Skocz do zawartości
  • 0

Ostrogi?

Wyro

Pytanie

Napisano

Miejsce związane z 1831 r. (Powstanie Listopadowe), ale oczywiście kontekst przemieszany. na widok tego przedmiotu pomyślałem - OSTROGI LISTOPADOWE:) Ale kółko nie ma żadnych gwiazdek, czubków... hmmmm Druga rzecz, która przyszła mi do głowy to stara krajalnica do ciasta:) Tyle gwoli skojarzeń:) Głupawych, ale własnych:) A na poważnie - czy ten przedmiot coś wam mówi? Faktycznie w tym miejscu dość dużo obiektów pochodzi z 1831 r., ale może tez być to cokolwiek z innej bajki...

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rosforek - zwróć uwagę na proporcje. Długość ramienia i wielkość kółka, oraz kształt. Mimo podobnego wyglądu akurat te elementy w sposób istotny się różnią.
Napisano
Końcówka ostrogi. A wszelkie gwiazdki oraz inne kłujące i ostre końcówki ostróg to polecam wypróbować. Można na chabetę wskoczyć raz ale jak to poczuje to przy wsiadaniu następnym razem życzę powodzenia!
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano

Miejsce związane z 1831 r. (Powstanie Listopadowe), ale oczywiście kontekst przemieszany. na widok tego przedmiotu pomyślałem - OSTROGI LISTOPADOWE:) Ale kółko nie ma żadnych gwiazdek, czubków... hmmmm Druga rzecz, która przyszła mi do głowy to stara krajalnica do ciasta:) Tyle gwoli skojarzeń:) Głupawych, ale własnych:) A na poważnie - czy ten przedmiot coś wam mówi? Faktycznie w tym miejscu dość dużo obiektów pochodzi z 1831 r., ale może tez być to cokolwiek z innej bajki...

Napisano
Moje pierwsze skojarzenie to krajalnica. Ostroga ze względu na przeznaczenie powinna mieć w swojej budowie coś ostrego, dźgającego, kłującego. Poza tym chyba za długie ramie jak na ostrogę.
Napisano
Dakor, przecież ilu producentów i co dziesięciolecie to raz kółko większe, raz mniejsze. Nie są identyczne, ale podobne.

W każdym razie dostałem już sporo info na maila. Tak, ostroga, okres XVIII/XIX wiek. Szukam podobnego mocowania, ale pochodzenia wojskowego poza kontekstem na razie nie jestem w stanie potwierdzić. Reszta już zidowana.

Dziękuję wszystkim za pomoc!!!!!!!!!!!
Napisano

Za tym ,że nie jest to fragment ostrogi,a raczej jakiś instrument w typie radełka przemawiają wybite cyfry na kółeczku :jedynka ,strzałka?,czterdzieści cztery?,sześć.Nie pasuje mi także zbyt krótki trzpień ,który nie mógłby być zakuwany w owalną obejmę .Samo kółko też jest różnej grubości, w swej jednej części mniej wyrobione,ale to akurat nie determinuje jego pochodzenia,bo mogło być ono nieruchome.
Radełka były i nadal są używane w wielu zawodach np.krawiectwie rymarstwie, szewstwie,introligatorstwie.

Napisano
Np.http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=24&gs_id=3k&xhr=t&q=rade%C5%82ko+introligatorskie&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=800&bih=438&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi
Napisano

No właśnie zgadzam się z Dakorem. Ta na zdjęciu nie ma w główce metalowej okrągłej części. Twoja ma, ale w ostrogach są takie z ząbkami w kształcie gwiazdki. Wg mnie to raczej to 2gie.

Napisano
shadowN - no to życie mi uratowałeś, bo po tej czwórce siostrzeńca z tego kontekstu myślałem, że cynowy gładki został dla mnie jedynie na otarcie łez:)

A co do ostróg - to i dzisiaj zdarzają się z samymi kółkami z tego co mówi mi google.

Dzięki za ID.
Napisano
XVIII-wieczne są czasem z ponacinanych kółek bądź słabo wyrobionych gwiazdek..
nie wiem jak wyglądały listopadowe"..
...ale wcale bym nie skreślał tego tropu..
Napisano
melajdo, obawiam się jednak że to nie będą cyfry bowiem nie są rozłożone po osi symetrii..
swoją drogą dzięki za fajny trop.
ps. na radełko chyba jednak ciut zbyt masywne..

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie