udało mi się dziś ogarnąć z pracą, więc wrzucam fotki zaworu oraz opis z czego zrobiłem:
-zaślepka PCV o średnicy 50mm
-kawałek plastikowego zbiornika
-dwa małe wkręty

Nie jestem pewny na jak długo starczą te zawory ale moje mają za sobą jakieś 2-3 godziny pracy i nie widać żeby coś się z nimi działo