Skocz do zawartości

Hełm m42 z kalka

Maja3104

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wyszedł mi ostatnio taki o to hełmik chciałbym go oczyścić lecz w taki sposób aby kalka została lub wyszła bardziej wyraznie. Na hełmie jest sporo oryginalnej farby której też nie chciał bym się pozbywać zależy mi na zlikwidowaniu Rudzielaca" i zakonserwowaniu go w jakiś dobry sposób.

• 2 weeks later...
Chyba nie ma sensu dłubać nad takim stanem, nic sie nie odzyska, a rdza i tak jest i nei zejdzie od kwasu taka warstwa. Albo lubisz elikty", albo wrzucaj do elektrolizy i do gołego metalu, zabezpieczyć i na półkę

• 2 weeks later...
Pamiętaj, żeby po użyciu szczawiu wypłukać ten syf z hełmu, bo jak tego nie zrobisz to za kilka lat będziesz miał zamiast hełmu kupkę proszku. Prawdę mówiąc nie jest to za fajna metoda, kalkę uratujesz ale metal juz nigdy nie wyjdzie spod zgubnego działania kwasu...

Prawda jest taka, że szczaw można stosować aby uratować farbę ale raczej nie z wykopów.Stany podkomórkowe czy ze stodół tak, na lwiej części wykopów to się nie sprawdzi.

Szczaw odsłoni farbę usuwając wieszchnią rdzę ale ta grubsza pozostanie i mimo ingerencji mechanicznej nie uda się jej do końca usunąć zachowując jednocześnie farbę.

Trochę eksperymentowałem z kwasem szczawiowym i sporo też widziałem na forum takich eksperymentów(co zresztą skłoniło mnie do próby).95% wyników to kaszanka...Są naturalnie wyjątki i oczywiście wyznacznik co kogo satysfakcjonuje.Dla mnie to lipa a byłem kiedyś pełen nadziei.

Nie polecam kwasu do wykopów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie